Siyaset Birinci gündem maddesi bu değil

Birinci gündem maddesi bu değil

05.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de tekrar tekrar değişmeyecek net sistemin ‘başkanlık’ olduğunu belirten Başbakan, “Partili cumhurbaşkanlığı için de anayasanın değişmesi lazım. Onu da muhalefetle konuşmak lazım. Bir kere Türkiye’nin birinci gündem maddesi bu değil” dedi

Birinci gündem maddesi bu değil

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Davutoğlu, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

MÜDAHALE İHTİYACI HASIL OLMAZ: Ümit ederiz ki müdahalemiz gibi bir ihtiyaç hasıl olmaz. Ama hasıl olursa Türkiye’nin ulusal güvenliğini ilgilendirecek bir durum, şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da gerekli adımları atarız. Türk uçakları, Ukrayna’nın davetlisi olarak doğu Ukrayna’da operasyon yapıyor olsaydı ve Rusya hava sahasını ihlal etseydi, acaba Rusya kendisine gösterilmesini beklediği anlayışı, Türk uçaklarına gösterir miydi? Herkesin empati yapması lazım.

KANTONLAŞMAYA OLUMLU BAKMAYIZ: Suriye’nin kantonlaşmasına prensip olarak olumlu bakmayız. Ortadoğu’da sınırları sarsmak isteyenler kantonlaşma fikrine yakın duruyor. Etnik ve mezhebi temelli her parçalanma, kardeşi kardeşten ayırır. Suriye’nin birliğini kollayan yeni bir siyasal anlayışa ihtiyaç var. Bu Suriyelilerin karar vereceği bir husus. Türkiye olarak Suriye’yi daha fazla parçalamaya dönük çabalara uyanık olmak lazım. Ama bir grup, ‘Ben kanton kuracağım’ derse karşı grup kendinde bu hakkı görmeye başlar.

Haberin Devamı

DEVAM ETMESİNDE FAYDA VAR: Dışişleri bakanlarının görüşmesi, medeni görüşlerin paylaşıldığı bir toplantı olmuş. Bundan sonra atılacak adımlar önemli. İlk görüşme sonrasında iletişim kanallarının açık tutulup, görüşmelerin devam etmesinde fayda var. Bir görüşmede her meselenin çözülmesi zor, psikolojik boyutu gittikçe artan dozda bir krizle karşı karşıyayız.

AK PARTİ’NİN YAPACABİLECEĞİ MATEMATİK SÖZ KONUSU DEĞİL: Cumhurbaşkanımıza soruldu. 12 Eylül’le ortaya çıkan sistemin yetki ve sorumluluk karmaşası doğurduğunu söyledik. Bunun düzeltilmesi için anayasa reformuna ihtiyaç duyulduğunu söyledik. Yetki kimdeyse sorumluluk onda olmalı. 12 Eylül’ün şartları öylesine keşmekeş doğurdu ki sıkıntılar yaşandı. Türkiye’de tekrar tekrar değişmeyecek kalıcı ve net bir sistem başkanlık diyoruz. Bunu da muhalefetle konuşalım. Türkiye karma sistemleri kaldırmıyor. Bu sistem içindeki aksaklıklar, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık makamında birbirini anlayan ve ona göre davranan insanlar olduğu için yürüyor. Türkiye’nin birinci gündem maddesi bu değil. Bunu tartışabilmemiz için muhalefetle hep beraber... AK Parti’nin yapabileceği matematik söz konusu değil. Sürekli bu konuları konuşarak ayrılık noktası olarak görmemek lazım. Şimdi, Suriye krizi ile uğraşıyoruz. Rusya ile gerilim yaşıyoruz, arkasından vaatlerimiz var. Öncelikle bunları süratle çözüme kavuşturmamız, oturup Türkiye için en doğru sistemi tartışıp çözmemiz lazım... Bu konu, kesin bir çözümle gündeme gelmeli. Yoksa var olan sistemi işletemez duruma düşeriz. Halkın şu anki sistem için yüzde 49,5’la verdiği güçlü bir destek var.

Haberin Devamı

İZİN VERMİŞ OLSA ÖNCE BUNU ÇÖZERDİK: Meclis matematiği izin vermiş olsa önce bunu çözerdik. İzin vermediğine göre, acil sorunları çözeceğiz. Muhalefete de çağrıda bulunuyorum. Gelin, hiçbir ön yargı olmadan oturalım, konuşalım. Çocuklarımıza nasıl bir Türkiye bırakacağımızı ve Türkiye’nin 100, 200 yılı bir anlamda sürdürebilir, hangi sistem Türkiye’yi ileriye taşırsa onu hep beraber konuşup çözelim. Cumhurbaşkanı’nın dediği doğru. Prensipte yetki ve sorumluluk ilişkisinin doğru kurulması lazım. Anayasanın bu çerçevede tanımlanması lazım. Bir idari, yönetim ve yürütme meselesi değil sadece. anayasanın yapısı, felsefesi ve dokusu bozuk. Hepimiz bağlılık yemini ettik. Bunu işletmeye çalışıyoruz. Bütünüyle yeniden yazımına ihtiyaç var. Muhalefet partilerini dolaşacağım, Türkiye için en uygun nedir, tartışalım. Halk bize güçlü bir yetki vermiş olsaydı, bugün ilk yapacağımız iş o olurdu. O durumda dahi muhalefetle konuşmayı tercih ederdim.

Haberin Devamı

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ GEREKİYOR: Partili cumhurbaşkanlığı için de anayasa değişikliği gerekiyor. Tüm anayasal sistemin bütününü değiştirmek gerekiyor. Şu anki anayasa çerçevesinde bunu yapmak mümkün değil. Ama o dahi Cumhurbaşkanının dediği gibi, geçici bir formül gibi.

SEHVEN SÖYLENMİŞ: Kılıçdaroğlu, ‘Bu barikatları ve hendekleri kazan arkadaşlar bunları yapmasınlar’ dedi. Herhalde sehven söylenmiş bir sözdür. Kimse kamu düzenini bozan, günlük hayatı tarumar edenler için ‘arkadaş’ ifadesini kullanmaz. Kesinlikle bunlara göz yumulmayacak. ‘Sanki masum iş yapmışlar’ gibi bunlardan ricacı olunması ve ‘arkadaşlar’ ibaresi de kullanılması da anamuhalefet partisi liderinin kullanmaması gereken bir dil olduğunu düşünüyorum. Elçi’nin karşı çıktığı hususlardı bunlar. Ümit ederiz ki bu anlamda yargı olumlu neticelere ulaşır.

Haberin Devamı

‘3 kategoride tedbir düşündük’

İki ülke arasındaki ticaret birbirini tamamlayıcı mahiyette. Ciddi sıkıntı yaşanmadı ama Bakanlar Kurulu’nda değerlendirdik. Telafi edici tedbirler, caydırıcı tedbirler ve yapısal tedbirler anlamında üç kategoride tedbir düşündük. Yaş meyve sebze ihracatçılarını, turizmcilerimizi nasıl destekleyeceğimizden başlamak üzere... Turizmcilere desteğimizi uzattık. Caydırıcı tedbir almak istemiyoruz. Türkiye’nin enerji alanında bir ülkeye bağımlılığını azaltacak tedbirleri ele aldık. TANAP Projesi’ni olabilecek en erkene çektik. 16 milyar metreküpün 6 milyarı Türkiye, 10 milyarı Avrupa iken, Türkiye’nin ihtiyacı olması durumunda bu kompozisyon değişebilir. Ambargolar, döner ambargoyu yapanı bulur. Ekonomik ambargoların fayda getireceğine inanmıyoruz.
‘Türkler ve Ruslar iki büyük halktır’
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan Diplomasi Akademisi’nde, “Küresel Sınamalar Karşısında Türkiye-Azerbaycan Stratejik Ortaklığı” başlıklı bir konuşma yaptı. Rusya ile ilişkilere her zaman önem verdiklerini anlatan Davutoğlu, “Rus halkına dönük olarak en ufak bir tereddüt, kaygı veya en ufak bir olumsuz hissiyat içerisinde değiliz. Türkler ve Ruslar Avrupa ve Asya arasında, Avrupa ve Asya tarihini birlikte şekillendirmiş iki büyük halktır. Rusya halkı onurlu bir halktır, biz ona saygı duyuyoruz. Ama herkes de bilmelidir ki Türk halkı da onurlu bir halktır ve saygı duyduğu halklardan saygı görmeyi bekler. Türkiye kimseye tepeden bakmaz ama kendisine tepeden bakılmasına da izin vermez. Türkiye herkesin sınırlarına saygı gösterir ama saygı gösterdiği ülkelerin kendi sınırlarına da saygı göstermesini bekler” dedi.
Davutoğlu, Azerbaycan’ın merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in kabri ile Türk ve Azeri şehitliklerini de ziyaret etti. Davutoğlu, şehitlikteki ziyaretinde tören mangasının taşıdığı Azerbaycan bayrağını öperek alnına koydu.
Hakan Göktepe-AA