Siyaset ‘Bizi bölmek isteyen tuzaklara düşmeyeceğiz’

‘Bizi bölmek isteyen tuzaklara düşmeyeceğiz’

27.12.2009 - 00:25 | Son Güncellenme:

Kerbela şehitlerini anmak için düzenlenen törende konuşan Baykal, “Facialar, insafsızlık, acı devam ediyor. Ne yazık ki Muaviyeler bitmedi. Ne yazık ki Yezitler bitmedi. Bunlar devam ettikçe bu olay unutulur mu?” dedi

‘Bizi bölmek  isteyen tuzaklara düşmeyeceğiz’

Hz. Muhammed’in torunu, Hz. Ali’nin oğlu İmam Hüseyin ile 72 arkadaşının Kerbela Çölü’nde şehit edilişinin 1370. yıldönümü dolayısıyla dün İstanbul Halkalı’da “Evrensel Aşure Matem Merasimi” düzenlendi.
Törende konuşan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, “Birliğimizi dosta düşmana göstermek için buradayız. Bizi ayırmak, bölmek isteyen tuzaklara düşmeyeceğiz. Hep birlikte Türkiye’yi sahipleneceğiz. Herkes kendi inancıyla yaşamayı başaracaktır” dedi.
Caferi İnancını Tanıtma Derneği (Caferi-Der) tarafından Halkalı’daki Aşure Meydanı’nda düzenlenen “Evrensel Aşure Matem Merasimi”ne, Baykal’ın yanı sıra TBMM Başkan Vekili MHP Milletvekili Meral Akşener, CHP milletvekilleri Mehmet Sevigen, Mustafa Özyürek, Ali Kılıç, Yılmaz Ateş, Ensari Öğüt, eski Kültür Bakanı Namık Kemal Zeybek, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, CHP İl Başkanı Gürsel Tekin, MHP İstanbul İl Başkanı İhsan Barutçu, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, tarihçi İlber Ortaylı gibi isimler katıldı.

‘İnsafsızlık devam ediyor’
Topluluğa birlik mesajı veren ana muhalefet lideri Deniz Baykal, Ehl-i Beyt’in maruz kaldığı facianın benzerlerinin, zaman zaman halen yaşandığını anlatarak, şöyle konuştu: “Facialar, insafsızlık, acı devam ediyor. İnsanlık buna tepki gösterme ihtiyacı hissediyor, onun için buradasınız. Ne yazık ki Muaviyeler bitmedi. Ne yazık ki Yezitler bitmedi. Bunlar devam ettikçe bu olay unutulur mu?”
Ermeni, Kürt, Alevi, Roman açılımı yapıldığına dikkat çeken Türkiye Caferileri lideri Selahattin Özgündüz, hükümetin yürüttüğü açılımlara destek verdiklerini belirterek, “Caferi açılımı olacak mı?” diye sordu. Azeri ve Caferi toplumunun TBMM’de kapısını vuracağı bir kişinin olmamasının demokrasinin kusuru olduğunu söyleyen Özgündüz, “Parlamento çatısı altında herkes adaletli dağılırsa sorunlar çözülür. Kürdü, Türkü, Alevisi, Caferisi, Sünnisi biz bir bedeniz. Açılım falan da istemiyoruz” dedi

Haberin Devamı

Siyahlar içinde gözyaşı
Binlerce kişinin, yasın sembolü siyah giysiler giyerek katıldıkları törende şehitler için gözyaşı döküldü. Törene katılanlar, akan kanları temsilen Türk Kızılayı’na kan bağışında bulundu. Sık sık salavat ve tekbir getiren vatandaşlar, “Lebbeyk Ya Hüseyn, Vay vay Hüseyn vay” diyerek Hz. Hüseyin’i andı. Zeynebiye Camii Alimi Hamit Turan’ın mersiyeler okuduğu tören, Zeynebiye Gençlik Tiyatrosu ekibinin “Hür ve Onurlu Duruşun adıdır Zeynep” oyunuyla son buldu.
Fotoğraf: OZAN GÜZELCE

Baykal’a Dersim tepkisi
Deniz Baykal, Halkalı’daki törenin ardından Göztepe’deki Şahkulu Sultan Dergâhı’na geldi. Baykal konuşmak için sahnede bulunduğu sırada kalabalık arasındaki bir kişi, “Sayın Baykal, Dersim katliamını onayladınız. O insanları yok saydınız. Yaşananları yok saydınız” diye bağırdı. Araya giren vatandaşlar tarafından protestocu alandan uzaklaştırıldı. Protestoya karşılık vermeyen Baykal, konuşmasına devam etti.

Haberin Devamı

Muaviye ve Yezit kimdir?
Emevi Hanedanı’nın ilk hükümdarı Muaviye, 657 yılında Hz. Ali’ye isyan ederek onunla savaştı. Muaviye, Hz. Ali’nin 661 yılında şehit edilmesinden sonra zor kullanarak İslam devletini ele geçirdi. Kendisinden sonra halifenin seçimle iş başına getirilmesini kabul etse de ölmeden önce oğlu Yezit’i halife seçtirdi. Hz. Muhammed’in torunu, Hz. Ali’nin oğlu Hüseyin, Yezit’in halifeliğini kabul etmedi. Yezit ile savaşmaya giden Hz. Hüseyin, 10 Ekim 680’de Irak’ta, bugün Kerbela kentinin bulunduğu yerde şehit edildi. Yandaşları ise, çölde susuz can verdi.