Siyaset Boşalan RTÜK üyeliği MHP’nin

Boşalan RTÜK üyeliği MHP’nin

15.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yaşanan tartışmaların ardından yapılan seçim uyarınca RTÜK’te, Ak Parti kontenjanından 4, muhalefet kontenjanından ise 5 üye görev yapacak

Boşalan RTÜK üyeliği MHP’nin

Genel seçimde hiçbir partinin hükümet kuracak çoğunluğa erişememesi, Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) yapısını da etkiledi. Ak Parti, TBMM’deki sandalye sayısının yanısıra RTÜK’teki çoğunluğunu da yitirdi. Ak Parti kontenjanından iki, MHP kontenjanından bir üyenin görev süresinin dolması üzerine TBMM Genel Kurulu’nda seçim yapıldı. Yapılan seçimde Ak Parti’nin desteğiyle MHP’nin gösterdiği 2 aday da RTÜK üyesi oldu. Yeni oluşan tablo uyarınca RTÜK’te Ak Parti kontenjanından dört, muhalefet partilerinin kontenjanından ise beş üye görev yapacak.
Ak Parti kontenjanından RTÜK üyeliğine seçilen Davut Dursun ile Hasan Tahsin Fendoğlu ve MHP kontenjanından RTÜK üyeliğine seçilen Esat Çıplak’ın 6 yıllık görev süresi 14 Temmuz’da sona erdi. Boşalan üç üyelikten biri Ak Parti’ye, biri MHP’ye düştü ancak 7 Haziran seçimleri sonrasında Parlamento’da oluşan yeni tablo nedeniyle Ak Parti’den boşalan üçüncü üyeliğin MHP ya da HDP’ye düşmesi gündeme geldi. Meclis Başkanlığı’nın TBMM’nin internet sitesinden verdiği ilanda partilerin RTÜK üyelikleri için gösterdiği adaylara yer verildi.
Genel Kurul, dün Başkanvekili Naci Bostancı başkanlığında toplanarak üç üyelik için seçime gitti. Seçimde bir üyenin Ak Parti’ye bir üyenin MHP’ye düştüğünü kaydeden Bostancı, diğer üyenin ise sandalye sayısı eşit olan MHP ve HDP’nin adayları arasından belirleneceğini ifade etti. CHP ve HDP grup başkanvekilleri söz konusu üçüncü üyelik için kura çekilmesini istedi. Ancak Ak Parti ve MHP ise bu talebe karşı çıktı.

Seçimle belirlendi
Ak Parti Grup Başkanvekili Doğan Kubat ve MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise üyenin seçim ile belirlenmesi gerektiğini söyledi. Bostancı, üçüncü üyenin seçimle belirleneceğini belirtti. Ardından Genel Kurul’da RTÜK’te boşalan üç üyelik için seçim başladı.
Seçime 471 milletvekili katıldı. Ak Parti adayları İlhan Yerlikaya 327 oy, Murat Zelan 19 oy; MHP adayları Hayati Bice 28 oy, Esat Çıplak 368 oy; üçüncü üyelik için aday gösterilen Arif Fırtına (MHP) 295 oy, Filiz Koçali (HDP) 157 oy, Nevruz Uğur (HDP) beş oy, İsmail Yolcu (MHP) dört oy aldı. Bir oy boş, üç oy da geçersiz sayıldı.
Üçüncü üyelik için CHP Koçali’yi, Ak Parti ise Fırtına’yı destekledi.
Seçim sonucuna göre Ak Parti listesinden Yerlikaya, MHP listesinden Çıplak, eşit oranda düşen üyelik için HDP ve MHP ortak listesinden ise Ak Parti’nin desteğiyle MHP’nin adayı Fırtına RTÜK üyeliğine seçildi.