Siyaset ‘Bu benim affım değil’

‘Bu benim affım değil’

12.12.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kamuoyunda af karşıtı tepkilerin giderek artması üzerine konuşan Rahşan Ecevit, "Bu benim istediğim af değil. Veto edilebilir. Karışamam!" dedi

‘Bu benim affım değil’

‘Bu benim affım değil’

Kamuoyunda af karşıtı tepkilerin giderek artması üzerine konuşan Rahşan Ecevit, "Bu benim istediğim af değil. Veto edilebilir. Karışamam!" dedi

ANKARA Milliyet

Şartlı tahliye yasasının çıkmasında başından beri etkin rol oynayan DSP Genel Başkan Yardımcısı Rahşan Ecevit, "Bu af benim affım değil" diyerek yasayı sahipsiz bıraktı. Eleştirilerin artması üzerine dün basın toplantısı yapan Ecevit, ortaya çıkan tablodan rahatsızlık duyduğu izlenimi verdi. Yasanın af değil, şartla salıverme yasası olduğunu ısrarla vurgulayan Ecevit, eşitlik ilkesi nedeniyle yasanın bu şekilde çıktığını söyledi.

Vicdan sorusu ağır geldi
"Vicdanınız rahat mı?" sorusuna, "Bu kolay cevaplanacak soru değil" karşılığını veren Ecevit, şöyle konuştu: "Affın ilham kaynağı Aylanur değildi. Baklava çalan çocuklardı, kader kurbanlarıydı. Sayın Cumhurbaşkanı veto edebilir. Ötesine karışamam." Ecevit, yasanın veto edilmesi durumunda ise başka bir şey yapamayacağını sözlerine ekledi.

Katiller mecburen kapsamda
"Şartla salıvermede cezalar ortadan kalkmayacak, memnu hakları ceza süresi tamamlanıncaya kadar iade edilmeyecektir. Şahıs bu süre zarfında suç işlememeye özen gösterecek ve suç eğiliminde bir gerileme olabilecektir" diyen Ecevit, bu yasaya adam öldürme suçunun da dahil olmasının eşitlik şartının sonucu olduğunu vurguladı.

İlham kaynakları affa sevinemedi
HABER MERKEZİ
Rahşan Ecevit'in "Benim ilham kaynağımdı" dediği baklava çaldıkları için hapse giren çocukların aftan faydalanmayacak olması, tartışmalı yasaya yeni bir boyut kazandırdı. Baklava çalan Ali Keklik, Ali Avcı ve Levent Hamurcu bir yıl önce tahliye oldu. Metin Subaşı ise 5 ay sonra dışarı çıkacak. Özetle Metin için af çıksa da olur çıkmasa da...

Aylanur ne olacak?
Affın asıl ilham kaynağı olmadığı Rahşan Ecevit tarafından beyan edilen Aylanur'un durumu ise hala netleşemedi. Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı İnfaz Savcısı Abdullatif Yüksel, Aylanur'un annesinin 4 yıl sonra çıkacağını savunurken Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün eşi Fatma Türk, Aylanur ile cezaevlerindeki çocukların hayata kavuştuğunu söyledi.

İnsan kesen çıkacak ağaç kesen kalacak!
AYDIN HASAN Ankara
Cumhurbaşkanı Ahmet Necet Sezer'in veto edip etmeyeceği merakla beklenen af yasasının tasarısında, 11 ayrı yasada yer alan suçlar kapsam dışı bırakıldı. Kapsam dışında bırakılan suçlar arasında; ormanlardaki resmi levhaların tahrip edimesi, ağaç kesme, bir subayın iffetsiz bir kadınla yaşaması da yer aldı. Böylece, öldürme olayına karışanlar affedilirken, devlete karşı işlenen suçlarda, özel bir hassasiyet gösterildi.

Af yasası Köşk'te masaya yatırıldı
SERPİL ÇEVİKCAN Ankara
Şartla salıverme yasasının kaderini, 12 gün içinde vereceği kararla belirleyecek olan Cumhurbaşkanı Sezer, yasa hakkındaki incelemeyi başlattı. Kanunlar Kararlar ve Hukuk İşleri Başkanlığı, Sezer'e yasaya ilişkin bir ön rapor sunacak. Sezer de raporu inceleyip kararını verecek. Yasanın çıkmasıyla ikiye bölünen kamuoyu Sezer'in kararını beklerken, Çankaya Köşkü'ne yasanın lehinde ve aleyhinde yüzlerce mektup gönderildiği öğrenildi.



SİYASET