Siyaset Bu oruç öldürecek!

Bu oruç öldürecek!

08.12.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çanakkale Cezaevi’ndeki Ayşe Eren 35 kiloya düştü. Diğer mahkumlarda da hafıza kaybı, sıvı alamama, kusma başladı

Bu oruç öldürecek

Bu oruç öldürecek!

Çanakkale Cezaevi’ndeki Ayşe Eren 35 kiloya düştü. Diğer mahkumlarda da hafıza kaybı, sıvı alamama, kusma başladı

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU Ankara

F tipi cezaevlerini protesto için mahkum ve tutukluların cezaevlerinde başlattığı ölüm orucu 50’nci gününe girerken kritik noktaya gelindi. Ölüm orucunu sürdüren 205 kişi ölüm sınırına yaklaştı. Başta DHKP/C, TKP/ML, TİKP olmak üzere sol örgütlerin sürdürdüğü eyleme, daha önce açlık grevi ve ölüm oruçlarına katılmayacağını açıklayan PKK da destek verdi. PKK’lılar süresiz, dönüşümsüz açlık grevini sürdüreceklerini açıkladı.

35 kiloya düştü
Çanakkale Cezaevi’ndeki Ayşe Eren ile Ümraniye Cezaevi’ndeki Zeynep Arıkan’ın durumlarının ciddi olduğu, Eren’in 35 kiloya düştüğü kaydedildi. Arıkan’ın, aşırı kilo kaybından ayağa kalkamaz duruma geldiği belirtilirken, diğer mahkumlarda da hafıza kaybı, sıvı alamama, kusma gibi rahatsızlıkların görülmeye başladığı ifade edildi.

Tabut hazırlasınlar
Mahkumların ailelerinin başlattıkları açlık grevleri ve ölüm oruçları da devam ediyor. Ailelerden Ankara’da ölüm orucu eylemini sürdüren Fatma Özçelik ve Melahat Şahin, "Bakanlık bol miktarda kefen ve tabut hazırlasın" dedi.

Vitamin de yok görüşme de
Ölüm orucundaki mahkumların bulunduğu cezaevlerinden Malatya’da idareden kaynaklanan sıkıntı sürüyor. Daha önce ölüm orucundaki mahkumların alması gereken B1 vitamininin verilmemesiyle gündeme gelen Malatya Cezaevi’nde, bu kez de ailelerin, mahkumlarla görüşme yapması yasaklandı. Malatya Cezaevi idaresi, ikinci bir karara kadar avukatlardan görüşme yapmanın yasak olduğunu bildirdi. Mahkumların avukatlarının, uygulamaları protesto etmek amacıyla bugün Malatya’ya gitmesi bekleniyor.

Protestoyu ülkücüler bastı
Cumhuriyet Üniversitesi’nde merkez kafeteryada toplanan sol görüşlü 150 kişilik grup, saat 12.00’de "Tutsaklara özgürlük", "Susma, sustukça sıra sana gelecek", "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek" sloganları atarak, F tipi cezaevlerini protesto etti. Sol görüşlü öğrencilerin eylemi devam ederken, 50 kişilik ülkücü bir grup, tekbir getirerek kafeteryaya girdi. Ülkücüler, sol görüşlü öğrenciler "Faşizme karşı omuz omuza", "Devrimci tutsaklar onurumuzdur" sloganlarını tekbir getirerek bastırmaya çalıştı. Olaylar, polislerin ülkücü öğrencileri çıkarmasıyla önlendi. SONER KAVAK Sivas DHA

Sanatçılar da destek grevinde
GÜNTAN MAVİGÖZLÜ
F Tipi cezaevlerine karşı yürütülen ölüm oruçlarına ve eylemlere sanatçılar da açlık greviyle destek vermeye başladı. Hükümetin tutumuna tepki gösteren Bilgesu Erenus, Ferhat Tunç, Cezmi Ersöz, Orhan Alkaya, Salih Soydemir ve İsmet Kür’in açlık grevi bir gün sürecek. Dönüşümlü olarak dört gün sürecek eyleme; Erdal Öz, Rahmi Saltuk, Derya Köroğlu, Suavi, Pınar Kür, Cahit Berkay, Reis Çelik, Sadık Gürbüz ve Grup Yorum’un da aralarında bulunduğu 25 sanatçı destek verecek.



SİYASET