Siyaset Bütçe görüşmelerine ödenek tartışması

Bütçe görüşmelerine ödenek tartışması

27.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nun TBMM, Cumhurbaşkanlığı, Sayıştay Başkanlığı ve Kamu Denetleme Kurumu bütçelerinin ele alındığı dünkü ilk oturumuna Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan üzerinden yapılan tartışmalar damga vurdu.

Bütçe görüşmelerine ödenek tartışması

Muhalefet, “taraflı” davranmakla eleştirdiği Erdoğan’ın harcamalarına tepki gösterirken, kıyaslama Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık bütçeleri üzerinden yapıldı. Komisyonda iktidar ve muhalefet temsilcileri arasında sık sık tartışma yaşandı.

Haberin Devamı


‘Ayak uydurmaya çalışıyoruz’

Cumhurbaşkanlığı’nın 434 milyon 96 bin TL’lik 2016 bütçesinin sunumunu Genel Sekreter Fahri Kasırga yaptı. Kasırga’nın sunumunda Erdoğan’a yönelik yoğun övgü ifadeleri muhalefetin tepkisini çekti. Erdoğan’ın 17 aylık dönemde Cumhurbaşkanlığı tarihinde hiç olmadığı kadar yoğun bir tempo ile çalıştığını vurgulayan Kasırga, “Bizler ise O’nun bitmek tükenmek bilmeyen enerjisine ve temposuna ayak uydurmaya çalışmaktayız, bu onuru yaşamaktayız” ifadelerini kullandı. Görüşmelerde CHP’li Bülent Kuşoğlu, Cumhurbaşkanı’nın tarafsız olmadığını, muhalefete karşı adeta bir parti gibi aleyhte propaganda yürüttüğünü söyledi. 2016 bütçesiyle alacağı para ile de şahsi ikbal meselesi olarak gördüğü başkanlık sistemi propagandasını yapacağını iddia eden Kuşoğlu, Meclis bütçesi ile Cumhurbaşkanlığı bütçesinin kıyaslamasını yaptı. Yaklaşık 5 bin kişinin çalıştığı TBMM’nin bütçesinin 840 milyon TL, Cumhurbaşkanlığı bütçesinin de 434 milyon TL olduğuna işaret eden Kuşoğlu, “Cumhurbaşkanlığı son 2 yıl içerisinde kadrosunu dört-beş katına çıkarttı. TBMM’nin 161 taşıtı var. Cumhurbaşkanlığı’nın yıl sonu itibarıyla 164 taşıtı var. Bu sene 50 ilave taşıt isteniyor. Çok büyük bir israf var” ifadelerini kullandı. MHP’li Mehmet Günal da Cumhurbaşkanlığı’nın 2015’te 397 milyon TL ödenek istediğini, ancak 471 milyon TL’lik harcama yaptığını belirterek, fazladan 75 milyon TL’lik harcamanın gerekçesini sordu.

Haberin Devamı


Kişiye özgü bütçe

HDP’li Ahmet Yıldırım ise Kasırga’nın bütçe sunumunda bütçeyi anlatmak yerine Cumhurbaşkanı’na methiyeler dizdiğini söyledi. l