Siyaset Çalkantılı dönemin üstesinden geliriz

Çalkantılı dönemin üstesinden geliriz

28.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York’ta Türkiye-ABD İş Konseyi tarafından düzenlenen 9. Türkiye Yatırım Konferansı’na katıldı.

Çalkantılı dönemin üstesinden geliriz

Türk ve ABD’li yatırımcıların katıldığı, Gotham Hall’da düzenlenen etkinlikte Erdoğan özetle şu mesajları verdi:

Haberin Devamı

BU ÇALKANTI DA GEÇER: Son birkaç yıldır FETÖ, Suriye, terörle mücadele, Kudüs, yaptırımlar ve ekonomi alanında mevcut yönetim ile yaşadığımız fikir ayrılıklarının Türk-Amerikan ilişkilerini test ettiği bir gerçektir. Bugüne kadar pek çok badireyi atlatan stratejik ortaklığımız, bu çalkantılı dönemin de üstesinden gelecektir. ABD ile yakın dostluğumuzun, yönetimlerin tarzından bağımsız olarak, bu süreci de fırsata çevireceğine yürekten inanıyorum.

UMUTLA BAKIYORUZ: Trump yönetiminin, genel olarak siyasi hedeflerine ticari konuları araç olarak kullanarak ulaşmak istemesi, ekonomik iş birliğimizin ilerlemesinin önündeki engellerden birisidir. Ülkemiz için iki kat artırılan demir-çelik vergileri, yaptırımlar ülkemizi hedef alan adımlarından bazılarıdır. Tüm bunlara rağmen, Amerika ile olan siyasi ve ticari ilişkilerimizin geleceğine umutla bakıyoruz.

Haberin Devamı

İLK KARAR LEHİMİZE: Ticari meselelerimizi tehdit diline itibar etmeden, diyalog ve kazan-kazan anlayışı ile çözmeye çalışıyoruz. Ortada bir haksızlık varsa, bunun Dünya Ticaret Örgütü kuralları çerçevesinde çözülmesi esas olmalıdır. Hukuki süreçte ilk ara karar Türkiye’nin lehine çıktı ve Türkiye’nin tezlerinin hemen hepsi kabul edildi.

YASAL DÜZENLEME SÜRECEK: Ülkemizin daha fazla doğrudan yatırım çekmesi için uluslararası yatırımcıların ülkemizde güvenle ve daha çok yatırım yapmaları için gerekli yasal düzenlemeleri yapmayı sürdüreceğiz.

TEK BİR BANKA DAHİ: Belli çevreler döviz kurunda yaşanan dalgalanmayı fırsat bilerek, Türk ekonomisi üzerinde şüpheler oluşturmaya çalışıyor. Karamsar tablolar çizen bu kesimler hakikati resmetmek yerine, Türkiye ile birikmiş hesaplarını görmenin derdindeler. Halbuki Türkiye, hem 2009’daki Amerika küresel finans krizini, hem de Avrupa kaynaklı kamu borç krizini başarılı şekilde atlatmış bir ülkedir. 2009’da gerek Amerika’da gerekse AB’de bir çok banka devlet tarafından kurtarılmak zorunda kalırken, bizim tek bankamız dahi devlet yardımına ihtiyaç duymadı.

42 MİLYONA GİDİYOR: Türkiye’yi ziyaret eden turist sayısı 2002’de 13 milyon iken şimdi 40 milyonun üzerine şu anda gelen rakamlar 42 milyon gibi. Turizm geliri de 8,5 milyar dolardan 25-30 milyar seviyesine yükseldi.

Haberin Devamı

76 MİLYARLIK KAMU KAYNAĞI: Geçen hafta açıklanan 2019-2021 yıllarını kapsayan Yeni Ekonomi Programı, ülkemizin geleceğine dair önemli bir yol haritasıdır. 2019 yılında harcama tasarrufu ve gelir artışı vasıtasıyla 76 milyar liralık bir kamu kaynağı oluşturuyoruz. Enflasyonda 2021 yılı için hedefimizi yüzde 6 olarak belirledik.

KUR BASKISI: Döviz açığı meselesini, yerli para birimleriyle ticaretimizi geliştirerek, sıfıra yakın seviyeye düşüreceğiz. Yenilenebilir enerji ve yerli kömür kaynaklarının elektrik üretimindeki payını artırarak, petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerimizi hızlandırarak, enerjide dışa bağımlığımızı azaltacağız.

NİÇİN KORUNUYOR?: Bu terör örgütünün başı burada, Pensilvanya’da. 27 eyalette faaliyet gösteriyor. Charter okullar vasıtayla ABD’nin buraya ödediği para yaklaşık 850 milyon dolar civarında. Ve bu adam yargılanmıyor. Tüm dosyaları göndermiş olmamıza rağmen. Hâlâ adeta koruma altında. Stratejik ortak olarak böyle bir teröristi niçin koruma altında tutuyorsunuz?

Haberin Devamı

İÇİM YANIYOR: Bir şey daha söyleyeceğim. Burada bu söylenir mi demeyin. Benim içim yanıyor, 81 milyonun şu anda Cumhurbaşkanı olarak, İslam işbirliği Teşkilatı’nın başkanı olarak söylüyorum. Şurada, Kuzey Suriye’ye ne yazık ki Amerika’dan gelen silah, bomba, mühimmat ne kadar biliyor musunuz? 18 bini aşkın TIR buraya geldi. 3 bin civarında kargo uçağıyla buraya silah mühimmat, araç, gereç geldi. Nereye geliyor? PYD-YPG’ye geliyor. Peki bunlar kim için kullanılacak, kime karşı kullanılacak? Buradaki terör koridorunun ötesinde kim var? Türkiye var.

Emine Erdoğan’dan yoğun temas

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, “Sıfır Atık” projesi kapsamında dünyadaki atık modellerini yakından takip ediyor ve yurt dışı ziyaretlerinde konunun uzmanlarını bir araya getirecek görüşmeler tesis ediyor. Columbia Üniversitesi Dünya Enstitüsü Başkanı Profesör Jeffrey Sachs ile bir araya gelen Emine Erdoğan, atık yönetim modelleri ve dünyadaki başarılı uygulamalar konusunda bilgi aldı.

Haberin Devamı

New Jersey eyaletinde bulunan Türkiye Maarif Vakfı Okulu öğrencileri ve temsilcilerini de kabul eden Emine Erdoğan ayrıca Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK) tarafından düzenlenen 9. Türkiye Yatırım Konferansı’na katıldı. Emine Erdoğan burada ABD’de yaşayan ünlü Türk cerrah Dr. Mehmet Öz ile ikinci kez bir araya gelerek aynı masada oturdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan da konuşması sonrasında, Dr. Mehmet Öz ile sohbet etti.