Siyaset Çarşaf listeyle seçime doğru

Çarşaf listeyle seçime doğru

31.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP kurultayına 1 hafta kala kulisler hareketlendi. Önder Sav ve Baykal’ın İnce’yi desteklemesi beklenirken, Kılıçdaroğlu listesinde Sarıgül ve Tekin’e yer verecek

Çarşaf listeyle seçime doğru

CHP’de genel başkan ve Parti Meclisi (PM) seçimli 18. Olağanüstü Kurultay’a bir hafta kala, parti kulislerinde hareketlilik doruk noktasına ulaştı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin genel başkanlık için yarışacağı seçimlerde, parti yönetimine yakın CHP’liler Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesine girebilmek için kulis faaliyetlerine hız verdi. Çarşaf listeyle yapılacak seçimlerde, tüm PM üyeleri ile milletvekillerinin tamamına yakınının aday olması bekleniyor. Kılıçdaroğlu ve İnce’nin listeleri dışında kendilerini Sol Kanat Hareketi olarak tanımlayan İstanbul merkezli bir grup da alternatif bir PM listesi yapılması konusunda çalışmalarını sürdürüyor.
Genel başkanlık seçiminin ardından kurultayın 1216 delegesi tüzük değişikliği için bir kez daha sandık başına gidecek. Kurultayın ikinci gününde ise PM ve Yüksek Disiplin Kurulu seçimleri için sandık kurulacak.
Kurultayda delegeler 8 kişilik Bilim, Kültür ve Yönetim Platformu için Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun sunacağı 12 kişilik liste içinden seçim yapacak. Parti Meclisi’nin geri kalan 52 üyesi için ise çarşaf liste yöntemiyle her parti üyesinin aday olabileceği demokratik bir seçim yapılması öngörülüyor. Parti kulislerinde 52 kişilik PM için 300’ü aşkın aday çıkacağı ifade ediliyor.

3 liste olacak
Kurultayda başkan adayları Kılıçdaroğlu ve İnce, iki ayrı anahtar liste çıkaracak. Kendilerini Sol Kanat Hareketi tanımlayan İstanbul merkezli bir grup da, PM için ayrı bir liste çıkarmak için çalışmalarını sürdürüyor. Genel başkan seçiminde Kılıçdaroğlu ya da İnce’den yana olan başka grupların da PM için anahtar listeler çıkarabileceği ifade ediliyor. Yine kulislerde Sav ile birlikte eski Genel Başkan Deniz Baykal’ın İnce’yi desteklemesine kesin gözüyle bakılıyor.

Bu isimlerle devam edecek
Kulislerde Genel Sekreter Gürsel Tekin, Genel Başkan Yardımcıları Erdoğan Toprak, Şafak Pavey, Veli Ağbaba, Burhan Şenatalar, Sezgin Tanrıkulu, Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer ve Bursa Milletvekili Sena Kaleli’nin Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde olmasına kesin gözüyle bakıldığı konuşuluyor.

Bekaroğlu kararını verecek
Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesine sürpriz isimler alabileceği konuşuluyor. Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde için Manisa Milletvekili Özgür Özel, İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, “Türkiye Rüyası” isimli bir kitap yazan ve bir süre önce, “33 Yaş Altı En Etkili 99 Dış Politika Lideri” arasında gösterilen Cenk Sidar’ın yer alacağı belirtiliyor. Eski RP milletvekili Mehmet Bekaroğlu’nun Kılıçdaroğlu’nun davetine yarın yanıt vermesi bekleniyor.
Kılıçdaroğlu’nun eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ü önce PM’ye sonra MYK’ya taşımasına kesin gözüyle bakılıyor. Sarıgül ile birlikte Sarıgül’ün işaret ettiği 3 ismin daha PM’ye girebileceği konuşuluyor.

Partiyi yıpratıyorlar
Öte yandan Kılıçdaroğlu’nun yakın kurmayları, kurultay sonrası partide, “disiplin” mekanizmasının daha sık işletilmesi gerektiği yönünde görüş bildirdi. Alınan bilgilere göre, parti yönetiminde 30 Mart yerel seçimleri sürecinden bu yana partide “ulusalcı kanat” olarak adlandırılan grubun, parti yönetiminin kararlarını kamuoyunda tartışarak partiyi gereksiz yıprattığına işaret eden bir grup oluştu.