Siyaset Ceza tasarısı 8 yılda hazırlandı

Ceza tasarısı 8 yılda hazırlandı

11.10.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ceza tasarısı 8 yılda hazırlandı

Ceza tasarısı 8 yılda hazırlandı

ORDİNARYÜS Prof. Dr. Sulhi Dönmezer başkanlığındaki komisyon tarafından hazırlanan Türk Ceza Yasası "ön tasarı" Adalet Bakanlığı'na sunuldu. Dönmezer, Türk adalet sisteminde büyük bir reform yaratacak taslağın ayrıntılarını Milliyet'e anlattı.
Dönmezer taslağın getirdiği en büyük yeniliğin, kanunun hazırlanma şekli olduğunu belirterek çalışmaların perde arkasını şöyle anlattı:
"Hazırlanan ön tasarı Mecelle'den sonra ilk kez kendi yaptığımız bir kanundur. Komisyonda yargıtay, askeri yargıtay temsilcileri, hakimler, savcılar, hukuk profesörleri, adalet bakanlığı kanunlar genel müdürlüğü uzmanları, baralor birliğinin temsilcileri yer aldı. 8 yıl boyunca hafta sonu tatili yapmadan çalıştılar. Komisyonun kurulduğu 1986 yılından bu yana birçok bakan değişti. Ama hiçbir bakan komisyon üzerinde siyasi baskı oluşturmaya çalışmadı."
Yürürlükte bulunan ceza yasasını, genç hakimlerin bile anlamakta güçlük çektiklerini belirten Dönmezer, hazırlanan taslağı okuyan her vatandaşın kolayca anlayacağını, sade bir dille yazdıklarını söyledi.
Yeni Ceza Yasası'nda öngörülen önemli değişikliklerden biri özel hayatın korunmasına ilişkin getirilen düzenlemeler. Fransız Ceza Kanunu'ndan aldıkları 12 madde ile, özel hayatın korunmasını amaçladıklarını belirten Dönmezer şunları söyledi:
"Hazırlanan taslakta basına yönelik özel cezalar getirmedik. Ancak özel hayatın korunması amacıyla yaptığımız düzenlemeler, basın aracılığıyla işlenebilecek suçları da kapsıyor."
Yıllardır tartışma konusu olan, idam cezası da yeni tasarıda kaldırılarak, yerine "ağırlaştırılmış mübebbet hapis cezası" getiriliyor. 1984 yılından bu yana verilen 600 idam cezasının infaz edilmediğini hatırlatan Prof.Dönmezer şöyle konuştu: "Avrupa ülkeleri 'sizde idam cezası var' diyerek, suçluların iadesini engelliyor. TBMM'de onay bekleyen 600 idam cezası var. Bunları infaz edersek, dünya ayağa kalkar. Yapmamız imkansız. Üstelik Milletvekilleri de bu cezaların görüşüleceği oturumlara katılmıyor. Yani onlar da bu cezaların uygulanmasını istemiyor."
Türkiye'de işkencenin yalnızca suçun bir unsuru olarak görüldüğünü, ancak tek başına suç sayılmadığını belirten Dönmezel, yeni tasarıda her türlü işkenceye yönelik ceza uygulaması getirdiklerini belirtti.
Dönmezel, çocuklarla ilgili suçlar için öngörülen yeni düzenlemeleri şöyle anlattı: "Türkiye'de çocuklar için özel yasalar yoktu. Hazırlanan tasarıda 30 madde ile çocuklar için ayrı bir suç siyaseti oluşturuldu. Çocuklara dönük eğitici ve tedavi edici hükümlerle, çocuklara özgü hapis cezası öngörülüyor."
Dönmezel tasarının insani düzenlemeler getirdiğini belirterek şöyle konuştu: "Yeni yasada pişmanlık hallerini çoğaltılıyoruz. Ayrıca, "mağduru koruma ilkesi" getiriyoruz. Tasarıda aileyi koruyucu hükümler de öngörüyoruz. Eşe karşı işlenen suçlarda verilen cezalar ağırlaştırılıyor."