Siyaset ‘Cezaevleri doldu diye af çıkarılmaz’

‘Cezaevleri doldu diye af çıkarılmaz’

08.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, af teklifiyle ilgili, “Cezaevlerini boşaltmak için af çıkarılmaz. Bizim bu konuda öncelikli ölçümüz maşeri (toplum) vicdandır. Siyasi rant elde etmeyi düşünemeyiz” açıklaması yaptı.

‘Cezaevleri doldu diye af çıkarılmaz’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP’nin bazı suçlara ceza indirimi getiren kanun teklifine ilişkin dikkat çeken mesajlar verdi. Erdoğan, “Bu tartışmada bizim ölçümüz maşeri (toplum) vicdandır. ‘Bu affı çıkarır da bundan ne kadar siyasi rant elde ederiz’ biz böyle düşünemeyiz. Efendim cezaevleri dolmuş, cezaevlerini boşaltmak için af çıkarılmaz” dedi. Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na ise “korkaksın, ürkeksin, ne yerlisin ne millisin” sözleriyle yüklendi.

Haberin Devamı

Erdoğan, Kızılcahamam’daki AK Parti 27. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nın kapanış konuşmasında özetle şunları söyledi:

HAMAL OLMAYA TALİP KADROYUZ: Türkiye’nin, bölgemizin ve dünyamızın her meselesi unutmayalım ki AK Parti’nin meselesidir. Bölgemizden başlayarak ümidini bize bağlamış tüm mazlumlara ve mağdurlara sahip çıkmayı, el uzatmayı, imkanlarımız nispetinde onlara destek olmayı vazifemiz olarak görüyoruz. Biz ne rütbe, ne mal derdine düşmeden bu mukaddes yükün hamalı olmaya talip bir kadroyuz.

SİYASİ RANT İÇİN DÜŞÜNMEYİZ: AK Parti siyaseti; sadece akıl, sadece proje, sadece hizmet değil, aynı zamanda vicdan siyasetidir. Son günlerde birtakım tartışmalara, birtakım tekliflere şahit oluyoruz. Af meselesinden çocuk istismarına geniş bir yelpazeye yayılan bu tartışma konularında AK Parti olarak bizim öncelikli ölçümüz maşeri vicdandır. Şu veya bu kesimin şu veya bu şahsın çıkarına ama milletimizin ortak hissiyatına aykırı hiçbir iş bizim için makbul değildir. Geçmişte çok aflar çıkarıldı. Ha ‘bu affı çıkarır da bundan ne kadar siyasi rant elde ederiz.’ Arkadaşlar biz böyle düşünemeyiz. Geçmişte bunları gördük. Rahşan affında gördük, ondan önce gördük, hepsinde gördük. Biz aynı şekilde adım atamayız.

Haberin Devamı

TALİMAT VERDİM: Ölçü belli. Bu ölçüye göre biz talimatımızı başta Adalet Bakanımız olmak üzere kendilerine verdik. Çalışmalarınızı yapın, yapılabilecek ki onu af olarak değerlendirmeyi kendimiz için zul adderiz. Yapılabilecek bir şey varsa bunu en geniş anlamda siz de çalışmalarınızı yapın ve o çalışmalardan sonra bu konuda ne gibi bir adım atarız buna bakalım.

YANLIŞA DÜŞMEYECEĞİZ: Efendim cezaevleri dolmuş, cezaevlerini boşaltmak için af çıkarılmaz. O zaman adama sorarlar bu cezaevlerini niye yaptınız veya niye var? Adaleti tesis hukukla olur, anlık ayaküstü düzenlemelerle değil. Gündemimize gelen konularda önce vicdan terazimizde tartmadan alelacele kararlar vermeyeceğiz. Geçmişte milletimizin vicdanını yaralayan yanlışlara biz düşmeyeceğiz.

Seçim startı verdi

Bu toplantımızı mart seçimlerinin bir startı bir başlangıcı olarak kabul ediyorum. Bugüne kadar bu kardeşinizi mahcup etmediniz bu seçimde de mahcup etmeyeceğinize inanıyorum.

Haberin Devamı

‘Takibindeyim kovalıyorum’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gazetecilerin sorusu üzerine Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na girdikten sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Washington Post muhabiri Cemal Kaşıkçı’ya ilişkin açıklama yaptı. Erdoğan, “İşin polisiye, istihbarat takibi var. Savcılık ne gibi bir açıklama yapacak, ısrarla bekliyoruz. Bunun ülkemizde olmuş olması çok üzücü. Büyükelçiliğe giriş çıkışlar hepsi inceleniyor. Süratle bir netice alalım istiyoruz. Cumhurbaşkanı olarak takibindeyim, kovalıyorum. Buradan çıkacak sonuç neyse onu da dünyaya bizler bildireceğiz. Beklentim hâlâ iyi niyetli, inşallah arzu etmediğimiz bir durumla karşı karşıya kalmayız. Cemal Bey benim eskiden tanıdığım bir arkadaşım. Düşünce özgürlüğünden yana olanlar bunun peşini bırakmayacak, bunun takipçisi olacaktır. Büyükelçilik ve havalimanından giriş çıkışlar takipte. Bunun kontrolü emniyetimizde” dedi.

Haberin Devamı

‘MHP’nin teklifi kendisine aittir’

Erdoğan gazetecilerin “Af konusunda Adalet Bakanlığı bir çalışma yapacak mı?” sorusu üzerine şu değerlendirmede bulundu: “Adalet Bakanlığı bir çalışmayı kendisi yapıyor. MHP’nin teklifi kendilerine aittir. Ne kadarına katılırız, ne kadarına katılmayız... Bunların hepsi arkadaşlarımızın çalışmasından sonra ortaya çıkacaktır.” Erdoğan, bir başka soruya karşılık, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmesinin Macaristan dönüşü olabileceğini bildirdi.

‘CHP, düşmanlarla aynı safta’

Ak Parti olarak son yıllarda siyasi, ekonomik ve sosyal pek çok sınama ile karşılaştık... Hamdolsun bu tuzakların, oyunların hepsini boşa çıkardık. Bu süreçte bizi en çok üzen, bu ülkede siyasi alternatif konumunda bulunması gereken bir partinin, her defasında Türk milletinin düşmanlarıyla aynı safta yer almış olmasıdır. HDP’yi meşru siyasetin aktörü olarak görmemiz zaten mümkün değildir. Maalesef bizi üzüntüye gark eden zihniyetin temsilcisi ana muhalefet partisi CHP’dir. Gezi olaylarında vandallarla mücadele ediyoruz CHP’yi onların yanında buluyoruz, ülkemizi FETÖ’cülerin tuzaklarından kurtarmak için mücadeleye girişiyoruz CHP’yi onların saflarında görüyoruz.

Haberin Devamı

KORKAKSIN, ÜRKEKSİN: Biz gece Atatürk Havalimanı’na iniyoruz meğerse bizden 2, 2.5 saat önce Bay Kemal oraya geliyor ve oradan tanklar öncülüğünde bir otomobile bindiriliyor, Bakırköy Belediye Başkanı’nın evine gidiyor ve darbeyi kahvesini yudumlayarak izliyor. Hepsi kayıtlarda var. Sen böyle bir adamsın. Korkaksın, ürkeksin. Ne millisin ne yerlisin.

BUNUN ADI ALÇAKLIKTIR: Uluslararası alanda ülkemizin şerefinin, itibarının müdafaası için çalışıyoruz CHP’yi yine yeminli düşmanlarımızın diliyle bize saldırırken suçüstü yakalıyoruz. Ama artık milletim yutmuyor, şehitlerimizin aileleri artık yutmuyor ve ‘hangi yüzle sen buraya geldin’ demeye başladılar. Türkiye ekonomik bağımsızlığına yönelik saldırıya karşı tarihi bir mücadele veriyor. Ana muhalefet partisi ise safını ülkesinin değil karşı tarafın yanında belirleyerek olmadık hezeyanlarla ortalığı karıştırmaya çalışıyor. Bunun adı muhalefet değildir, fırsatçılık bile değildir. Milletin geleceğine umutla bakmaya ihtiyacı duyduğu dönemde umut cellatlığı yapmanın adı olsa olsa alçaklıktır.

BOYUNUN ÖLÇÜSÜNÜ ALACAK: Bu parti mevcut zihniyetiyle, Türkiye’yi geriye götürmeyi hedefliyor. Milletimiz bunların gericiliğini gördüğü için de kendilerini yüzde 25’lik bir kesime hapsetti hatta son seçimde onun da altına düşürdü. 2019 seçimlerinde CHP’nin bir kez daha boyunun ölçüsünü alacağına inanıyorum. Israrla CHP’nin arkasında duran belirli il ve ilçelerimizdeki vatandaşlarımızın da yavaş yavaş tercihlerini değiştireceklerine inanıyorum.

'TERÖRE BULAŞAN SANDIKTAN ÇIKARSA KAYYUM ATARIZ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu seçimlerde, teröre bulaşmış olanlar sandıktan çıkarsa, anında gereğini yapıp, kayyum tayinleriyle yolumuza devam edeceğiz” dedi.

‘Cezaevleri doldu diye af çıkarılmaz’

AK Parti’nin Kızılcahamam’da gerçekleştirilen 27. İstişare ve Değerlendirme toplantısı sonrası Toplu Açılış Töreni’inde halka hitap eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan özetle şunları söyledi:

DESTEK VERENLERİ BİLİYORUZ: Hiç şüpheniz olmasın, şehitlerimizin kanını asla yerde koymadık, koymayacağız. Terör örgütlerinden ve onları maşa olarak üzerimize salanlardan döktükleri her damlanın hesabını sorduk soruyoruz. FETÖ, DEAŞ, PKK ve adı, ideolojisi ne olursa olsun tüm bu katil sürülerini kimlerin beslediğini, himaye ettiğini, silah, istihbarat ve lojistik destek verdiğini gayet iyi biliyoruz. Terör sorununu Türkiye’nin gündeminden tamamen çıkarmakta kararlıyız.

ANINDA KAYYUM ATAYACAĞIZ: Askerimizin, polisimizin, güvenlik korucumuzun karşısına çıkmaya yüreği yetmeyen korkaklar, altyapısını oluşturdukları kalleş pusularla bir yere varabileceklerini zannediyorlar. Belediyelerin bölücü örgütün kontrolü altında olduğu dönemde bizzat belediye başkanlarının himayesinde yapılan bu hazırlıkları da deşifre ediyor, kayyumlarımız vasıtasıyla darmadağın ediyoruz. Milletin kepçesini, kamyonunu, aracını, bütçesini teröristlere tahsis edenlerden işledikleri suçların hesabını sorduk, soruyoruz ve soracağız. Mart seçimleri geliyor. Bu seçimlerde de bu tür teröre bulaşmış olanlar, olur ya sandıktan çıkacak olurlarsa öyle bekleyelim şu olsun bu olsun yok, anında gereğini yapıp kayyum tayinleriyle yolumuza devam edeceğiz. Beklemek yok. Önümüzdeki dönemde de millete hizmetkar olmak yerine, Kandil’deki terör baronlarına kul köle olanlara fırsat vermeyeceğiz. -ANKARA Milliyet

52 MİLYON LİRALIK YATIRIM
Kızılcahamam Belediyesi’nin, bakanlıkların ve büyükşehir belediyesinin ilçeye kazandırdığı hizmetlerin resmi açılışını yaptıklarına işaret eden Erdoğan, toplam yatırım bedeli 52 milyon liralık dokuz kalem eser ve hizmetin ilçeye kazandırıldığını söyledi. Erdoğan, “Şimdiden 2019 mahalli idareler seçimlerinde Kızılcahamam’ın tavrını, yine hizmetten büyümeden, refahtan ve tüm bunları temsil eden AK Parti belediyeciliğinden yana koyacağınıza inanıyorum” dedi.

‘Gönül belediyeciliği yapacağız’

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mart 2019’daki yerel seçimlerin önemine işaret ederek “Bugüne kadar herşeyi yaptık, artık gönüllere dokunacak, gönül belediyeciliği yapacağız” dedi. AK Parti’nin Kızılcahamam’da gerçekleştirilen 27. İstişare ve Değerlendirme toplantısı dün sona erdi. Kampın son gününde sabah, Erdoğan’ın moderatörlük yaptığı toplantıda, bakanlar milletvekillerinin soru, talep ve eleştirilerini dinleyip yanıt verdi. Politika kökenli olmayan bakanlar açısından, ilk siyasi sınav niteliği taşıyan bu bölümün ardından Erdoğan’ın konuşmasıyla kamp tamamlandı.

‘Sürekli sahada olun’

Milliyet’in AK Parti kaynaklarından edindiği bilgiye göre, basına kapalı soru cevap bölümünde Erdoğan, Mart 2019 seçimlerinin önemine işaret ederken, klasik belediyecilik ve devlet yatırımları anlamında bugüne kadar gerekenleri yaptıklarını vurgulayarak, “Bugüne kadar herşeyi yaptık. Şimdi tamamen gönüllere dokunacağız. Bugün artık gönül belediyeciliği yapacağız” dedi. Erdoğan yerel seçim çalışmalarını değerlendirirken Doğu ve Güneydoğu’lu vekilleri özel olarak uyardı. Bölgedeki belediyelere kayyum atanma sürecini aktaran Erdoğan, “İller harabeydi, devlet imkanlarıyla abad oldu. Doğu ve Güneydoğu’ya çok yatırım yapılıyor, ama oy alamıyoruz. Belediyeler, teşkilat ve milletvekillerimizin daha çok çalışması lazım” dedi. “Milletvekillerinin sahada olması lazım, gidip ofiste oturmaması lazım” diyen Erdoğan, kayyum belediyelerini övdü. l ŞEBNEM HOŞGÖR Kızılcahamam

‘Fırsatçılığa izin vermeyin’

Konuşmasında dövizdeki artışı bahane ederek fırsatçılık yapanlara vatandaşın ezdirilmemesi uyarısını yineleyen Erdoğan, “İçişleri Bakanımız konunun takipçisi olsun” dedi. Bakan Süleyman Soylu’nun, bu anlamda yetkilerin bir kısmının Şehircilik Bakanlığı’nda olduğunu belirtmesi üzerine Erdoğan, “Herkes kendi alanını takip etsin. Fırsatçılığa izin vermememiz lazım” dedi.

Bakan Varank’ın esprisi güldürdü

Kampın ilk gününe, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın esprisi damga vurdu. Yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki ilk günkü oturumda aday kriterleri, geçmiş yerel seçim sonuçlarına ilişkin sunum yaptı. AK Parti kaynaklarının Milliyet’e aktardığı bilgiye göre; Özhaseki adaylarda aranacak kriterleri anlatırken, dış görünüşün önemine de dikkat çekti. Özhaseki’nin “kısa, kel ve göbekli” aday olmaması gerektiğini vurguladığı sırada Varank’tan gelen “Ben bu sözlerden çok alındım. Kısa, kel, göbekli... Beni tarif ediyor” çıkışı, başta Özhaseki olmak üzere herkesi güldürdü.