Siyaset CHP 21 davanın takipçisi

CHP 21 davanın takipçisi

22.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP, çoğunluğu Gezi eylemleri sırasında yaşanan ölümlere ilişkin açılmış dava ve soruşturmaları takip etmesi için 17 vekiline görev verdi

CHP 21 davanın takipçisi

CHP, kamuoyunda Gezi davaları olarak bilinen 21 ayrı davayı takip etmesi için bu konudaki duyarlılıkları da bilinen 17 milletvekiline özel görev verdi. CHP Genel Başkan Yardımcıları Sezgin Tanrıkulu ve Veli Ağbaba’nın aralarında bulunduğu 17 isim, aralarında Gezi eylemleri sırasında öldürülen Ethem Sarısülük ve Berkin Elvan davalarının da olduğu 21 ayrı davayı takip edecek.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi imzasıyla verilen görev yazısında, “Gezi olaylarında yaşamını yitiren yurttaşlarımız başta olmak üzere kamuoyunun yakından takip ettiği bazı davalara ilişkin duruşmaları büyük bir duyarlılık ve görev bilinciyle izlediğiniz bilinmektedir” denildi. Ağbaba ve Tanrıkulu ile birlikte görevlendirilen 17 milletvekilinden şu davaları takip etmeleri istendi:
- Mehmet Ayvalıtaş: 2 Haziran 2013’te İstanbul’da Gezi Parkı’na destek için üzerine sürülen aracın çarpması sonucu öldü.
- Abdullah Cömert: Antakya’da 3 Haziran 2013’te eylem sırasında başına aldığı darbe sonucu öldü.
- Mustarafa Sarı: Polis komiseri. Adana’da 5 Haziran 2013’te eyleme müdahale ederken alt geçit inşaatından düşerek öldü.
- Ethem Sarısülük: Ankara, 12 Haziran 2013. 1 Haziran’da eylem sırasında polis tarafından başından vurularak ağır yaralandı. 12 Haziran’da beyin ölümü gerçekleşti.
- Ali İsmail Korkmaz: Eskişehir’de 10 Temmuz 2013’te eylemler sırasında dövüldü, 1 ay yoğun bakımda kaldıktan sonra öldü.
- Ahmet Atakan: Antakya’da polisin attığı gaz fişeğiyle vurulup çatıdan düşerek öldü.
- Berkin Elvan: İstanbul’da 15-16 Haziran gecesi ekmek almak için bakkala giderken polisin attığı gaz fişeğiyle başından yaralandı; komadaki 269 günündü öldü.
- Burak Can Karamanoğlu: Berkin Elvan’ın cenaze töreninden sonraki günlerde Okmeydanı’nda karşıt görüşlü gruplar arasında çıkan olaylarda başından vurularak öldürüldü.
- Uğur Kurt: Okmeydanı’nda Cemevi’nin avlusunda polisin açtığı ateşle öldürüldü.
- Hasan Ferit Gedik: İstanbul Gülsuyu’da uyuşturucu çetelerine karşı direnirken vurularak hayatını kaybetti.
- Ayhan Yılmaz: İstanbul Okmeydanı’nda Cemevi eyleminde hayatını kaybetti.

Çarşı’nın yanında olacaklar
- Çarşı davası: Darbe suçlamasıyla açılan dava 19 Aralık’ta İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
- Praksis müzik grubu: Praksis müzik grubu, topluluğu müzik yoluyla dinamik tutmak suçundan yargılandı.
- Zeynep Eryaşar: İstanbul’da 15 Haziran 2013’te eylemler sırasında aşırı gaz kullanımı nedeniyle kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.
- İrfan Tuna: Ankara’da 6 Haziran 2013’te kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Ölüm nedeninin aşı biber gazı kullanımı olduğu iddia ediliyor.
- Selim Önder: Taksim’de maruz kaldığı yoğun gaz sonrası civarından geçerken yoğun gaza maruz kaldıktan sonra İzmir’e döndü. Birkaç gün sonra hayatını kaybetti. Yakınları gazın kalp yetmezliğini tetiklediğini düşünüyor.
- Serdar Kadakal: Kadıdıköy’de kullanılan yoğun biber gazı nedeniyle öldüğü sanılıyor.
- Ahmet Küçüktağ: Tunceli’de Berkin Elvan’ın ölümünü protesto edilirken kalp krizi geçirdi. Ölümüne biber gazının neden olduğu belirtiliyor.
- Mehmet İstif: Mersin’de Gezi Parkı eylemi sırasında yüzüne biber gazı sıkıldı ve sonraki günlerde hayatını kaybetti.
- Elif Çermik: İstanbul Kent Mitingi’nde kalbi durdu ve yoğun bakıma alındı. Sonraki günlerde hayatını kaybetti.
- Gezi Platformu: Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu, HDP Genel Başkan Yardımcısı Ender İmrek, EMO İstanbul Şube Başkanı Beyza Metin ve HDK üyesi Haluk Ağabeyoğlu hakkında örgüt kurmak ve yönetmek suçlamasıyla 17 yıla kadar hapis cezası isteniyor.