Siyaset CHP 35'inci madde teklifini yarın sunacak

CHP 35'inci madde teklifini yarın sunacak

28.07.2010 - 14:27 | Son Güncellenme:

CHP, askeri darbeye dayanak oluşturduğu gerekçesiyle eleştirilen TSK İç Hizmet Yasası’nın 35. maddesinin değiştirilmesine yönelik teklifi, yarın TBMM Başkanlığı’na sunacak.

CHP 35inci madde teklifini yarın sunacak

CHP, askeri darbeye dayanak oluşturduğu gerekçesiyle eleştirilen TSK İç Hizmet Yasası’nın 35. maddesinin değiştirilmesine yönelik teklifi yarın TBMM Başkanlığı’na sunacak. Teklife imza atan CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, İç Hizmet Kanununda TSK’nın görevini, vazifesini tanımlayan başka bir madde olmadığını belirterek, "Tamamen kaldırırsak bir boşluk doğabilir" dedi.

Haberin Devamı

-"TEKLİFİ YARIN VERİYORUZ, TARTIŞMAYA AÇIĞIZ"-

TBMM’de basın mensuplarının sorularını yanıtlayan CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, "35. madde ile ilgili teklifi yarın veriyoruz. Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Suha Okay ve Grup Başkanvekili Muharrem İnce imzasıyla yarın teklifi veriyoruz. Bir eksiğimiz varsa tartışmaya açığız" dedi.

-"TAMAMEN KALDIRILIRSA BOŞLUK DOĞAR"-

35. madde ile ilgili kaldırılmalı mı, değiştirilmeli mi şeklinde tartışmaların olduğunu hatırlatan İnce, "İç Hizmet Kanununda TSK’nın görevini, vazifesini tanımlayan başka bir madde yok. Tamamen kaldırırsak bir boşluk doğabilir. Biz böyle düşünüyoruz, AKP farklı düşünüyorsa tartışmaya açığız" diye konuştu.

-CHP’NİN TEKLİFİ-

Yalnızca Cumhuriyet’i değil, demokrasiyi de korumak anlamında teklifi hazırladıklarını vurgulayan İnce, teklifi şöyle anlattı:

Haberin Devamı

"Bizim önerimiz bu. Biz yalnızca Cumhuriyet’i değil, demokrasiyi de korumak anlamında teklifimiz şu şekilde; ‘Silahlı Kuvvetlerin vazifesi; Türk yurdunu ve Anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti’ni parlamenter demokratik sistemin işlerliği çerçevesinde ve Anayasaya bağlı olarak korumaktır’ şeklinde değiştirilmesini öneriyoruz."

-"AKP’NİN TEKLİFİ VARSA TARTIŞIRIZ"-

"AKP’nin başka bir teklifi varsa bunu tartışmaya açığız" diyen İnce, "Bizim amacımız burada asker sivil ilişkilerinden oy devşirmek, asker sivil ilişkilerini istismar etmek değildir. Bunu en başarılı şekilde yapan bu ülkede AKP’dir. Amacımız Türkiye’de gerçek darbe yanlıları ile darbe karşıtlarının ortaya çıkmasıdır" dedi.

-BAŞBAKAN’DAN 12 EYLÜL’DE NE OY VERDİĞİNİ AÇIKLAMASINI İSTEDİ-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan 12 Eylül Anayasası’na ne oy verdiğini açıklamasını isteyen CHP’li İnce, şöyle dedi:

"12 Eylül Anayasası’na ‘evet’ diyenler bugün 12 Eylül’de idam edilen çocukları için ağlıyor. Ben aracılığınızla soruyorum. Sayın Başbakan 12 Eylül Anayasası’na referandumda ne oy verdi? Evet mi dedi, hayır mı dedi, bunu açıklasın Sayın Başbakan. Timsah gözyaşı dökmesin kimse."

-"MECLİS OLAĞANÜSTÜ TOPLANABİLİR"-

Haberin Devamı

Gazetecilerin TBMM’nin tatilde olduğunu hatırlatması üzerine İnce, "Meclis’i toplayabiliriz. Ne gerekiyorsa yapmaya açığız" diye konuştu.

-"KOLLAMAK" İBARESİ ÇIKARILDI-

Değişiklikle; "Silahlı Kuvvetlerin vazifesi; Türk yurdunu ve Anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyetini kollamak ve korumaktır" şeklinde olan TSK İç Hizmet Kanunu’nun 35. Maddesi, "Silahlı Kuvvetlerin vazifesi; Türk yurdunu ve Anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti’ni parlamenter demokratik sistemin işlerliği çerçevesinde ve Anayasa’ya bağlı olarak korumaktır" olarak değiştirildi. Böylece Türk Silahlı Kuvvetlerinin vazifesi olarak yer alan "kollamak" ibaresi metinden çıkarılıyor.

Yazarlar