Siyaset CHP’de 34 ilde liste başı değişti

CHP’de 34 ilde liste başı değişti

19.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP, HDP’ye kayan Alevi oylarını geri almak için HDP’nin oy patlaması yaptığı İstanbul 3. bölge ve Ankara 1. bölgeyi Alevi isimlerle takviye etti. 7 Haziran’da seçilen 3 vekil listeye giremedi. Koray Çalışkan son anda listeden çıkarıldı

CHP’de 34 ilde  liste başı değişti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün sabah saat 04.00’e kadar süren MYK ve PM toplantıları mesaisinde, 7 Haziran seçimlerinde beklediği oyu alamayan aralarında Gaziantep, Tokat ve Niğde’nin de bulunduğu kentlerin aday listelerinde radikal değişikliklere imza attı. CHP’nin oyunu düşürdüğü İstanbul ve Ankara’da üst sıralarda değişiklik yapmaması sürpriz olarak karşılanırken, HDP’nin oy patlaması yaşadığı Ankara 1. bölge ve İstanbul 3. bölgede ise kısmi revizyon ile HDP’ye kaptırdığı Alevi tabana göz kırptı. Kılıçdaroğlu’nun MYK’ya sunduğu listede yer alan danışmanı Doç. Dr. Koray Çalışkan, bölgesel dengeler gözetilerek listeden son anda çıkarıldı.

Kısmi HDP önlemi
CHP, büyük kentlerdeki en kapsamlı revizyonu, HDP’nin oy patlaması yaptığı Ankara 1. bölge ve İstanbul 3. bölgede yaptı. Kılıçdaroğlu, bu iki bölgeye HDP’ye kayan Alevi tabanı ikna etmek için aday takviyesi yaptı. Bu çerçevede İstanbul 3. bölgede Murat Özçelik’in aday gösterilmemesiyle boşalan 9. sıraya, ön seçimden çıkan Sibel Özdemir kaydırıldı. Özdemir’in performansı nedeniyle ödüllendirilmesi gerektiğinin MYK’da konuşulduğu kaydedildi. 10. sıraya Genel Başkan Yardımcısı Seyhan Erdoğdu getirilirken, 11. sıraya eski Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı ve PM üyesi Fevzi Gümüş, 13. sıraya ise Caferileri temsilen eski İstanbul milletvekili Ali Özgündüz getirildi. CHP, 7 Haziran seçimlerinde bu bölgeden 9 milletvekili çıkarmıştı.
Yine HDP’nin ilk defa vekil çıkardığı ve Alevilerden yüksek oy aldığı Ankara 1. bölge 8. sıraya eski Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız getirildi. CHP, 7 Haziran seçimlerinde bu bölgeden 7 milletvekili çıkarmıştı. MYK’ya sunulan listede olmayan Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya ve Seyhan Erdoğdu’nun MYK toplantısında vekil adayı gösterilme konusundaki taleplerini iletmesi üzerine Akkaya İstanbul 1. bölge 11. sıraya, Erdoğdu da İstanbul 3. bölge 10. sıraya kaydırıldı. 7 Haziran’da ön seçime giren ve üst sıralarda yer bulamayan Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş ise talebi doğrultusunda aday yapılmadı.

Büyük revizyon
CHP, 34 ilde 7 Haziran’a göre birinci sıra adaylarını değiştirdi. Bu illerden 32’sinde CHP, 7 Haziran’da vekil çıkaramamıştı. Geçtiğimiz seçimlerde Tokat 1. sıradan aday gösterilerek milletvekili seçilen Orhan Düzgün’ün yerine eski il başkanı da olan Kadim Durmaz aday gösterildi. Gaziantep’te 7 Haziran seçimlerinde birinci sıradan aday gösterilerek milletvekili seçilen Mehmet Şeker, listede 4. sıraya indirildi yerine eski milletvekili ve il başkanı Akif Ekici birinci sıradan aday gösterildi. Mehmet Gökdağ ise ikinci sırada kaldı. Listede 4. sıraya inen Şeker, aday sırasını beğenmeyerek adaylıktan çekildiğini duyurdu. Şeker’in 7 Haziran öncesi Kılıçdaroğlu’na, “Listeyi ben yapayım, Gaziantep’ten 4 vekil garanti” ifadesi kullanması nedeniyle Şeker’in alt sıralara tepki olarak indirildiği belirtildi.

Haberin Devamı

125 kadın aday

Alınan bilgilere göre CHP’de 550 vekil adayından 425’i erkek, 125’i kadın olurken, 447 aday üniversite, 79 aday lise, 13 aday ilkokul, 11 aday ortaokul mezunu. 28 genç aday gösteren CHP, 14 seçim bölgesinde ilk sırayı kadın adaylara emanet etti.

Onur bir üstte
Toplantıda 7 Haziran’da kontenjandan aday gösterilen isimlerin yeniden aday gösterilmeyebileceği önerisi kabul görmezken, İstanbul 2. bölgede eski vekiller Çetin Soysal ve Melda Onur, birer üst sıraya kaydırıldı.