Siyaset CHP’de blok listeyle seçim

CHP’de blok listeyle seçim

22.05.2010 - 00:06 | Son Güncellenme:

CHP’nin yeni yönetimi, il başkanları toplantısında alınan karar doğrultusunda blok liste yöntemiyle belirlenecek. Tüzük değişikliği de şimdilik ertelenecek

CHP’de blok listeyle seçim

Bugün başlayacak tarihi nitelikteki CHP kurultayında, Genel Sekreter Önder Sav’ın, eski Genel Başkan Deniz Baykal ile yollarını ayırmasının nedeni olan tüzük değişikliği hayata geçirilmeyecek. İl başkanları toplantısında değişikliğin ertelenmesi ve Parti Meclisi (PM) seçiminin blok listeyle yapılması yönünde tavsiye kararı alındı.
Yoğun tempoyla çalışan Kılıçdaroğlu ve Sav ikilisi kurultaya yönelik kritik önemde kararlar aldı. CHP il başkanları da bu çatısı kurulan bu kararlar çerçevesinde “seçim blok listeyle yapılsın, tüzük değişikliği ertelensin” görüşünde uzlaşarak Kılıçdaroğlu ve ekibinin önünü açtı. Böylece Baykal ve ekibinin de geçmişte tercih etmediği, en yüksek oyu alanın PM’ye girmesini sağlayan “çarşaf liste” bu kurultayda da uygulanmamış olacak.

Tüzük ve Sav kalıyor
Kurultay öncesinde alınan en kritik kararlardan biri de, uzun süredir çalışması yürütülen tüzük değişikliğine ilişkin oldu. 2008 yılı sonunda yapılan tüzük kurultayında kabul edilen değişikliklerin bu başlayan kurultayda yaşama geçirilmesi planlanmıştı. Ancak bundan vazgeçildi.
MYK’nın bugünkü yapısı değişmeyeceği için Sav’ın yine güçlü Genel Sekreter olarak kalacağı, “Sav’ın prensi” diye bilinen Hakkı Suha Okay’ın Genel Başkan Yardımcısı olacağı konuşuluyor.
Okay ve Kılıçdaroğlu’ndan boşalacak grup başkan vekilliklerine ise Atilla Kart ve Turgut Dibek’in getirilebilecekleri belirtiliyor.
Henüz parti üyesi olmadıkları için PM ve oradan da MYK’ya girmeleri önünde tüzük engeli bulunan anayasa hukukçusu Prof. Dr. Süheyl Batum ile ODTÜ Sosyoloji öğretim üyesi Prof. Dr. Sencer Ayata’nın da özellikle Okay’ın yürüttüğü çalışma sonucunda Sav ve Kılıçdaroğlu’nun yakın çalışma ekibinde olacakları ifade ediliyor.

Sav: Eski DSP’liler de geliyor
Öte yandan PM listesini ve yeni yönetim anlayışını gördükten sonra da partiye yoğun katılımlar olacağı, bu kapsamda DSP kökenli bağımsız milletvekilleri ve Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç’in dışında, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı DSP’li Yılmaz Büyükerşen, Diyarbakır eski Baro başkanı Sezgin Tanrıkulu ile iki dönem Ordu Belediye Başkanı seçilen DSP’li Seyit Torun’un oluşacak PM’ye bakarak karar verecekleri belirtiliyor.
CHP il başkanlarının Kılıçdaroğlu ve Sav başkanlığında dün yaptıkları toplantıda il başkanlarının her birinin 10’ar isim yazarak PM’ye girmesini önerdiği öğrenildi. Bu isimler arasında eski CHP’li Ercan Karakaş, CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, CHP’nin geçen yılki Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Karayalçın, gazeteci Mehmet Faraç ve Van İl Başkanı Halil Kartal’ın da bulunduğu kaydedildi.

Haberin Devamı

Kimler var?
İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin’in dışında parti vitrininde yer alacağı belirtilen isimler şöyle:Prof. Dr. Alper Ünlü, Prof. Dr. Haluk Koç, Tekin Bingöl, Şahin Mengü, Mehmet Akif Hamzaçebi, Prof. Dr. Osman Coşkunoğlu, Prof. Dr. Necla Arat, Prof. Dr. Oğuz Oyan, Prof. Dr. Nevin Gaye Erbatur, Prof. Dr. Sacit yıldız, İsa Gök, Atilla Kart, Muharrem İnce, Faik Öztrak, Murat Karayalçın, Ali Topuz, Gülsün Bilgehan, İzzet Çetin, Umut Oran, Çetin Soysal, Ercan Karakaş, Yaşar Ağyüz, Hulusi Güvel, Malik Ecder Özdemir, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın.