Siyaset CHP’de deprem

CHP’de deprem

25.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP’li Güler’in anadil tasarısında karşı çıkarken söylediği sözler parti içinde kriz yarattı. Güler’in sözleri üzerine istifa eden CHP Adıyaman Milletvekili Fırat’ı partideki ‘solcu’ vekiller durdurdu

CHP’de deprem

CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler’in, anadilde savunmaya ilişkin tasarı görüşülürken Meclis kürsüsünden “Türk ulusuyla Kürt milliyetini eşit, eş değerde gördüremezsiniz” sözleri parti içinde yeni bir krize neden oldu. CHP Adıyaman Milletvekili Salih Fırat, sabah saatlerinde partiden istifa ettiğini duyurdu. İstifa partinin “sol” kanadındaki CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün ve Erzincan Milletvekili Muharrem Işık’ın girişimiyle durduruldu.
CHP’ye girmeden önce Bağımsız Cumhuriyet Partisi’nin genel başkan yardımcılığını üstlenen ve partinin “ulusalcı” kanadında yer alan Güler’in konuşmalarını TBMM’de dinleyen CHP’li milletvekilleri gece bir toplantı yaptığı ve sözlerin “kabul edilemez” olduğunu partili arkadaşlarına bildirdikleri öğrenildi. Dün öğlen saat 12.00 sıralarında ise Adıyaman Milletvekili Salih Fırat, “Gördüğüm lüzum üzerine istifa ediyorum” içerikli bir cümlelik istifa dilekçesini parti genel merkezine iletti.

‘Sol kanat’ ikna etti
Fırat’ın istifa gerekçesinin Güler’in sözleri olduğu belirtildi. Fırat’ın istifasının ardından partinin sol kanadı ikna turuna çıktı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün ve Erzincan Milletvekili Muharrem Işık’ın aralarında olduğu grup, Fırat’ı ikna etmek için çaba sarfetti. Partili arkadaşları Fırat’a ‘mücadelesini parti içinde sürdürmesinin daha doğru bir yöntem olduğu’nu anlattı; alınan bilgiye göre Fırat ikna edildi. Tanrıkulu, Milliyet’e, “Fırat’ın istifasını işleme koymayacağız” dedi.
Doktor olan Fırat, CHP’de özellikle hak ihlalleri konusunda çalışıyor, partinin Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde araştırma yapmak için kurduğu heyetlere katılıyor.

Kılıçdaroğlu ile görüşecek
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da Kayseri dönüşü Fırat ile görüşeceği öğrenildi. Parti yönetiminin Güler’in sözlerini de inceleyeceği belirtildi. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise Fırat’ın istifasını soran gazetecilere “Grubumuza veya Meclis Başkanlığına intikal etmiş bir herhangi bir dilekçe yok” dedi. İstifa krizi şimdilik aşılırken partinin “sol” kanadının Güler’e tepkisi sürüyor. Sola yakın olan vekiller, Aygün’e pati içinde gösterilen tavır ve Güler’in sözlerini “Ulusalcıların partiyi dizayn etme çabası” olarak değerlendiriyor.

Haberin Devamı

Aygün’den ‘Deniz’li yanıt
CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün TBMM’de müzakere edilen anadilde savunma tasarasını yetersiz bularak eleştirdi.
Aygün’ün, sosyal medya üzerinden idam edilen gençlik önderi Deniz Gezmiş’e ilişkin yazdıkları da Güler’e tepki olarak yorumlandı: “Deniz Gezmiş büyük adamdır. İdam taburesini kendisi tekmelemiştir; ay ışığının altında; darağacının önünde şu sözlerle ise Türkiye halklarının gönlünde adeta taht kurmuştur: ‘Yaşasın Türk ve Kürt halklarının eşitlik ve özgürlük mücadelesi!’”

İşte istifa getiren sözler!

CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler’in, yargılamalarda anadilde savunmayı öngören yasa tasarısının görüşmelerinde yaptığı konuşma, Meclis Genel Kurulu’nda da tartışma yarattı. İşte Güler’in o sözleri ve yaşanan tartışma:
* CHP’li Birgül Ayman Güler: Kürt milliyetçiliğini bana ilericilik ve bağımsızcılık diye yutturamazsınız. Türk ulusuyla Kürt milliyetini eşit, eşdeğerde gördüremezsiniz. Değerli arkadaşlarım, AKP ve BDP işbirliğinin yaptığı şey tektir. Türkiye’de Kürt sorunu yoktur. Türkiye’de siz sorunu Türk sorunu yaptınız. Bundan sonra biz savunmadayız, bundan sonra meşru müdafaa hakkı için saldırıdayız.
* BDP’li İdris Baluken: Sizi Sosyalist Enternasyonel’den de kovduracağız. Burada ulusalcılık yapıp dünyada solculuk yapamazsınız. Biz milliyetçi değiliz, siz ulusalcısınız.
BDP’li Pervin Buldan: Şu anda en büyük bela sizsiniz. Sosyal demokrat lafını kullanmayın. Hadi oradan. Yürü yerine.
* Güler: Buradan beni kovacak pozisyonda değilsiniz. Ne demek yahu?
* Buldan: Hadi! Hadi! Hadi!
* Güler: Efendim, hem hakaret ediyorlar hem ondan sonra da arkalarını dönüyorlar. Yok böyle bir şey! Özür istiyorum. Özür dilemesini istiyorum.
* Buldan: Ne özrü ya? Senden mi özür dileyeceğim? Çok beklersin! Hadi!
* Güler: Türk ulusundan siz özür dileyeceksiniz. O hareketle de ilgili özür dileyecek. “Hadi! Hadi! Hadi!” deme hakkı yok. Bakın, Türk ulusuna hakaret ediyorsunuz.
* BDP’li Sebahat Tuncel: Ya, sizin hareketiniz ne? Geçsene!
* Acar: Hareketle hakaret ediyorsunuz. Grubumuza hakaret ediyorsunuz.