Siyaset CHP’de kim kimden yana?

CHP’de kim kimden yana?

18.05.2010 - 02:47 | Son Güncellenme:

CHP Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Genel Sekreter Önder Sav’ın desteğiyle adaylığını açıklamasından 5 saat sonra saflar netleşti.

CHP’de kim kimden yana

* Önder Sav (Genel Sekreter): Parti içinde en uzun süre genel sekreterlik yapan isim olan Sav, örgütün ve delegenin kontrolünü elinde tutuyor. “53 yıllık dostum” dediği Baykal’ın geri dönmesine karşı çıkarak en net tavrı ortaya koydu. Sav “Hiç kimse Genel Başkanımızın hamiliğine soyunmaya kalkışmasın. Baykal, bizi kendi göbeğimizi kesmekle baş başa bıraktı” sözleriyle, dün yaşananların sinyalini geçen hafta vermişti. Kılıçdaroğlu’nu açıktan destekleyerek kurultaya 5 gün kala düğmeye basan isim oldu.
* Yılmaz Ateş (Genel Başkan Yardımcısı): “Sürekli Baykalcı” olarak nitelenen Ateş, her koşulda Baykal’ın dönmesi taraftarı.
* Mustafa Özyürek (CHP Sözcüsü): Partinin 3 numarası. Ateş ile birlikte hareket ediyor. “Baykal dönmeli” diyen grupta.
* Gürsel Tekin (İstanbul İl Başkanı): Milliyet’e “39 ilçe başkanı bana yetki verdi görüşlerimizi yarın (bugün) il başkanları toplantısında açıklayacağım” dedi. Ancak il örgütünün tamamının Kılıçdaroğlu’na destek vereceği öğrenildi.
* Kemal Anadol (CHP Grup Başkanvekili): “Adaylığını sevinçle karşılıyoruz” dedi, Kılıçdaroğlu’nu öperek tebrik etti. Sav’a yakın isim.
* Hakkı Suha Okay (CHP Grup Başkanvekili): “Sav’ın TBMM’deki gölgesi” olarak tanınıyor. Kılıçdaroğlu’na tam destek verdi.

Haberin Devamı

İllerde eğilim Kılıçdaroğlu’na
Kemal Kılıçdaroğlu’nun, CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın desteğini alarak, Deniz Baykal’a “dön” çağrısı yapılması beklenen il başkanları toplantısından bir gün önce genel başkanlığa aday olduğunu açıklaması, CHP’de dengeleri değiştirdi. İl başkanlarının büyük bölümünde, Kılıçdaroğlu’na destek eğilimi belirdi. Kurultayın iradesi üzerinde etkili olacak İstanbul ve Ankara il yönetimlerinin, Kılıçdaroğlu’na destek vereceği ortaya çıktı.
Düne kadar Baykal’a blok halinde “dön” çağrısı yapması beklenen il başkanlarının Kılıçdaroğlu’nun adaylığı ile ilgili görüşleri şöyle:
Ali Yıldızlı (Ankara - 58 delegesi var): Kılıçdaroğlu adaylığını açıklarken salondaydım. 53 yıllık siyaset adamı olarak Genel Sekreterimiz kendisini destekliyor. Biz de Ankara örgütü olarak destekliyoruz.
Gürsel Tekin (İstanbul - 150 delegesi var): 39 ilçe başkanı bana yetki verdi. Görüşlerimizi il başkanları toplantısında açıklayacağım.
Ekrem Bulgun (İzmir - 48 delegesi var): Kemal Kılıçdaroğlu aday oldu ancak bizim için önemli olan Baykal’ın Kılıçdaroğlu’na destek verip vermediği. Baykal desteklerse biz de destekleriz.
(İzmir’de İl Başkanı Ekrem Bulgun’un konuştuğu 30 CHP ilçe başkanından 24’ü ise Kılıçdaroğlu’nun genel başkan adaylığına destek verdi. Sadece Karşıyaka, Bayındır, Bayraklı, Kınık, Bergama ve Selçuk ilçe başkanları “Baykal geri gelsin”dedi.)
Halil Kartal (Van - 14 delegesi var): Kimsenin iradesine ipetok koyacak halimiz yok ama Doğu ve Güneydoğu’da ulaşamadığım bir iki il başkanı dışında tamamen Kılıçdaroğlu’na destek var. Bölgeden sevinç çığlıkları geliyor.
Bülent Renda Deniz (Sivas - 10 delegesi var): Sayın Genel Başkan istifa etti ve kısa sürede geri dönmesini olumlu bulmuyoruz. Sivas olarak bizim tabanımız Kılıçdaroğlu’ndan yana tavır belirliyor. Adaylığını açıklamasının ardından partide yaşanan heyecanı da gördük.
Hasan Öztürkmen (Gaziantep- 20 delegesi var): Halk ve CHP tabanında beklenen, sevindirici bir gelişme. Destekleyeceğiz.
Mustafa Serdar Soydan (Çanakkale - 8 delegesi var): Genel Sekreter Önder Sav ile yaptığımız görüşmeler sonucunda, yeni bir adaya destek verme konusunda görüş birliğine vardık. Kılıçdaroğlu, hem partide hem Türkiye’de heyecan yaratacaktır. CHP’yi iktidara getirebilmek için bütün gücümüzle çalışacağız.
Nejat Gencan (Edirne - 8delegesi var): Görünün o ki, partimizde bir değişim hareketi başladı. İl başkanları toplantısından sonra kesin tavrımızı belirleyeceğiz.
Kadir Albayrak (Tekirdağ - 10 delegesi var): Kılıçdaroğlu’na çok değer verir, büyük saygı duyarız, onun için yorum yapma yoktur. İl yönetimi olarak toplanacağız ve bir karara varacağız.
Vecdi Gündoğdu (Kırklareli - 6 delegesi var): İl başkanları toplantısında tüm örgütlerin görüşlerini alacağız. Genel merkezin alacağı karara göre kendi kararımızı vereceğiz. Şu an için Kılıçdaroğlu’na destek veriyor ya da karşı değiliz.
Feramüz Şahin (Tokat - 14 delegesi var): Kılıçdaroğlu ayrı bir hava kattı partiye. Genel başkanlığı partiye büyük ivme kazandıracaktır. Çok büyük ilgi var, 14 delegemizin tümü arkasında.
İsmail Demirel (Uşak- 6 delegesi var): Kılıçdaroğlu, toplum tarafından sevilen bir insandır. Deniz Baykal da daha önce taban ve tavanın hem fikir olacağı bir aday çıkmasını ifade etmişti. Kılıçdaroğlu, CHP’ye yakışan bir insandır, sonuna kadar destekliyoruz.
Süleyman Uslu (Muğla- 12 delegesi var): Tavrımız Kılıçdaroğlu’ndan yana. Deniz Baykal’ın göreve tekrar dönmeyeceğini düşünüyoruz. Bu durumda Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceğiz. Örgütün başına geçerse iktidara yükseliriz.
Zafer Gönenç (Denizli - 14 delegesi var): İl başkanları bu kararı düşünüp görüşünü netleştirecektir. Ben de 19 ilçe başkanı ve kurultay delegeleriyle görüşerek düşüncelerini aldım.
İrfan Barış (Balıkesir - 16 delegesi var): İyi bir gelişme, hayırlı olsun. Genel Başkanımız Deniz Bey, “Herkes aday olabilir” diyerek, herkesin önünü açmıştı. Tek aday mı olur, başka aday çıkar mı, şu an için bilmek mümkün değil.
Cahit Kaplan (Manisa- 20 delegesi var): Deniz Baykal aday olmayacağını açıkladı. İl başkanları toplantısında Manisa olarak Kılıçdaroğlu’na desteğimizi ifade edeceğiz.
Süleyman Erman (Burdur - 6 delegesi var): İl başkanları toplantısına şahsi görüşüm değil, Burdur örgütünün kararı yansıyacak. Akşam ilçe başkanlarıyla toplantda karar vereceğiz.
Tunç Aytur (Aydın - 14 delegesi var): Önümüzü görebilecek durumda değiliz. Bir müddet daha beklemek taraftarıyım. Zamanı gelince, delegelerle bir araya gelip düşüncelerimizi paylaşarak, ortak bir açıklama yaparız.
Erman Gölet (Eskişehir): Eskişehir delegasyonu olarak günlerce toplantı yaptık, tabanımızı dinledik ve Kılıçdaroğlu’nu destekleme kararı aldık. Karşısına başka aday çıkacağını tahmin etmiyorum.

Haberin Devamı

Antalya: ‘İlle de Baykal’
Kılıçdaroğlu’nun aday olacağını açıklaması, Deniz Baykal’ın memleketi Antalya’da temkinli karşılandı. “Hayırlı olsun” diyen ve Baykal’ın göreve dönmesi noktasındaki kararlılıklarını anımsatan İl Başkanı Özer Ülken, açıklamaları Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü ile televizyondan izledi. Ülken, “Önümüzdeki günler, bu demokratik yarışın farklı farklı düşüncelerine gebedir. CHP il örgütü olarak kurultay delegelerimizle birlikte masaya yatıracağız, konuşacağız. Kemal Kılıçdaroğlu gibi değerli bir insanın adaylığının, parti içerisindeki bir zenginlik olarak algılanması söz konusudur” dedi.

Haberin Devamı

Tuncelililerden destek
Kılıçdaroğlu’nun adaylığı, memleketi Tunceli’de sevinçle karşılandı. Çok sayıda Tuncelili, Kılıçdaroğlu’nun CHP’yi iktidara taşıyacağına inandıklarını söyledi. Baykal’ın zamansız istifasına üzüldüklerini belirten Hüseyin Kılan, “Umuyorum ki, CHP’nin yetkili kurulları ve milletvekilleri iyi bir uzlaşma ile Kılıçdaroğlu’nu tek aday gösterir. Bir hemşerimizin genel başkan olması bize gurur verir” dedi. Levent Öztürk de, “Tipik Bizans oyunlarıyla Genel Başkan’ın bu şekilde gitmesi bizleri üzdü. Tek tesellimiz Kılıçdaroğlu’nun adaylığını açıklamasıdır” diye konuştu. Suna Tosun Külahçı da, Kılıçdaroğlu’nun CHP’yi Deniz Baykal’dan daha iyi yöneteceğini ve daha iyi bir yere getireceğini söyledi.

Haberin Devamı

Amca: Çoğu kesim tutuyor
Kemal Kılıçdaroğlu’nun Antalya’da yaşayan amcası Aslan Karabulut, “Kazanacağına inanıyorum. Türkiye’de çok kesim tutuyor” dedi. Kılıçdaroğlu’nun adaylığının evde sevinçle karşılandığını, yeğeniyle Baykal’la buluşmasından birkaç gün önce konuştuğunu belirten Karabulut, “Kemal ‘Karar vermedim, düşünüyorum’ demişti. Kararını bugün verdi” dedi. İsmet İnönü’nün CHP Genel Başkanlığı döneminde Tunceli’de İl Sekreterliği yapan Karabulut, yeğenine partiyi toparlayacak, hizipten uzak bir kadro oluşturması önerisinde bulundu.