Siyaset CHP’de kontenjan sancısı

CHP’de kontenjan sancısı

05.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP liderinin ön seçim yönteminin benimsenmesi yönünde yaptığı çağrılara rağmen hali hazırda milletvekili olan 39 isim kontenjan adaylığı için başvuruda bulundu

CHP’de kontenjan sancısı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, milletvekilliği adaylığı için başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere bazı kentlerde kullanacağı 39 kontenjan sırası için 500'e yakın başvuru olması nedeniyle tercihte zorlanacak. CHP'de aday adaylığı başvuruları 1 Mart'ta sona erdi. Yapılan 2 bin 822 başvurunun 500'e yakını kontenjan adaylığı için yapıldı. CHP Parti Meclisi (PM), parti yönetimine 39 adayı kontenjandan belirleme hakkı tanıdı, ayrıca çoğu partinin zayıf olduğu kentlerde olmak üzere 147 milletvekili adayı da merkez yoklaması yöntemiyle belirlenecek.
Kontenjan başvurularının yüksek olacağını tahmin eden Kılıçdaroğlu'nun geçen haftalarda kendisiyle görüşen milletvekillerinin bir bölümüne, "Sizi yeniden parlamentoda görmek istiyorum. Çalışmalarınız tabanda takdir ediliyor. Ancak tabanımızın ve örgütümüzün size sahip çıkacağından eminim. Kontenjan adaylığı yerine ön seçime başvurun" değerlendirmesini ilettiği öğrenildi. Kılıçdaroğlu'nun kendisiyle görüşen ve kontenjan adaylığı isteyen bazı isimlere de "başvurun, değerlendiririz" demekle yetindiği, bir söz vermekten kaçındığı belirtildi.
Ancak kontenjan adaylığı için başvuran isimler arasında üç dönemdir parlamentoda görev yapan isimlerin de bulunması ve milletvekillerinin önemli bir bölümünün kontenjan adaylığına başvurması partiyi zora soktu. Kulislerde kontenjan adaylığı için başvuralarını yapan milletvekillerinin önemli bir bölümünün yeniden aday gösterilme olasılığının düşük olduğu, Kılıçdaroğlu'nun kontenjan adaylarını "yenilenme ve gençleşme" maksatlı kullanma olasılığının yüksek olduğu konuşuluyor.

Haberin Devamı

İŞTE O 39 MİLLETVEKİLİ
Milliyet'in aldığı bilgilere göre şu 39 milletvekili kontenjan adaylığı için başvurdu: Erdal Aksünger, Ömer Süha Aldan, Engin Altay, Sencer Ayata, Aydın Ayaydın, Sinan Aygün, Gülsün Bilgehan, Volkan Canalioğlu, Aytun Çıray, İzzet Çetin, Ayşe Eser Danışoğlu, Ali Demirçalı, İsa Gök, Levent Gök, Gökhan Günaydın, Akif Hamzaçebi, Atilla Kart, Haluk Koç, Bülent Kuşoğlu, Sedef Küçük, Faruk Loğoğlu, Güldal Mumcu, Umut Oran, Ali Haydar Öner, Ali Özgündüz, İhsan Özkes, Faik Öztrak, Ali Rıza Öztürk, Müslim Sarı, Vahap Seçer, Mehmet Ali Susam, Bihlun Tamaylıgil, Sezgin Tanrıkulu, Gürsel Tekin, Bülent Tezcan, Erdoğan Toprak, Faik Tunay, Rahmi Aşkın Türeli, Rıza Mahmut Türmen.

Yazarlar