Siyaset CHP’li Tarhan: Zamanaşımı ile caniler kurtarılıyor

CHP’li Tarhan: Zamanaşımı ile caniler kurtarılıyor

16.03.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, “Sivas katliamını yapanların zihniyetinin bugün iktidarda olduğunu” iddia ederek, “Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin vermiş olduğu zamanaşımı kararının, Sivas katliamını yapan zihniyeti akladığını” söyledi

CHP’li Tarhan: Zamanaşımı ile caniler kurtarılıyor

TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Tarhan özetle şunları söyledi:
“Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Sivas Davası’nda biraz mahcup ve çekingen de olsa eylemin ‘insanlık suçu’ olduğunu kabul ediyormuş gibi göründü ve zamanaşımının ancak kamu görevlileri açısından işlemeyeceği şeklinde bir karar verdi. İki günlük Uludere’nin faillerini bulamayanlar, adına zamanaşımı denilen bir afla ‘canileri kurtaralım ama kamu görevlilerini yargılayalım’ diyorlar. Hep aynı hikaye aslında. Biz henüz unutmadık Deniz Feneri’ni. Deniz Feneri’nde de aynı şey oldu. Orada sanıklar serbest ama savcılar yargılanmakta.”
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ı hedef saptırmakla suçlayan Tarhan şöyle devam etti:
“Biz ‘Kimin ihmali varsa bulun ve yargılayın’ diyoruz. Ancak sormazlar mı adama; 10 yıldır kim iktidardaydı Arınç, neden yargılamadınız? Bir. O vahşetin faillerini ve ardındaki zihniyeti perdelemek için bile bile hedef saptırıyorsunuz. Ve siz bu katliamın neresindesiniz? İki. Bir taşla yine iki kuş vurmaya çalışıyorsunuz. Bu da üç.”
Tarhan tüm suçlarda zamanaşımının kaldırılması da dahil olmak üzere başka seçeneklerin de tartışılması gerektiğini söyledi.

Türmen: Karar yanlış
CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen de Sivas olaylarının insanlığa karşı bir suç olduğunu savunurak, Sivas Davası’nda zamanaşımının söz konusu olamayacağını söyledi. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bu konuda yanlış bir karar verdiğini iddia eden Türmen, mahkemenin bu konuda uluslararası hukuka ve kararlara bakması gerektiğini belirterek, “Kamu vicdanının kabul etmeyeceği ve hukuk yanlışlarıyla dolu bir karar ortaya çıkmıştır. Bundan sonraki Yargıtay aşamasında düzeltileceğini ümit etmekten başka yapılabilecek bir şey yok bu aşamada” dedi.