Siyaset CHP lideri Kılıçdaroğlu'ndan tüm partilere çağrı: Güçlü demokratik bir sistem kuralım

CHP lideri Kılıçdaroğlu'ndan tüm partilere çağrı: Güçlü demokratik bir sistem kuralım

26.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı sistemine yönelik eleştirilerde bulunan Kılıçdaroğlu, “Getirin kanun, CHP olarak her şeye hazırız. Güçlü bir demokratik sistem kuralım. Demokrasiyi yeniden inşa edelim. Huzur içinde yaşamak istiyoruz” dedi...

CHP lideri Kılıçdaroğlundan tüm partilere çağrı: Güçlü demokratik bir sistem kuralım

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kılıçdaroğlu partililerin “Her şey çok güzel olacak” sloganları üzerine, “Her şey çok güzel oldu. Güzel bir ülkemiz var, huzur içinde yaşamak istiyoruz. Kimliklerimiz, inançlarımız farklı olabilir. Ama bayrağımızın altında özgürce yaşamak istiyoruz” dedi. 31 Mart’taki İstanbul seçiminin iptal edildiğini anımsatan Kılıçdaroğlu, “Bazı çevreler ‘boykot yapın, sokağa çıkın’ diye çağrı yaptılar. Bunu yapmadık. 13 bin 729 oyla kazanmıştık, ‘yetmez’ dediler. 800 bini aşkın oyla tekrar kazandık. Demokrasi destanını yazanlar, oy kullanan 8 milyon 866 bin 620 kişidir” diye konuştu. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı’nın tarafsız olması gerektiğini belirterek, “Eğer bir kişi tarafsız davranacağına dair and içmişse, tarafsız kalmalıdır. Ya da ünvanını değiştirsin ve yemin metni çıkarılsın” diye konuştu.

Haberin Devamı

Referandum çıkışı

İstanbul seçiminin iki temel soncunu olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“Seçmen Türkiye’deki siyasilere bir mesaj verdi. Siyasetin vesayetindeki yargıya da mesaj verildi. 800 binlik farkın nedeni budur. İstiyorlarsa yine YSK orada, vallahi de billahi de itiraz etmeyeceğim. Yeniden seçime gideceğiz. Bu seçimin bir anlamı daha var. Vatandaş Cumhurbaşkanı’nın tarafsız olmasını istiyor. Cumhurun başında olan kişi
82 milyonu kucaklamalı, tarafsızlığını korumalı. 800 bin kişi bir ilden bu mesajı veriyor. Tarafsızlık konusunda bir referanduma hazırız. Cumhurbaşkanı taraflı mı olmalı, tarafsız mı olmalı? Gelsinler yapalım o referandumu da. Göreceksiniz ezici çoğunlukla tarafsızlık çıkacaktır.”

Haberin Devamı

Tüm partilere çağrı

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni eleştiren Kılıçdaroğlu, “Tek adam rejimi değişmeli. Artık AK Partili kardeşim de bilmeli ki tek adam rejimi olmuyor. Bu yanlıştan dönelim. Vatandaş; demokrasi, hizmet, huzur, hak, hukuk ve adalet istiyor. Vatandaş partili değil, tarafsız Cumhurbaşkanı istiyor. Vatandaş ‘ne ezen ne ezilen, insanca hakça bir düzen’ istiyor. Bütün siyasi partilere açık ve net çağrımdır. Vatandaşın beklentilerini karşılamak için biz CHP olarak her şeye hazırız. Getirin kanun her şeye hazırız. Tek adam rejimini kaldıralım, güçlü bir demokratik sistem kuralım. Hep beraber yapalım. Demokrasiyi yeniden inşa edelim” dedi.

BAŞKANLARA 7 KURAL

Kılıçdaroğlu, CHP’nin artık sadece CHP’lilerin değil 82 milyonun partisi olduğunu, herkesin bunu bilmesi gerektiğini vurguladı. “Asıl görevimiz şimdi başlıyor” diyen Kılıçdaroğlu, bütün CHP’li belediye başkanlarının uyacağını söylediği yedi kuralı açıkladı:

“Bir; yönettiğiniz beldedeki bütün vatandaşları inançları, kimlikleri ya da yaşam tarzları itibarıyla ayırmayacaksınız. İki; hizmeti, belli kişiler, zümreler, akrabalar, yandaşlar için değil halk için yapacaksınız. Üç; beldenizde fakir mahallelere pozitif ayrımcılık yapacaksınız. Özellikle engelli, dezavantajlı gruplar ile kadınların lehine karar alacaksınız. Dört; yoksullara yardım yaparken insan onurunu koruyacak, ailenin veya kişinin yoksulluğunu asla teşhir etmeyeceksiniz. Beş; harcadığınız her kuruşun hesabını millete vereceksiniz. Altı; belediyede kesinlikle liyakat sistemine uyacaksınız. Yedi; belediyeyi adaletle yöneteceksiniz.”