Siyaset CHP’nin ‘60 madde’ onayına 2 parti karşı

CHP’nin ‘60 madde’ onayına 2 parti karşı

06.10.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun ‘yeni anayasanın üzerinde uzlaşılan 60 maddesini geçirelim’ önerisine Ak Parti’den destek gelirken MHP ve BDP ise destek vermeyeceğini söyledi

CHP’nin ‘60 madde’ onayına 2 parti karşı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun mutabakata vardığı 60 maddeyi TBMM’den çıkarma önerisine, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “buyrun getirin” diyerek destek vermesi, tıkanan yeni anayasa çalışmalarında tabloyu değiştirdi.
Kılıçdaroğlu’nun önceki akşam partisinin Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri Atilla Kart ve Rıza Türmen ile bir araya gelerek anayasa çalışmalarını ele aldıkları öğrenildi. Toplantıda üzerinde çoğunlukla mutabakata varılan, “Temel Hak ve Özgürlükler” ve “Yargı” bölümlerinin TBMM’den geçirilebileceği, bu maddelere tutuklu milletvekilleri, toplantı ve gösteri yürüyüşleri konularının da eklenmesi gerektiği görüşü ağırlık kazandı. Kılıçdaroğlu toplantıda, “Bu 60 maddeyi geçirelim” dedi.
Toplantıda komisyondaki 4’lü mutabakatı bozmadan 60 maddenin TBMM’den nasıl çıkarılacağı konusunda Ak Parti, MHP ve BDP ile temas kurulması kararlaştırıldı. Kılıçdaroğlu’nun bu idaresini kamuoyuna açıklaması Uzlaşma Komisyonu’daki partilerde farklı yorumlara yol açtı. Komisyondaki parti temsilcilerinin görüşleri şöyle:

‘Memnuniyet duyarız’
- Ak Partili Üye Mustafa Şentop: CHP’nin bu noktaya gelmesi sevindirici; memnuniyet duyarız. Komisyonda evet denilen maddelere Meclis’te de evet desinler. 60 maddenin içine başka maddeler koyalım, 70 olsun, 80 olsun istiyoruz. Ama kandırmacaya girdilerse o zaman başka. Anlaştığımız maddeler üzerinde çalışıp Meclis’e getirelim diyoruz, ‘geri kalsın, kapatalım bu defteri’ demiyoruz. Geri kalan çalışmalar devam etsin. 60 madde Meclis’ten çıkarılırsa, bunun komisyonun anayasa çalışmalarının önünü açacağını, yeni bir heyecan ve şevk vereceğini düşünüyoruz. CHP, tutuklu milletvekilleri ve diğer taleplerini bir dış şart olarak getirirse bu yanlış olur.
- CHP’li Üye Atilla Kart: Temel Hak ve Özgürlükler ile Yargı bölümlerinin 4’lü mutabakatı bozmadan ortak bir metin haline getirme gayreti arayışı içinde olacağız. Takvim önermek mümkün ve gerçekçi değil. Bu yıl içinde bu işi bitirmek gerekir. Tutuklu milletvekillerini ilgilendiren yasama dokunulmazlığı gibi kritik bir iki maddeyi eklemek gerekir.
- CHP’li Üye Rıza Türmen: Uzlama Komisyonu’nda çalışmalar bir yere gitmiyor ve tekrar oluyor. Fransızların ‘yoğurt içinde pedal çevirmek’ diye bir lafı var, yoğurt içinde pedal çeviriyoruz biz de. Bu işin gidebileceği yer bu kadar galiba. Onun için Genel Başkan ‘60 maddeyi geçirelim’ dedi. Bu işin bırakılacağı anlamını taşımıyor.

‘2 ayda ne değişti?’
- MHP’li Üye Faruk Bal: CHP esen rüzgara göre hareket eden bir partidir. Daha önce AKP’nin 48 maddeyi çıkaralım görüşüne ‘hayır’ demişlerdi. 2 ayda ne değişti ki şimdi ‘evet’ diyorlar. Uzlaşılan 60 maddenin ilişkili olduğu maddeler var. Onları düzenlemeden bu maddelerin çıkarılması daha önce 18 defa yapılan 12 Eylül anayasasına 19. yama olur.
- MHP’i Üye Oktay Öztürk: Kılıçdaroğlu, durumdan vazife çıkarmaya çalışıyor. 60 maddenin hangi maddeler olduğunu diğer maddelerle ilintilerini zannediyorum bilmiyor. Başbakanın tezgâhına düşüyor. 60 maddeyi çıkarmak çare değildir.
- BDP’li Üye Bengi Yıldız: Bütünlüklü anayasadan yama anayasası noktasına geldik. Bu 60 maddeden bir tanesi dahi anayasanın özünü, ruhunu değiştirecek düzenleme değil; karşı çıkıyoruz. AKP, CHP isterse bu değişiklikleri geçirirler mutlak reddiyeci yaklaşımımız da yok.
Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, anadil, kültürel çeşitlilik ve yargıda dönüşüm gibi anayasanın özünü iskeletini içeren temel konularda uzlaşalım derlerse evet böyle bir yaklaşımı ciddi buluruz.

Haberin Devamı

Cezaevi hatırası
CHP, Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, tutuklu CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ı ziyaretine ilişkin fotoğraflar paylaştı. Kılıçdaroğlu, yasama yılına başladığı gün grup başkanvekilleri Akif Hamzaçebi, Muharrem İnce, Engin Altay, Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve TBMM İdare Amiri Malik Ecder Özdemir ile birlikte Balbay’ı cezaevinde ziyaret etmişti. CHP, yeni anayasada tutuklu vekillerin durumunun da netleşmesini istiyor.
ANKARA Milliyet

Yazarlar