Siyaset CHP’nin kampanya vurgusu ‘aile sigortası’

CHP’nin kampanya vurgusu ‘aile sigortası’

11.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 16 Nisan halk oylamasının ardından en geç 2019’da yapılması öngörülen eşzamanlı parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlık niteliği taşıyan çalışmaların hızlandırılması talimatını verdi.

CHP’nin kampanya vurgusu ‘aile sigortası’

Bu çerçevede, Kılıçdaroğlu’nun genel başkan sıfatıyla girdiği ilk genel seçim olan 2011 seçim kampanyasının motor gücü olarak bilinen “aile sigortası” çalışması güncellendi. Genel başkan yardımcıları Aykut Erdoğdu ve Lale Karabıyık’ın hazırladığı tanıtım broşürlerinde, “Ailem Sigortalı Olsun, Maaşım Olsun” üst başlığı tercih edilerek şunlar kaydedildi:
“Aile sigortası, sadaka değil, lütuf değil, vatandaşlık hakkıdır. Aile sigortasıyla güvencesiz ve yoksul vatandaş kalmayacak. Maaşlar verilirken kişinin ve ailenin yoksulluğu teşhir edilmeyecek. Sağ elin verdiğini sol el görmeyecek. Evde çocuk, kadın, yaşlı, kronik hasta veya engelli varsa maaş ayrıca artacak. Aile sigortasından yararlanmak için başvurmak gerekmeyecek. Devlet sizin ayağınıza gelecek. Aile sigortası maaşı en az asgari ücret kadar olacak. Aile sigortası maaşı kadınların banka hesabına yatırılacak. Aile sigortası maaşıyla kadınlar ele güne muhtaç olmayacak. İsteyen kadın parasını bankamatikten çekecek, isteyen kadın alışverişini yapıp, masada maaş kartıyla ödeyecek.”
Broşürde ayrıca, “CHP iktidarında aile sigortası hangi destekleri sağlayacak” sorusuna verilen beş yanıt da şöyle özetleniyor:
Çocuk Eğitim Desteği: Her çocuk için ders yılı başında kitap-kırtasiye, giyim, yemek ve ulaşım desteği maaşa eklenecek.
Sosyal Uyum Desteği: İsteğe bağlı olarak kurslar, meslek-beceri eğitimleri, ana-baba destek eğitimleri gibi eğitimler verilecek.
Yaşlı Desteği: Yaşlılarımıza ayrıca evde ya da kurumda bakım desteği sağlanacak.
Engelli Desteği: Mevcut engelli ve engelli bakım destekleri artarak devam edecek; işe yerleştirmede engellilere öncelik verilecek.
Sağlık Desteği: Sağlıkta katkı payı kaldırılacak. Hastanede ve eczanede ek para ödenmeyecek, maaştan kesilmeyecek.

‘Kavgasız bir Türkiye istiyoruz’

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Bakırköy Belediyesi’nin ev sahipliğinde Bakırköy Halk Pazarı’nda düzenlenen İstanbul Umum Pazarcılar Odası iftarına katıldı. İstanbul Umum Pazarcılar Odası Başkanı Mesut Şengün’ün “Bir pazar yerimiz var. Bunun üstünü kapatalım, altı otopark olsun” dediğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’nun da bu konuda söz verdiğini anlattı. Kendisinin de bu işin takipçisi olacağını dile getiren Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: “Hepimizin huzura ihtiyacı var. Hepimiz bir arada kardeşçe yaşamalıyız. Hepimiz bir arada dertlerimizi rahatlıkla dile getirebilmeliyiz. Hepimiz, sorunlarımızın uygarca çözülmesini arzu etmeliyiz. Kavgasız ve huzurlu bir Türkiye istiyoruz. Dolayısıyla huzurlu bir Türkiye, hepimizin barış içinde yaşadığı bir Türkiye demektir.” l AA