Siyaset CHP rapora ‘27 Nisan’ şerhi koydu

CHP rapora ‘27 Nisan’ şerhi koydu

03.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Meclis Darbe Komisyonu’nun CHP’li üyeleri, sundukları “ayrışık rapor”da 27 Nisan olayına ilişkin hiçbir çalışma yapmamakla suçladığı komisyonun taraflı davrandığını öne sürdü

CHP rapora ‘27 Nisan’ şerhi koydu


TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu’nun CHP’li üyeleri geçen hafta TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e 32 sayfalık “ayrışık rapor” sundu. Raporda CHP’nin şerh koyduğu bölümler tek tek sıralanırken kamuoyunda e-muhtıra olarak bilenen 27 Nisan olayına ilişkin hiçbir çalışma ortaya konmadığına vurgu yapıldı. Komisyonun 28 Şubat dönemiyle ilgili raporunda, muhafazakâr kesimle ilgili sorunlara anlayışlı bir dille yaklaşılmasının raporun tarafsızlığı açısından ciddi bir sorun oluşturduğunu vurgulayan CHP’liler Komisyon Başkanı Nimet Baş’ın taraflı davrandığı, bu tutum sonucu 28 Şubat müdahalesine ilişkin 108, 12 Eylül’e ilişkin 29, 27 Mayıs ve 12 Mart’a ilişkin ise 19 kişinin dinlendiğine değindi.
CHP’li üyeler Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş tarafından hazırlanan raporda Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu’nun raporuna yönelik eleştiriler sıralandı. Eleştiriler ana başlıklarla özetle şöyle:
* Genel Kurmay Başkanlığı’nın (27 Nisan 2007) “e- muhtırası” için hükümet adına sert karşılık verilmiş olmasına karşın, hiçbir işlem yapılmamasının sebebi nedir?
* Dolmabahçe’de neler konuşulmuştur, neden kamuoyundan gizli tutulmuştur.

‘Komisyon taraflı’
* AKP’nin kendisini mağduru saydığı 28 Şubat müdahalesine ilişkin 108 kişi dinlenirken, 12 Eylül’e ilişkin 29, 27 Mayıs ve 12 Mart’a ilişkin ise de ancak 19 kişi dinlenmiştir.
* 27 Nisan 2007 e-muhtırasında dönemin Genel Kurmay Başkanı, Başbakan, Dönemin Başbakan Yardımcısı (11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül), Hükümet sözcüsü Cemil Çiçek, Kuvvet Komutanları, Emniyet İstihbarat Daire Başkan Yardımcısı Sabri Uzun’un dinlenilmesi istenildiği halde komisyon başkanı tarafından yeterli süre bulunmadığı gerekçesiyle Başbakan ve Genel Kurmay Başkanı dışındakilerin dinlenmeleri engellenmiştir.
* 1 Mayıs 1977 Taksim olayları, Maraş, Çorum katliamları ve Kemal Türkler, Uğur Mumcu, Abdi İpekçi cinayetleri açığa çıkarılmamıştır.
* 28 Şubat dönemiyle ilgili raporda muhafazakâr kesimle ilgili sorunlara fazlasıyla ‘anlayışlı’ bir dille yaklaşılmış olması raporun tarafsızlığı ve güvenilirliği açısından ciddi bir sorun.
* Komisyon’dan sadece darbe ve muhtıraları değil, aynı zamanda ‘demokrasiyi işlevsiz kılan diğer bütün girişim ve süreçlerin’ de araştırılmasını istemiştir. Kamuoyunda e-muhtıra olarak bilenen 27 Nisan Olayı her ne kadar alt komisyonlardan birinin çalışma alanına alınsa da bu fiil hakkında hiçbir çalışma ortaya konmamıştır.