Siyaset CHP'de il kongreleri tamamlandı

CHP'de il kongreleri tamamlandı

01.04.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

CHP'de il kongreleri tamamlandı

CHPde il kongreleri tamamlandı

CHP'de şu ana kadar yapılan il kongreleri ve kazananların listesi şöyle:
Diyarbakır: Mesut Değer, Rize: Turgut Karafazlı, Ardahan: Yalçın Taştan, Erzurum: Erbaşar Özsoy, Malayta: Hüseyin Şahinligil, Kırşehir: İbrahim Can, Aydın: Mesut Özakcan, Kocaeli: İbrahim Aydın, Şanlıurfa: Halil Aydaş, Tekirdaş: Burhan Karaevli, Denizli: Niyazi Oğuzlar, İzmir: Bülent Baratalı, Tokat: Kadim Durmaz, Osmaniye: Necati Uzdil, Adıyaman: Şevket Gürsoy, Ağrı: Kasım Akdeniz, Tunceli: Bekir Gündoğan, Bartın: Şeref Yıldız, Burdur: İsmail Erkaya, Çankırı: Mümtaz Öz, Siirt: Mervan Bilek, Şırnak: Mehmet Uğur, Bilecik: Yaşar Tüzün, Bingöl: Mustafa Kurban, Kastamonu: Atıf Uğurlu, Bolu: Haşim Ulusoy, Kahramanmaraş: Mehmet Parlakyiğit, Kütahya: Sabahattin Uçar, Muğla: Ali Rıza Koca, İçel: Uğur Yıldırım, Çanakkale: Erhan Tez, Nevşehir: Hüseyin Çetin, Ordu: H. Avni Şeker, Bursa: Sadık Çakır, Bayburt: İbrahim Kaldırımoğlu, Kars: Yücel Taşçı, Iğdır: Abdülali Çelik, Zonguldak: Harun Akın, Muş: Şerif Ertuğrul, Afyon: Tuğrul Erhan, Edirne: Bilgin Paçarız, Gaziantep: Metin Çelikel, Sinop: Ahmet Ayhan, Elazığ: Süleyman Türker, Hatay: Gökhan Durgun, Manisa: Mustafa Temiz, Gümüşhane: Sevim Dülgeroğlu, Hakkari: Abdulgani Çallı, Isparta: Mevlüt Çoşkuner, Trabzon: Atay Aktuğ, Erzincan: Ali Kaplan, Karaman: Şahin Yıldız, Bitlis: N.S.Şerefhanoğlu, Batman: Necati Demirhan, Yalova: Alaattin Piçöz, Samsun: Sezai Önder, Artvin: Ahmet Varan, Sakarya: Ünal Ozan, Uşak: Fatma Özkumur, Antalya: M. Çetinkaya, Amasya: Gülhan Beşok, Konya: Hüsnü Bozkurt, Balıkesir: Orhan Sür, Kırklareli: Yılmaz Dingiloğlu, İstanbul: Ethem Cankurtaran, Karabük: Erdoğan Dinçel, Adana: Orhan Ekici, Kilis: Reşit Korkut.

CHP İstanbul İl Kongresi'ni Deniz Baykal ve genel merkezin desteklediği Mehmet Ali Özpolat'a karşı, muhalefetin adayı Ethem Cankurtaran'ın kazanmasının CHP'deki yankıları sürüyor.
İstanbul milletvekilleri Ali Topuz, Algan Hacaloğlu, Altan Öymen, Mehmet Sevigen'le Nurettin Sözen, Ali Rıza Gülçiçek ve Mustafa Timisi gibi isimlerin desteklediği Özpolat'ın yenilgisi, CHP'de "şok sonuç" olarak değerlendirilirken, genel merkez "Genel gidişatı etkilemez" yorumunu yaptı. Genel merkez yöneticileri sonucu şöyle değerlendirdi:
"Kongrede yönetim kurulu listesinde yaşanan sancı sonuca da yansıdı. Son güne kadar 100'ün üzerinde fark vardı. Ancak kongre salonundaki gidişat bu farkın kapanmasına dünüştü."
Cankurataran'ın il başkanı seçilmesi muhalif kanatta ise büyük sevinç yarattı. Muhalifler, bu sonucun kurultaya yönelik bir "ittifaka" dönüştürülmesinin hazırlığını yaparken, kurultaydaki delege dengesini değiştirmeyi temel hedef seçti. Cankurtaran'ın Mehmet Moğultay'ın ağırlığıyla zafere ulaşması, bu gruplar tarafından genel merkez yönetimine "uyarı" olarak da nitelendirildi.
Parti Meclisi'nin muhalif üyelerinden Kenan Coşar, "Sonuç bizim için sürpriz olmadı. Çünkü bu sonuç parti içinde verilen mücadelenin alkışlanacak somut başarısıdır" dedi.

İstanbul'daki sonucun partide yaşanan "kırım, kıyım ve haksızlığa" direnen insanların başarısı olduğunu belirten Coşar şöyle devam etti:
"Bu sonuç parti tabanının haksızlıklara teslim olmayacağının en güzel göstergesidir. Genel merkez uygulamalarına karşı çok anlamlı bir tepkidir. Bu sonucu tek başına Moğultay'ın başarısı gibi gösterme anlayışı ise doğru değildir. Ortak bir başarı söz konusudur. Küçük ayırımları bir tarafa bırakarak gerçekleştirilecek birlikteliklerin getireceği başarıların somut işaretidir. Biz şimdi aynı sonucu 4 Nisan'daki Ankara kongresinde de tekrarlamak için mücadelemizi sürdürüyoruz. Sıra Ankara'ya gelmiştir."
Kongreyi kazandığı yorumları yapılan İstanbul Milletvekili Mehmet Moğultay'ın da yakın çevresine, "Başarı tek bir kişiye mal edilemez. Ortada bir taban başarısı vardır. Bizim aradığımız da zaten böyle bir başarıdır" dediği öğrenildi.

4 Nisan'daki Ankara İl Kongresi öncesinde sol kanatın desteklediği mimar Mustafa Pınar adaylığını resmen açıkladı. Pınar'ın adaylığını açıkladığı toplantıya Çankaya Belediye Başkanı Doğan Taşdelen, Mamak Belediye Başkanı İsmail Değerli, Keçiören İlçe Başkanı Mecit Koç, Mamak İlçe Başkanı Atilla Koçer ve yedi dış ilçe başkanı katıldı.

Yazarlar