Siyaset CHP'de kurultay heyecanı

CHP'de kurultay heyecanı

18.05.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

CHP'de kurultay heyecanı

CHPde kurultay heyecanı

       CHP'nin 23 Mayıs'taki büyük kurultayı öncesi, yenilenme atağı başladı. 21 Mayıs'ta bir araya gelecek il başkanlarının partideki yenilenme talebini seslendirmesi, büyük kurultay ardından toplanacak tüzük ve program kurultayının da, seçim öncesi partideki yapılanmayı tamamlaması bekleniyor.
       23 - 24 Mayıs'daki büyük kurultay öncesi, çalışmaları halen süren 40 komisyonun faaliyetinin raporlaştırılacağı, raporların önce merkez yönetim kurulu (MYK), ardından parti meclisi (PM) ve il başkanları toplantılarında değerlendirileceği öğrenildi. CHP bu değerlendirmelerinin son aşamasında da, Tüzük ve Program Kurultayı'nı toplamayı hedefliyor.
       CHP'nin büyük kurultay öncesi komisyon, konferans ve forum, programı da şöyle:
       "Komisyonlar: Ekonomi, eğitim, sağlık, sosyal güvenlik, tarım, spor, yaşam biçimi, Güneydoğu, demokratikleşme, adalet, yargı, hukuk.
       Konferanslar: Globalleşme, Türkiye ve Sosyal Demokrasi (Sencer Ayata), İnternet ve Demokrasi (Doç. Dr. Mustafa Akgül), Siyaset ve Özgün Sanat (Talat Halman), Hukuk ve Siyaset (Yekta Göngör Özden), Biyoteknoloji ve Tarım (Prof. Kazım Akbal).
       Forumlar: Atatürk ve Gençlik (Birsen Gökçe), Kadın ve Gençlik."

       CHP'de merakla beklenen 21 Mayıs'taki il başkanları toplantısında, başkanların örgüt temsilcisi sıfatıyla, partideki yenilenme taleplerini seslendireceği öğrenildi. Özellikle Güneydoğulu 22 il başkanıyla, Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük şehir delegasyonlarının, şu görüşü savunacağı bildirildi:
       "Bazı genel başkan yardımcıları, genel sekreter yardımcıları ve MYK üyeleri mutlaka değişmeli. Hem herkesin yerinde durması, hem de değişimin sağlanması mümkün değil. Parti bu yapısıyla devam edemez ve seçime gidemez. Bu nedenle parti içinde, gerçek anlamda ve isimlere de yansıyan bir yenileşme gerektiğine inanıyoruz."
       Bugün üç yılın son toplantısında bir araya gelecek PM'nin, muhalif üyelerinin "Faaliyet Raporu"na muhalefet şerhi koyması bekleniyor.
       Genel merkez listesindeki yeni isimler arasından, Prof. Ayşe Ayata, Ali Rıza Gülçiçek, Zekeriya Yıldırım, Ferda Çilalioğlu, Zülfü Livaneli, kulislere en şanslı adaylar olarak yansıyor.
       İzmir Milletvekili Aydın Güven Gürkan, Milliyet'e yaptığı açıklamada, ne genel merkez ne de muhalifet listesinde yer almayacağını, kurultayın düşün, ideoloji ve program değerleriyle ilgileneceğini söyledi. SHP ve CHP'nin Türkiye'ye yetmediğini savunan Gürkan, "Siyaset de, sosyal demokrasi de, sol da, yıllardır eteklerinden tutularak aşağı çekiliyor. Bu görülmek istenmiyor" sözleriyle yakındı.


       CHP Büyük Kurultayı'na ilişkin hazırlıklarda son aşamaya gelindi. Büyük bir hidrolik kürsü kurulacağı belirtilen kurultayda, salona asılacak duvar büyüklüğündeki üç panoda, CHP tarihi yanı sıra, Atatürk, İnönü ve Baykal'ın dev fotoğrafları yer alacak. Dev panolarda son olarak, bilgisayarlı uzay görüntüleri üzerinde "CHP Türkiye'yi uzay çağına taşıyacak", "Çözüm sosyal demokrasi ve CHP", "Biz iktidara hazırız" sloganları yazılacak.
       Cumartesi günü genel merkezde yapılan denemede başarılı sonuç veren bilgisayar sistemi kurultayda uygulanarak, oylama işlemi bittikten yarım saat sonra, tüm PM ve Merkez Disiplin Kurulu listesi alınacak. Liste, en yüksekten en düşüğe oy sıralaması ve kadın kotası da dahil, dev panolarda ilan edilecek.
       Kurultayda, ünlü sanatçı Ricky Martin'in Fransa 1998 Futbol Şampiyonası için yaptığı "Un Des Tres" şarkısı, CHP'ye uyarlandığı şekliyle dev ekranlardan yayınlanacak. Leman Sam, Şükriye Tutkun, Ferhat Livaneli ve Edip Akbayram'ın konseri yanı sıra, bir de klasik müzik konseri verilecek.
       Sigara yasağı konacak kurultay salonunda, basın mensupları için ayrı bir bölüm düzenlenecek.