Siyaset CHP'de tek isim arayışı

CHP'de tek isim arayışı

01.05.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

CHP'de tek isim arayışı

CHPde tek isim arayışı


Ankara'da il temsilcileriyle bir araya gelen muhalefet bloku, kurultaya tek isimle girme konusunu tartıştı


A. Rezzak Oral Ankara


Kurultay sürecindeki CHP'de genel merkez ve muhalif grupların aday arayışı hız kazandı. Deniz Baykal ekibi Altan Öymen ismi üzerinde dururken, muhalif gruplar tek aday üzerinde uzlaşmak için temaslarını sürdürüyor.
Baykal ve genel merkez ekibi, Öymen'in adını gündeme getirilmesinin ardından oluşacak tabloyu gözlemliyor. Bu kanatta Öymen'in "birleştirici ve uzlaştırıcı aday" olduğu düşüncesi dile getiriliyor.
Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında da, kurultayın seyircisiz ve tek gün yapılmasıyla Ertuğrul Günay'ın üyeliği ve Gençlik Kolları'nda yaşanan sorunlar ele alındı.
Başını Hasan Fehmi Güneş, Mehmet Moğultay, Mustafa Gazalcı, Abdülkadir Ateş ve Ercan Karakaş'ın çektiği muhalefet bloku ise, dün Ankara Dedeman Oteli'nde il temsilcileriyle bir araya gelerek kurultaya tek adayla gidilmesi konusunu değerlendirdi. Toplantıda her aday için oylama yapılması yöntemi benimsendi.
Çağrılı olmadığı gerekçesiyle toplantıya katılmayan Murat Karayalçın ise çalışmalarını bürosunda sürdürdü. Karayalçın'ın adaylıkların netleşmesinden sonra Baykal'la bir araya gelmesi bekleniyor.

Sağlar: Uzlaşma şart

Genel başkan adayları arasında adı geçen Fikri Sağlar ise, Öymen için "Baykal'ın adamı olmadıktan sonra sorun yok" dedi. Partinin uzlaşmaya ihtiyacı olduğunu vurgulayan Sağlar şunları söyledi:
"Büyük bir felaketle karşı karşıyayız. Böyle bir durumda akıllı adamların ne yapması gerekiyorsa biz de onu yapmalıyız. İl temsilcileri toplantısına katılmayacağım, ama böyle toplantıları olumlu buluyorum. Ancak bir profesyonel hizipten kurtulalım derken bir başka hiziple karşı karşıya kalmamaya çok dikkat etmeliyiz. Uzlaşmayla partiyi en iyi, en dinamik, en genç ve yeni kadroların yönetebilmesi çabasına katkı yapmalıyız."
Ercan Karakaş ise, Baykal'ın şimdiye kadar ortaya çıkan adayların CHP'yi kucaklayacak nitelikte olmadığı görüşüne tepki göstererek şöyle konuştu:
"CHP son seçimlerde tarihinin en ağır yenilgisini almıştır. Bu yenilginin nedenini dahi kavrayamamış olanların, hala kendilerini vazgeçilmez görmeleri, fakat parti başkanlığı için adı geçen adayların kucaklayıcı olamayacaklarını ileri sürmeleri tuhaf bir görüştür. CHP'nin, güçlenmesi ve halkın güvenini yeniden kazanması için bir kurtacı aranması yanlıştır. Çağdaş sol partiler üye, örgüt, kadro ve program partileridir. Bu partilerde liderin kurum yerine geçmesine izin verilmez ve liderin gücü abartılmaz."
CHP'nin içine düştüğü durumdan çıkabilmesi için yeniden yapılandırmanın zorunlu olduğunu vurgulayan Karakaş, parti içi demokrasiyi ve katılımı yok saymış olan ve oligarşik bir yapı oluşturan yöneticilerin, bugün yapacakları en doğru şeyin, yeni kadrolara engel çıkarmamak olduğunu söyledi.
Metin Tüzün, Aysel Baykal, Azmi Yavuzalp ve Vahit Çalın'ın bulunduğu bir grup eski CHP'li parlamenter de yaptıkları ortak açıklamada, CHP'lilerin ve ona gönül verenlerin yılgınlığa ve karamsarlığa düşmemelerini istedi.