Siyaset CHP'den AKP'ye suç duyurusu

CHP'den AKP'ye suç duyurusu

16.06.2008 - 14:58 | Son Güncellenme:

.

CHPden AKPye suç duyurusu

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın Diyarbakır gezisi sırasında parti konvoyuna çevreden atılan yumurta ve ezik domateslerle ilgili, “Yapanların ellerine sağlık” diyen AKP İl Başkanı Abdurrahim Hattapoğlu hakkında CHP il yönetimi suç duyurusunda bulundu.
Diyarbakır’a 5 Haziran günü gelen CHP lideri Deniz Baykal’ın bulunduğu konvoya yumurta ve domatesli saldırıyla ilgili CHP İl yönetimi harekete geçti. Olaydan sonra AKP İl Başkanı Abdurrahim Hattapoğlu’nun bazı basın ve yayın organlarında yer alan, “Domates ve yumurta yağmuruna tutuldular, halkıma teşekkür ediyorum. Yapanların ellerine sağlık” sözlerine üzerine CHP İl Başkanı Yardımcısı Avukat Gündoğan Mermutluoğlu, CHP il yönetimi adına Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Şikayet dilekçesinde, bölgenin geleceği açısından önemli bir toplantının gerçekleştirilmesini hazmedemeyen belli odakların para karşılığı tuttukları kişilerin, genel sekreter Önder Sav’ın özel bir sohbetinde cımbızlanmış sözlerinin bahane edilerek genel başkan Deniz Baykal’a yumurtalı ve domatesli saldırıda bulunulduğu belirtildi. Aynı saldırıya Mersin’de maruz kalan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın örnek gösterildiği şikayet dilekçesinde şöyle denildi:
“Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a 11 Şubat 2006 günü Mersin’de yumurtalı saldırıda bulunan sanıklardan 2’sine 1’er yıl 45’er gün, 7 sanığa ise 11 ay 20’şer gün hapis cezası verilmiştir. Başbakan’a yönelik bu saldırı mahkemeler tarafından suç olarak görülmüştür. aynı suç Genel Başkanımız ve partimize karşı da işlenmiştir. Bu suçu, AKP Diyarbakır İl Başkanı Abdurrahim Hattapoğlu, olaydan 1 gün sonra düzenlediği basın toplantısında övücü cümlelerle onaylamıştır. Dolayısıyla Genel Başkanımıza yönelik bu organize saldırının bu ifadelerle kim tarafından organize edildiği açığa çıkmıştır. Adı geçen il başkanı, genel sekreterimizin konuşmasını bahane ederek hapimizin peygamberi olan Hz. Muhammed’in adını siyasete alet eden bir saldırının organizatörlüğünü yaparak suç işlemiştir.”
Yumurta ve domatesli saldırıyla ilgili AKP İl Başkanı hakkında TCK’nın 216/1 maddesi uyarınca, ‘Halkı din, mezhep, ırk sosyal sınıf kullanarak bir kesimi, diğer kesim aleyhine karşı kin ve düşmanlığa tahrik etmek’ ve TCK’nın 125/3-b maddesi uyarınca, ‘Dini, siyasi, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından dolayı hakaret’ ile TCK’nın 215. maddesini düzenleyen ‘Suç ve suçluyu övmek’ten dava açılması talebinde bulunulan suç duyurusunda, “Kutsal din duygularını sömüren, yüzde 99’u Müslüman olan ülkemizde hepimizin peygamberi Hz. Muhammed’i siyasete alet ederek adını oy avcılığına malzeme yapan ve aynı zamanda peygamberimize hakaret eden il başkanı hakkında TCK’nın ilgili maddeleri uyarınca dava açılması gereği hasıl olmuştur” denildi.
Avukat Mermutluoğlu, şikayet dilekçesine il başkanının sözlerini içeren gazete haberlerine ait kupürler ile Başbakan’a yapılan saldırıda mahkum olan sanıklarla ilgili haber örneklerini de ek olarak sundu.