Siyaset CHP'den "kadın - danış" merkezi

CHP'den "kadın - danış" merkezi

08.09.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

CHP'den "kadın - danış" merkezi

CHPden kadın - danış merkezi

"YENİ bir adım, yeni bir nefes" sloganıyla yola çıkan CHP Kadın Kolları, "kadın - danış" merkezleri kuruyor.
Türkiye'nin sorunlar yumağı, eşitsizliğin, sahipsizliğin, adaletsizliğin yaşam alanı olduğunu ileri süren CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Gürdal Okutucu, bu ormanda toplumun siyasi sahibini aramakta olduğunu belirterek, böyle bir süreçte ikincilliğin bütün dayatmalarını yaşayan kadınların artık "biz varız, biz değiştiririz" bilincine sahip olmaya başladığını söyledi.
CHP'nin bu değişimin siyasi sesi olduğunun bilincinde olduğunu dile getiren Okutucu, kadınlara yalnız değilsiniz diyerek "kadın - danış" merkezlerinin oluşturduklarını anlattı.
Genel merkezde ve illerde oluşan koordineli bir çalışmayı gerçekleştirecek olan "kadın - danış" merkezlerinin kadınların her sorununda başvurabilecekleri birimler olarak görev yapacağını belirten Okutucu, kadınların günlük yaşamda karşılaştıkları sorunlarını ulaştırıp, tartışıp, çözüm arayacakları bir işlev taşıyacağını söyledi.
"Eğer bir köşede unutulmuş ve yalnız bırakılmışsa ve ülkemizde bir tek kadın dahi baskı altında ise kendimizle övünemeyiz, kendimizi huzurlu hissedemeyiz" diyen Okutucu, `kadın - danış'ları şöyle anlattı.
* Kadınların medeni hukuk, iş hukuku, ceza hukuku, ticaret hukuku ve diğer yasalar karşısındaki hakları ve sorunlarının çözümüyle, Hukuksal Yardım Birimi aracılığı ile ilgilenir. Kadının çalışma yaşamında karşılaştığı; işyeriyle ve diğer sorunlarıyla ilgili çalışmalar yapar.
* Kadınların çocuklarının eğitimiyle ilgili olarak yaşadıkları zorlukları çözmeye çalışır. Kadın salığıyla ilgili, koruyucu çalışmalar yapar. Kadın istihdamının geliştirici, yönelendirici organizasyonları gerçekleştirir.
* Kadınlara iş alanlarını tanıma, iş alanlarına yönlendirme, girişimciliğe özendirme, girişimciliğin yasal olanaklarını anlatma gibi konularda gerekli çalışmalar yapar.
* Kadınlara beceri kazandırma ve becerilerini geliştirmenin yollarını açar, ihtiyaca, talebe göre ortaya çıkan kursları organize eder.
* Hukukçu, sağlıkçı, öğretmen, psikolog ve gönüllülerden oluşan "kadın -danış", kendi aralarında iş bölümü yapar, Genel Merkez'e ve il kadın koluna bağlı olarak çalışır. Çalışmalar aylık raporlar halinde Genel Merkez'de toplanır. Kadın kuruluşları ve diğer demokratik kitle örgütleriyle, gönüllüler ile işbirliği yapar.
* Kadın - danış merkezlerinin örgün çalışma alanı olan Hukuksal Yardım Birimi (HYB), dört temel işleve sahip.
- Eğitim: Aile içi şiddeti azaltmaya, ortadan kaldırmaya yönelik bir hedefi sağlama adına; kadınları yasalar ve hakları konusunda eğitici çalışmaları planlar ve organize eder.
- Danışmanlık ve dava takibi:Ülkemizde yaygın olan ev içi şiddetin yanısıra, namus cinayeti de kadının insan haklarına yönelik yaygın bir şiddet türü. Bu konularda İhtiyacı olan kadınlara danışmanlık hizmeti vermek, karakol aşamasında dahi kadının yanında olmak, cezaevlerindeki kadınlara ulaşarak sorunlarını çözücü çalışmaları organize eder.
- Yasaların izlenmesi: Kadına yönelik her türlü ayrımcılığın önlenmesine ilişkin uluslararası sözleşmelerin hayata geçmesinin takipçisi olur.
4. Araştırma geliştirme: Bu sorunla ilgili araştırma yapmak, proje oluşturmak ve taleplerle ilgili olarak kamuoyu oluşturucu çalışmalar planlamak ve organize etmek.

CHP İçel Milletvekili Fikri Sağlar'ın eşi Serap Sağlar uzun bir aradan sonra yeniden kamera karşısına çıktı.
İlk bölümleri çekilen "Neşeli Günler" adlı dizide başrolü üstlenen Sağlar, bu gece hayranlarının karşısına çıkıyor. Çekimleri İstanbul'un şirin semtlerinden Sarıyer'de gerçekleştirilecek olan dizide orta halli bir ailenin başından geçen olaylar mizahi bir üslupla anlatılıyor.
Dizide son yıllarda adını duyuran sempatik komedyen Şeref Umut ve Selim Naşit de rol alacak. Tiyatro sanatçısı olan Serap Sağlar, daha önce "Manisa Tarzanı" adlı filmdeki rolü ile büyük bir beğeni toplamıştı.