Siyaset CHP'den 'Merkez Bankası Ankara'dan taşınmasın' kampanyası

CHP'den 'Merkez Bankası Ankara'dan taşınmasın' kampanyası

14.12.2010 - 13:20 | Son Güncellenme:

.

CHPden Merkez Bankası Ankaradan taşınmasın kampanyası

CHP Ankara İl Başkanı Ali Yıldızlı, Merkez Bankası, BDDK, SPK ile bazı bankaların Ankara’dan taşınmaması için başlattıkları imza kampanyasında topladıkları yaklaşık 25 bin imzalı dilekçeyi, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi’ye iletti.

Yıldızlı, Merkez Bankası Ankara Şubesi önünde yaptığı açıklamanın ardından Hamzaçebi’yi tbmm’DE ziyaret etti. Yıldızlı, "AKP’nin ’Ben yaptım oldu’ anlayışıyla, Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank’ı, TMSF, BDDK ve SPK gibi finansla ilgili kuruluşları, İstanbul’a taşıyarak Ankara’nın içinin boşaltılmasını kabul etmiyor, bu projeden hemen vazgeçilmesini istiyoruz" yazısının yer aldığı dilekçeleri, TBMM Başkanlığına iletmek üzere Hamzaçebi’ye verdi.

Hamzaçebi, Merkez Bankası, SPK, BDDK’nın ekonominin çok temel kurumlarından olduğunu belirterek, "Merkez Bankası, ayrıca egemenliğin simgesi olan para basma yetkisine sahip bir kurum. Hükümetin, Merkez Bankasının İstanbul’a taşınmasından vazgeçtiğini büyük bir mutlulukla öğrendik. Ancak SPK ve BDDK’nın taşınması yönünde tasarıda yer alan öneri, hala geçerliliğini koruyor.

Biz bu iki kurumun da ekonomi yönetimindeki koordinasyonun sağlanabilmesi, aksaklıklara meydan verilmemesi açısından Ankara’da kalması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ı, finans kuruluşlarının Ankara’dan taşınmasına yönelik düzenlemenin de yer aldığı "Torba Kanun Tasarısı"yla ilgili ziyaret ettiğini anımsatan Hamzaçebi, "Merkez Bankası, BDDK ve SPK’nın taşınmaması talebini ilettim. Daha sonra sadece Merkez Bankasına ilişkin kısmın kabul edilip, diğer iki kurumun taşınmaması görüşümüz kabul görmeyince Sayın Elitaş ile yeniden görüştüm, ısrarlı olduğumuzu ifade ettim" dedi.

-"ELEŞTİRİLERİN ÖNEMLİ BİR BÖLÜMÜNE YANIT VERMEDİ"-

Haberin Devamı

Bir gazetecinin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dünkü bütçe görüşmelerinde Kayseri’deki yolsuzluk iddialarını gündeme getirdiğini anımsatarak, "Tablo netleşecek mi?" sorusuna Hamzaçebi, "Şüphesiz netleşecektir. Konuya ilişkin CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu, sanıyorum bir açıklama yapacaktır, konu daha aydınlığa kavuşacaktır" karşılığını verdi.

Hamzaçebi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kılıçdaroğlu’nun kendisine yönelik eleştirilerinin önemli bir bölümüne yanıt vermediğini ifade ederek, şöyle devam etti: "Örneğin Akkuyu’daki nükleer santral işinin, neden uluslararası bir anlaşmanın içine sokularak gerçekleştirilmek istendiğine yönelik sorulara tek bir cümleyle bile cevap vermemiştir. Akkuyu’daki nükleer santral ihalesi, normal olarak İhale Kanunu çerçevesinde bir idari işlem olarak yapılabilecekken, uluslararası anlaşmaya konularak, Anayasa Mahkemesinin dahil denetimi engellenmek istenmiştir. Pahalı bir anlaşmadır. O anlaşmayı takip ediyoruz. İptal davasını Anayasa Mahkemesinde açtık ancak sadece bununla yetinmiyoruz. Ruslar, düşük bir fiyata razı olmuşken, daha sonra Türkiye olarak bu fiyatı yükseltme önerisi yapan Hükümet vardır. Yükseltilmiş fiyattan bir anlaşma yapılmıştır."