Siyaset CHP'li Oyan'dan soru önergesi

CHP'li Oyan'dan soru önergesi

09.01.2012 - 18:12 | Son Güncellenme:

CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, Ulaştırma, Habercilik ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın seçim dönemindeki harcamalarına tepki göstererek, iki bakanı da istifaya çağırdı.

CHPli Oyandan soru önergesi

CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, CHP İzmir İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında, Ulaştırma, Habercilik ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın seçim dönemindeki harcamaları için verdiği soru önergesini gündeme getirdi. Oyan, Bakan Günay’a yönelttiği soruya, İzmir’de tüm seçmene değil merkez ilçede örnekleme yoluyla seçmene ulaşıldığı ve paranın 'kampanyayı destekleyen arkadaşlar' tarafından ödendiği yanıtını aldığını, PTT Genel Müdürlüğü’nün tam ters yönde yanıt verdiğini savundu. Oyan, PTT'den, "İzmir’de 2 milyon 904 bin 485 seçmene mektup gönderildi. Bunun için AK Parti İzmir İl Başkanlığı’ndan 720 bin lira tahsil ettik" yanıtı geldiğine dikkat çekti. Oyan, "İki bakan da istifa etmeli. Günay, yalan söyledi. Yıldırım da kendisine bağlı bir birimi kullandı. İkisi de seçim ahlakına rekabet eşitliğine uygun davranmadı. Bunun sonucu normal demokrasilerde istifadır" dedi.

Haberin Devamı

Oyan, Bakan Yıldırım’ın sorusuna cevap bile vermediğini, Bakan Günay’ın ise seçmene mektup gönderme organizasyonu için "İzmir’de tüm seçmene değil merkez ilçede örnekleme yoluyla seçmene ulaşıldı. Para da kampanyayı destekleyen arkadaşlar tarafından ödendi" dediğini anlattı.

"PTT, BAKAN GÜNAY’I YALANLADI"

Günay’ın bu yanıtıyla tatmin olmayan Oyan, Bilgi Edinme Yasası’ndan yararlanarak, PTT Genel Müdürlüğü’ne de sorduğu aynı soruya gelen ayrıntı yanıtın Bakan Günay’ın açıklamalarıyla ters düştüğünü belirterek, şöyle konuştu:

"Yanıtta; 'AKP 1. bölge milletvekili adayı Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile 2. bölge adayı Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım’ın mesajını içeren 2 milyon 904 bin 485 adet gönderi, AKP İzmir il teşkilatından Ömer cihat Akay ile yapılan 25 Mayıs 2011 tarihli sözleşme kapsamında PTT bünyesindeki Birleşik Posta Sistemi’nde basılıp, katlanıp, zarflanarak dağıtımı yapılmıştır. Bu doğrultuda 2 Haziran 2011 tarihinde İzmir Posta İşleme ve Dağıtım Başmüdürlüğü tarafından baskı bedeli (KDV hariç) 162 bin 680 euro ve dağıtım bedeli (KDV dahil) 278 bin 830 lira toplam karşılığı olarak 720 bin lira öncelikli tahsil edilmiştir' deniliyor."

Haberin Devamı

CHP İzmir Milletvekili Oyan, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde 'Öküz altında buzağı aranırken' bakanların anlayışına tepki göstererek ikisini de şu sözlerle istifaya çağırdı:

"Bu tahsilatın finansmanını kim yaptı? Ayrıca Bakan Günay yanıtında 'Arkadaşlar' diyor. Bunlar kimler? Kültür Bakanı yalan söylüyor. Örnek kitle toplam kitlenin yüzde 10’unu geçmezken PTT’nin yanıtına göre burada tüm seçmene ulaşılmış. Üstelik PTT, Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı bir kurum. Bu suçüstü yakalanmadır. Bunun peşini bırakmayacağız. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde öküz altında buzağı aranırken şu yapılan nasıl bir anlayışla karşı karşıya olduğumuzu bize gösteriyor. 720 bin liranın tahsilatında aracı bir şirket devreye girdi mi? Hatta o şirketin yöneticileri parayı tahsil edemedikleri için iflas etti mi? İki bakan da istifa etmeli. Günay yalan söyledi. Yıldırım da kendisine bağlı bir birimi kullandı. İkisi de seçim ahlakına rekabet eşitliğine uygun davranmadı. Kamu gücünü kullandılar, sorunca da yalan söylediler. Bunun sonucu normal demokrasilerde istifadır."

Haberin Devamı

313 ARAÇTAN 13’Ü İZMİR’E VERİLDİ

CHP İzmir Milletvekili Oyan, seçim öncesi tören yapılarak PTT araç filosuna 313 araç alındığının açıklandığını ancak bunun sadece 13’ünün İzmir’e verildiğini ileri sürerek, bunun İzmir halkını yanıltmak olduğunu öne sürdü.