Siyaset CHP'nin İstanbul kozu Kılıçdaroğlu mu?

CHP'nin İstanbul kozu Kılıçdaroğlu mu?

29.12.2008 - 12:10 | Son Güncellenme:

.

CHPnin İstanbul kozu Kılıçdaroğlu mu

Ankara’da Karayalçın’ın aday gösteren CHP, İzmir’de Kocaoğlu ile yoluna devam edecek gibi görünüyor. İstanbul’da ise Kemal Kılıçdaroğlu ve Gürsel Tekin isimleri öne çıkıyor. CHP Karayalçın, Kocaoğlu ve Kılıçdaroğlu ile seçimlere girebilir.

NTV'den Hilmi Hacaloğlu'nun haberine göre CHP'nin büyükşehirlerde 3 K formülü ile seçimlere girmesi çok büyük bir ihtimal. CHP Ankara’da Murat Karayalçın ismini açıkladı, İzmir’de Aziz Kocaoğlu’nun adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. Murat Karayalçın, Ankara’da sosyal demokratların üzerinde en kolay uzlaşacağı isimdi. İzmir tercihine gelince, Ahmet Prişitina’nın ani ölümü sonrası göreve gelen Aziz Kocaoğlu eleştirilse de Baykal’ın güvenini kazanmış bir isimdi, bu yüzden dere geçerken at değişitirilmedi.

Üç büyük kent içinde CHP’nin aday tercihinde en çok zorladınğı kent İstanbul. Her şeyden önce sosyal demokrat cephede İstanbul’la bütünleşmiş bir isim yok. Üstelik İstanbul AKP’nin en önem verdiği kent ve 15 yıldır aralıksız aynı kadroların elinde.

Ana muhalefet partisi, en doğru ismi bulmak için aylardır çaba sarf ediliyor. İlk zamanlar telaffuz edilen adaylardan İlhan Kesici, en baştan “gönülsüz” olduğunu dile getirdi. Bazı CHP’lilerin ısrarla gündemde tuttukları Kemal Derviş ise yakın çevresiyle yaptığı konuşmalarda kesin bir dille bu iddiayı reddetti. İstanbul Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük ve TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy da siyasete soğuk bakıyor.

Sosyal demokrasi denince Türkiye’de akla gelen ilk isimlerden olan Ercan Karakaş ise bir dönem partinin dışında kaldığı için genel merkezden istediği desteği bulamadı.

Geriye iki isim kalıyor. Bunlardan ilki, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu. Kılıçdaroğlu, son dönemde yalnız partinin değil Türk siyasetinin de yıldızı. Dengir Mehmet Fırat ve Melih Gökçek karşısındaki üslubu ile televizyon başında izleyicilerin gönlünde taht kurdu. Kılıçdaroğlu belki çok karizmatik değil ama dürüst, güvenilir ve sağduyulu. Tuncelili olması da uzun zamandır Kürt ve Alevi seçmenle yıldızı barışmayan CHP için bir avantaj gibi görünüyor.

O yüzden de kulislerde 3K formülü konuşuluyor.Yani Karayalçın-Kocaoğlu-Kılıçdaroğlu.

Ancak Kılıçdaroğlu aday olursa milletvekilliğinden istifa edecek. Bu durum partisinin Meclis’te ciddi bir güç kaybına uğramasına yol açabilir. O yüzden genel merkez hala tereddüt içinde.

CHP’nin İstanbul için düşündüğü ikinci isim ise Gürsel Tekin. CHP İstanbul İl Başkanı Tekin, partinin “çarşaf açılımı”nın mimarı. Başkanlığa geldiği günden beri İstanbul’da CHP’ye ivme kazandırdı, Cumhuriyet Halk Evleri’yle (CHE) dışlanmışların ayağına gitti. CHP’nin güçlü olduğu sahil şeridinin dışında da çalışma yaptı, özellikle gecekondu bölgelerinde halkla bire bir temas kurdu.

En son bugünkü katılım töreninde Ermeni ve Musevi yurrtaşların da rozet takması yine onun başarısı. CHP örgütü Tekin’i seviyor ve tanıyor. Kılıçdaroğlu’nun aday gösterilmesi halinde Tekin’in “ikinci adam” olması kesin gibi. Ama bugünkü katılım töreninde Topbaş’a meydan okuyarak, birinci adam görevini yerine getirmeye hazır olduğunun mesajını da verdi.

Kemal Kılıçdaroğlu, bu akşam İstanbul’a gelecek ve ikili yarın baş başa görüşecek. Öğleden sonra da CHP lideri Deniz Baykal İstanbul’a gelecek. İstanbul adayı konusunda yarın dananın kuyruğu kopabilir. CHP liderinin aklını okumak elbette mümkün değil ama işaretler kesin, İstanbul’da ya Kılıçdaroğlu olacak ya da Tekin.

Haberin Devamı

KILIÇDAROĞLU BAŞKANLIK İÇİN NE DEDİ?

Objektiflerin hedefindeki isim Kemal Kılıçdaroğu Milliyet Gazetesi'nden Devrim Sevimay'a verdiği röportajda "İstanbul'u yönetmeyi herkes ister" diyerek kendi ismi ile ilgili tahminleri kuvvetlendirdi.

İşte Milliyet'in büyük yankı uyandıran röportajından Kılıçdaroğlu'nun söyledikleri:

İstanbul’u yönetmeyi herkes ister”


Niye CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adaylığını kabul etmiyorsunuz?
Ben bu adaylık meselesini sadece gazetelerden okuyorum. Dolayısıyla benim bu aşamada “Ben adayım” demem doğru bir olay değil.

Yani resmi bir teklif gelmedi mi size?
Hayır, zaten buna partinin yetkili organları karar verir. Parti oturur, olayı sorgular çünkü elbette her siyasal parti en çok oy alacağı adayla yola çıkmak ister ve bu çalışmalar partide devam ediyor.

İster misiniz İstanbul’u yönetmeyi? İstanbul dünyanın en güzel kentlerinden birisi. İstanbul gibi bir kenti çağdaş normlarda yönetmek herkesin ideali olabilir. Çünkü İstanbul’u aslında yönetecek kişinin İstanbul’u dünyanın merkezi yapacağım idealiyle yola çıkması lazım.

Bu arada biz bir şey duyduk; İstanbullu işadamları sizi pek istemiyormuş.
İşadamlarının politikacılardan korkmasına hiç gerek yok. Yani siz vergi denetim elemanı değilsiniz ki sizden korksunlar ya da korkmasınlar. Sizin vereceğiniz hizmetlere bakacaklardır, sonuçta İstanbullu da ona bakacak.

İstanbul dışında bir de genel başkanlık meselesi var; acaba hiç “Kılıçdaroğlu genel başkan olsun” sesleri yükseldikçe Baykal’dan “Yerime göz mü diktin Kemal” diye bir espri duydunuz mu; bu tip şakalaşmalar oldu mu aranızda?
Hayır ama zaten Sayın Baykal’ın son derece sevecen bir tutumu var. En son kurultayda ismimden söz ederek beni onurlandırdı. Bu bir milletvekili için sıradan bir olay değildir. Özellikle Sayın Baykal gibi kolay kolay bir övgü sözü duyulmayan bir liderden bu övgü sözünü almak tabii çok önemli benim için.

Haberin Devamı

AHMET HAKAN'DAN KILIÇDAROĞLU ANALİZİ

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan bugünkü yazısında, CHP'nin İstanbul için elinde son üç kozu kaldığını bunların Ercan Karakaş, Gürsel tekin ve Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu söylüyor. Hakan, Kılıçdaroğlu'nun kişiliği hakkında ise şu ilginç analizi yapıyor;

Haberin Devamı


Kişilik analizi: İnsanı sinir edecek kadar sakin, düşmanlarını öfkelendirecek kadar dürüst, rakiplerini çıldırtacak kadar nazik...
Avantajı: O bir star... Tanımayanı yok... Aday olursa "aday tanıtımı" için zerre kadar çaba sarf edilmeyecek...
Dayandığı taban: AKP’den nefret eden herkes...
Sağdan oy alma kapasitesi: Şimdilik sağa açık diyemeyiz... Ama bu sağa tam anlamıyla kapalı olduğu sonucuna götürmesin bizi... En azından şu ana kadar sağ muhafazakar duyarlılığı rahatsız edecek bir eylem ve söylemi olmadı...
Dezavantajı: Belediye başkanlığını hakkıyla yapıp yapamayacağı konusunda şüphe var... Ne de olsa o bir müfettiş...
Destekçileri: AKP’den kelle almasından memnuniyet duyanlar...

Yazarlar