Siyaset Çiçek’ten ‘istifa ederim’ resti!

Çiçek’ten ‘istifa ederim’ resti!

19.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Uzlaşma Komisyonu Başkanı Cemil Çiçek, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun tam anayasa yapamayacağınının ortaya çıktığını belirterek çalışmaların raporlaştırılıp liderlere sunulacağını söyledi. CHP, MHP ve BDP’li üyeler “Buna yetkiniz yok” deyince Çiçek, “Toplantılara katılmayacağım” diyerek istifa resti çekti.

Çiçek’ten ‘istifa ederim’ resti

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun 2 yıl 1 ay önce başlattığı çalışmalar, dün fiilen sona erdi. Ak Parti komisyonun başarısız olduğunu ve işlevinin tamamlandığını savunurken, muhalefet “devam” dedi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, komisyon çalışmalarını raporlaştırarak liderlere yazılı sunacağını ve o tarihe kadar toplantı olmayacağını açıklaması üzerine ipler koptu. Muhalefet “buna yetkiniz yok” çıkışı yaparken, ayağa kalkan Çiçek, “bu şartlar altında komisyon başkanlığını sürdüremeyeceğim, toplantılara katılmayacağım” diyerek “istifa” resti çekti. Kendi arasında özel toplanan CHP, MHP ve BDP ise “biz yarın (bugün) saat 15.00’te toplanıyoruz. Ak Partili temsilciler mazeretsiz 3 defa gelmezse protokole göre masadan kalkmış olur” karşılığını verdi. Ak Parti, bugünkü toplantıya katılmayacağı mesajını verirken, Meclis Başkanlığı’nın da resmi çağrı olmadığı için tutanak memuru göndermeyeceği öne sürüldü.
Çiçek başkanlığında dünkü Uzlaşma Komisyonu’nun toplantısında Ak Parti “komisyon başarısız olmuştur, çalışmaları noktalanmalı” tavrını ortaya koyarken, CHP, MHP ve BDP, “komisyon devam etmek zorunda” karşılığını verdiler. Çiçek, partileri dinledikten sonra komisyonun çalışma seyrini zabıtlardan okuyarak detaylı şekilde anlattı. Çiçek, komisyonun tam anayasa yapamayacağının ortaya çıktığını, üzerinde 3’lü veya 4’lü uzlaşılan maddeleri yasalaştırarak kısmı bir anayasa da yapabileceğini belirtti. Muhalefetin “bu 12 eylül anayasasına razıyız” anlamına gelir çıkışı üzerine Çiçek, İçtüzük Komisyonu’nda olduğu gibi çalışmaların internetten yayınlanmasını ve tabloyu liderlere götürmenin doğru olacağını söyledi. Çiçek, “Uzlaşılan ve uzlaşılmayan maddeleri internette yayınlansın. Hatta kitaplaştıralım ve bütün ilgili taraflara gönderelim. Ben de çalışmaları raporlaştırarak liderleri yazılı bilgilendireyim. Fotoğrafı ortaya koyalım. Onların yanıtına göre çalışmaları akıbeti belli olur” dedi. Bunun üzerine MHP’li Bal, “Onlar adına buradayız. Bu çözüm değil” karşılığını verdi.

‘Sürdüremeyeceğim’
Bu arada muhalefet partileri “Yarınki toplantının saatini belirleyelim?” çıkışı üzerine ipler bir anda gerildi. Çiçek’in “Komisyon çalışmaları sonuçsuz kaldı. Liderlerden gelecek yanıta kadar komisyonun çalışmasına gerek yok. Toplantı yok, bana göre çalışmaları uzatmaya da gerek yok” sözleri üzerine, üç muhalefet partisi “devam edeceğini” belirterek tepki gösterdi.
Bu sırada “yetki” tartışması çıktı. CHP’li Kart, “Bu karar sizin. Ama siz bu komisyonun akıbetini belirleyemezsiniz. Protokolün 15. maddesine göre Meclis Başkanı’nın böyle bir yetkisi yok” dedi. Ak Partili Mehmet Ali Şahin ise, “Bu komisyonun oluşumunu Sayın Başkan sağladı. Nasıl sona erdirileceği konusunda da görev ve sorumluluk Sayın Başkan’ındır” diyerek komisyonun çalışmalarının fiilen bittiği mesajını verdi.
Bunun üzerine muhalefet temsilcileri “Yarın (bugün) biz 15.00’te toplantıya geleceğiz ve çalışmalarımızı sürdüreceğiz. İsterseniz kalmayabilirsiniz. Ak Partili arkadaşlarımız üç kez üstüste mazeretsiz gelmezse, tutanakla belirler masadan kalktığınızı ilan ederiz” dedi. Çiçek bu diyaloglar üzerine, ayağa kalkarak dosyalarını topladı ve istifa restini çekti. Çiçek, “Bu şartlar altında komisyon başkanlığını daha fazla sürdüremem, istifa ederim” ifadelerini kullandı. Kart ise, bitirme kararının Başbakan’ın verdiğini belirterek, “Siz Ak Parti’deki hiyerarşik yapı içinde çalışmalara son vermek istiyorsunuz. Bu kabul edilemez” diye konuştu. Çiçek artık toplantılara başkanlık yapmayacağını kaydetti.

Muhalefet ayaküstü toplandı
İplerin koptuğu toplantının ardından CHP, MHP ve BDP’li üyeler kendi aralarında ayaküstü toplantı yaptı. Muhalefet üyeleri, “Biz yarın (bugün) 15.00’te toplanacağız. AKP mazeretsiz gelmezse tutanak tuttururuz” kararı aldı.

Haberin Devamı

İyimaya: Defacto toplantı olur

Ak Parti’nin Meclis Başkanı’nın çekilmesi nedeniyle bugünkü toplantıya “hukuken geçersiz” diyerek katılmayacağı öğrenildi. Meclis Başkanlığı’nın da resmi çağrı olmadığı için tutanak memuru göndermeyeceği öne sürüldü. Ak Partili Üye Ahmet İyimaya Milliyet’e, “Sayın Başkan çekildi. Başkansız organın var olması mümkün değildir. Organın başı yoksa kim toplantıya çağırabilir. Üst komisyon olmayınca alt komisyon da olamaz. Arkadaşlara başarılar dilerim. Defacto toplantı olur” diye konuştu.