Siyaset Çiçek'ten seçilme yaşının 18’e indirilmesiyle ilgili açıklama

Çiçek'ten seçilme yaşının 18’e indirilmesiyle ilgili açıklama

09.10.2012 - 11:40 | Son Güncellenme:

.

Çiçekten seçilme yaşının 18’e indirilmesiyle ilgili açıklama

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, seçilme yaşının 18’e indirilmesiyle ilgili olarak, ”Partilerimiz bu değişiklikte mutabık kalırsa bunu kısa sürede gerçekleştirebiliriz” dedi.

Çiçek, Büyük Anadolu Oteli’nde katıldığı uluslararası ”1402 Ankara Savaşı Kongresi”nden ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, seçilme yaşının 18’e indirilmesini öngören düzenlemeye ilişkin değerlendirmesini sorması üzerine Çiçek, konunun henüz teşebbüs safhasında olduğunu söyledi. Partiler arasında görüşme trafiği sürdüğünü belirten Çiçek, düzenlemenin hayata geçmesi için Anayasa değişikliği gerektiğinin altını çizdi. Çiçek, ”Partilerimiz bu değişiklikte mutabık kalırsa bunu kısa sürede gerçekleştirebiliriz” dedi.

Türkiye’nin genç nüfusa sahip bir ülke olduğuna işaret eden Çiçek, ”Dolayısıyla gençlerin siyasete, particiliğe değil siyasete bunun özellikle altını çizeyim, ilgi duyması Türkiye için bir kazanım olur. Önünde hukuki engeller varsa bunların da kaldırılması gerekir” diye konuştu.

-”Sabıkalı madde”-

Haberin Devamı

Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın TSK İç Hizmet Kanunu’nun 35. maddesiyle ilgili açıklamalarının hatırlatılması üzerine, ”35. madde sabıkalı bir maddedir. Geçmişte yaşadığımız olağanüstü durumların ya da demokrasiyi askıya alma çabalarının hep hukuki dayanağını oluşturmuştur” dedi.

Türkiye’de artık işleyen bir demokrasi olduğunu, demokrasinin kurumsallaştığını ve günümüzde de demokrasinin yükselen değer olduğunu vurgulayan Çiçek, Türkiye’nin buna gölge düşürecek mevzuattan arındırılması gerektiğini söyledi.

Çiçek, 1982 Anayasası’nın olağanüstü şartlarda yapıldığının ve bir darbe anayasası olduğunun herkesçe bilindiğini ifade ederek, şöyle konuştu: ”Bu anayasanın üzerine oturmuş bir siyaset hukuku var. Bu manada da bize çok sıkıntı çıkarıyor. Darbe hukukunun ayıklanması, ortadan kaldırılması gerekiyor. Bu konuyu talep olarak söyleyen partilerimiz var. Ümit ederiz ki ben de Meclis’te çağrı yaptım, anayasa değişikliğini yapıyoruz, inşallah gerçekleştireceğiz. Buna paralel günümüz şartlarına engel çıkaran, siyasette gerginliklere konu olan ve meşruiyet noktasında hukukla çatışan bu mevzuatın ayıklanması bu döneme nasip olur. Eğer partilerimiz uygun görüyorlarsa bu konuyla ilgili çalışmanın başlamasında fayda var. Teker teker düzenlemeler elbette bir ayıklamadır ama genel bir bakış içerisinde bu temizliği yaparsak Türkiye’ye yakışan bir işi yapmış oluruz.” Çiçek, çalışmanın yeni anayasa kapsamında mı olacağının sorulması üzerine, bu düzenlemelerin yeni anayasadan ayrı da yapılabileceğini belirtti.

-”Saha temizliğine ihtiyaç var”-

Haberin Devamı

Seçim Kanunu, Siyasi Partiler Kanunu, Meclis iç tüzüğü ve dokunulmazlıklar gibi bugünün şartlarında düzenlenmiş hükümlerin mevzuattan çıkarılması gerektiğini dile getiren Çiçek, siyasi partilerin olumlu bakması halinde ortak bir çalışma gerçekleştirilebileceğini kaydetti.

Çiçek, ”Değilse bugün 35. maddeyi sorarsınız, yarın parti kapatmalarla ilgili başka bir maddeyi sorarsınız. Bunlar da tabiri caizse mayınları teker teker patlatmaktır. Teker teker bu mayınları temizliyoruz ama bir saha temizliğine ihtiyaç var” dedi.

TBMM Başkanı Çiçek, Suriye sınırındaki hareketlilikle ilgili görüşlerinin sorulması üzerine, Türkiye’nin kendi hukukunu korumaya çalıştığını ifade etti.

Meclis’in de tezkereyi kabul ederek devlete ve hükümete Türkiye’nin hukukunu koruması için önemli bir imkan sağladığını belirten Çiçek, ”Temenni ederiz bunun kullanılmasına gerek kalmaz ama Türkiye, kendi hukukunu korumaktan da geri kalamaz” diye konuştu.



Yazarlar