Siyaset Çığ faciası 6 ölü

Çığ faciası 6 ölü

29.12.1996 - 00:00 | Son Güncellenme:

Pist açarken devrilen kar aracı, çığ düşmesine neden oldu. Olay yerinde kayak çalışması yapan 10 öğrenciden altısı kar aracı ve çığ altında kalarak can verirken, 4'ü yaralandı.

Çığ faciası 6 ölü

ERZURUM Palandöken Kış Sporları Merkezi'nde kayak antrenmanı yapan Kayak Kulübü sporcularının üzerine çığ düşmesi sonucu, altı sporcu öldü, üçü yaralandı. Ölen altı gencin, Dedeman Otel'e ait snowtrack'ın (kar motorou) takla atmasıyla oluşan çığın ve aracın altında kaldığı ortaya çıktı.
Vali Ahmet Kayhan, çığ faciasına yol açan kar aracı sürücüsü Abdurrahim Karcıoğlu'nun ihmali olup olmadığının araştırıldığını, Cumhuriyet Savcılığı'nın olaya el koyduğunu açıkladı.
Olay dün saat 11.20'de meydana geldi. Karcıoğlu'nun kullandığı Dedeman Palandöken Otel'e ait kar aracı, 2 bin 950 metre yükseklikteki Ejder Tepesi altında pist açma çalışması yaparken, aniden kayan araç, yuvarlanmaya başladı. Sarsıntı ve titreşim nedeniyle kar giderek büyüdü ve tepe altında kayak hocaları Fevzi Tosun başkanlığında çalışan 13 - 15 yaş grubu Erzurum Kayak Kulübü öğrencilerinin üzerine yuvarlandı. Aracın oluşturduğu kar yumağı ve araç, 10 öğrencinin üzerine düştü. Sporcular kaçmaya çalışırken altısı kar ve araç altında kalarak öldü.
Olay yerine gelen Palandöken'de görevli jandarma, askeri birlikler ve kayak kulübü hocaları, kurtarma çalışması başlattı. Ancak Ayşenur Dalmızrak (15), Muhammed Didik (14), Selami Yolcu (14), Cem Karaca (15), Tuba Güngörmüş (14) ve Birgül Andiç'in cesetleri çıkarıldı. Çığ ve araç altında kalarak yaralanan Demet Andiç (15), Emre Nuroğlu (14) ve Mustafa Gökcan, Numune Hastanesi'nde tedavi altına alındı.
Emniyet Müdürü Aziz Aksoy'la birlikte olay yerinde incelemelerde bulunan Vali Kayhan, araştırmanın sürdüğünü belirterek, şu bilgiyi verdi:
"Dedeman'a ait kar ezme aracı, pisti ezmek için olay yerine çıkmış. Kayarak, altta çalışma yapan çocukların üstüne düşmüş. Oluşan karla birlikte çığ meydana gelmiş. Savcılık olaya el koydu. Olay da, adli vaka. Soruşturma sürüyor" dedi.

Geçirdiği şokla uzun süre kendine gelemeyen kar aracı sürücüsü Karcıoğlu, kaza anını şöyle anlattı:
"Yukarı doğru çıkıyordum. Birden ne olduğunu anlamadım. Aşağı doğru kaymaya başladım. Çocukların kaçtığını gördüm ve şoka girdim. Ondan sonrasını hatırlamıyorum. Çok üzgünüm."
Erzurum Kayak Kulübü Basın sözcüsü Mehmet Azak, olayda kasıt değil, ancak ihmal olduğunu belirterek, Dedeman Palandöken'i suçladı. Geçtiğimiz yıl aynı bölgede, aynı araç sürücüsünün bir çığa daha yol açtığını hatırlatan Tanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Daha önceden Valilikçe yapılan toplantıda, Kuzey Pisti'nin tehlikeli olduğu ve çığ riski taşıdığı, bu nedenle Dedeman'ın bu bölgeye araç göndermemesi gerektiği söylendi. Ancak uyarılara karşın araç gönderen yetkililer, altı çocuğumuzun ölümüne neden oldu."

Olayın duyulması üzerine Numune, Tıp Fakültesi Araştırma ve Özel Şifa Hastanesi önünde bekleşerek ağlaşan ölü ve yaralı çocukların yakınları sinir krizleri geçidi. Yaralılar Andiç, Göncan ve Nuroğlu'nun yakınları çocuklarının sağlıkları hakkında bilgi alırken gözyaşlarını tutamadı.
Dedeman Oteller Grubu'na ait Erzurum Dedeman Palandöken Oteli yetkilileri olayla ilgili konuşmak istemedi. Dedeman'da yılbaşa geçirmek üzere yurdun dört bir tarafından Palandöken'e gelen yerli ve yabancı turistler otelden dışarı çıkmak istemedi. Dağın 10 ayrı pisti tamamen boşalırken, odalarına çekilen yerli ve yabancı kayakseverler dağın güvenirliliğini tartışmaya başladı. Kuzey pistinin her zaman tehlike arz ettiğini söyleyen Kayak Kulübü yetkilileri, bu kazanın Palandöken'in prestijini gölgeleyemeyeceğini söyledi.
Türk Kayak Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi, Dario Porsemay yaptığı açıklamada olayı üzüntüyle karşıladıklarını belirterek, "Maddi ve manevi olarak mağdurların yanındayız. Vefat edenlerin yakınlarına başsağlığı diliyoruz" dedi.