Siyaset Çocuklar için ‘dağ’da görüşme

Çocuklar için ‘dağ’da görüşme

29.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Diyarbakır’da çocuklarının PKK tarafından kaçırıldığını söyleyen ailelerle görüşen BDP Eşbaşkanı Demirtaş, çocukların geri gelmesi için Kandil ile diyalog sözü verdi

Çocuklar için ‘dağ’da görüşme

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde, PKK’nın kaçırdığını iddia ettikleri çocuklarının bırakılması için 10 gündür oturma eylemi yapan ailelerle görüşen BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, sorunun çözümü için Kandil ile görüşeceğini söyledi.
Aileler dün eylem alanına gelen Demirtaş ile basına kapalı bir görüşme yaptı. Görüşmeden sonra aileler adına açıklama yapan Filiz Mahfuze Eren, Demirtaş’ın kendilerine “Benim iki çocuğum var. Barış gelecekse bu ülkeye onlar da kurban olsun” dediğini söyledi.
Eren, “18 yaşından küçük çocukların çatışmalı ortamdan uzak tutulmasını kendisinin de istediğini, bu nedenle Ankara, İmralı ve Kandil ile görüşmeler yapacağını ifade etti” dedi.
Demirtaş, annelerden sonra PKK’nın çocuklarını götürdüğü babalarla da görüştü.
BDP ve HDP’lilerin çözüm süreci kapsamında yapacakları Kandil ziyaretinde konuyu gündeme getirmeyi tasarladıkları öğrenildi. HDP’lilerin haftasonu yapmaları beklenen İmralı ziyaretinde de Abdullah Öcalan’la konuyu görüşebilecekleri kaydedildi.

‘Savaş istemiyoruz’
Babalar adına konuşan Selami Eren de eylemin amacına ulaştığını, mesajlarının ulaştığını söyledi. Eylem süresince Başbakan Erdoğan, BDP’li Nursel Aydoğan ve PKK’nın yaptığı açıklamaların çok sert olduğunu kaydeden Eren, “Biz barış ve çözüm istiyoruz. Sayın Başbakan ‘çocuklar gönderilmezse B ve C planlarımız var’ diyor. Yani çocukların geri getirilmesi için savaş olacaksa bunu istemiyoruz” dedi.

İki elti ağlıyor
Çocukları PKK’ya katılan aileler arasında bulunan Halime Çetiner ise Milleyet’e 15 yaşındaki oğlu Ö.Ç’nin kronik astım ve şeker hastası olduğunu söyleyerek, “Oğlum ilaçsız dayanamaz. Oğlum ağır hasta Allah için geri gelsin” dedi.
Halime Çetiner’in eltisi Saniye Çetiner de Milliyet’e konuştu. Saniye Çetiner, 15 yaşındaki oğlu B.Ç.’nin tüp bebek olduğu iddiasının doğru olmadığını söyleyip “Bir an önce çocuğumu istiyorum” diye konuştu.
Milliyet’ten Namık Durukan’a konuşan annelerden Meral Çapa, oğlunun 19 yaşında olduğunu anlatarak “Bir arkadaşı geldi, ‘dağa gitmişler’ dedi. Gittiğine inanamadık, nasıl oldu anlamadım” dedi.
Yüksel Karaşin ise oğlunun 16 yaşında olduğunu belirterek, “Karaciğer hastasıyım, ameliyat oldum. Oğlum bana bakıyordu, hiç gece dışarı çıkmazdı. Geri dönene kadar eyleme devam edeceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

HDP EŞBAŞKANI SEBAHAT TUNCEL CEVAP VERDİ:
Çözüme inanç kalmadığı için

HDP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel, çözüm sürecinde umutların giderek azaldığını belirterek, gençlerin bu nedenle dağa çıktığını savundu. Meclis’te bir grup gazeteciye çocuklarının geri dönmesi için ailelerin Diyarbakır’da yaptığı eylemi değerlendiren Tuncel, dağdan inişlerin olması için geri dönüş yasası olması gerektiğini söyledi. Tuncel, “Türkiye’de insanların çözüm sürecine inancı yok. Ailelerin BDP binası önünde çadır kurması, bilinçli yönlendirildiğini düşünüyorum. Biz hiçbir gencin dağa gitmesini istemeyiz. Partinin böyle bir şeyi de yok. Birçok genç gidiyor yani. Üniversiteden gidiyor, liseden gidiyor, işyerinden çıkıp gidiyor” dedi.

Haberin Devamı

HDP’Lİ SELMA IRMAK:
Başbakan’ın Bekabı bizden

HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, çocukları dağa giden ailelerin durumuna dikkat çekerek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, “Hodri meydan, mekap bizden, Kandil’e gidip çadır kuralım, çocukları almadan dönmeyelim” çağrısı yaptı. Irmak, “O çocukların gitmesi en fazla bizi etkiliyor. Başbakan çıkıp diyor ki, ‘HDP ve BDP gitsin bu çocukları getirsin, adresi biliyor...’ Biz de şunu söylüyoruz; AKP bizden daha iyi biliyor adresleri, biliyor nerede olduklarını. B ve C planı ateşe benzin dökmekse bunun altında herkes kalır” dedi.