Siyaset 'Çocuklar insanlığın ortak emaneti'

'Çocuklar insanlığın ortak emaneti'

19.04.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, aralarında Kırım Tatarı çocukların da bulunduğu Ukraynalı savaş mağduru çocuklarla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde iftar yemeğinde bir araya geldi. İftara Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren, AFAD Başkanı Yunus Sezer’in yanı sıra Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Didem Özel Tümer ve Milliyet Yazarı Abdullah Karakuş da davetli olarak katıldı.

Çocuklar insanlığın ortak emaneti

 

Türkiye’nin insani yardım politikalarını belirleyen tek kriterin insan olduğunu belirten Erdoğan, “Ne dil, ne din, ne ırk insanlar arasında imtiyaza ya da ayrımcılığa sebep olamaz. Bu bakış açısıyla dostluk elimiz tüm ülkelere, tüm insanlara, tüm kadın ve çocuklara uzanır. Biz çocukları insanlığın ortak emaneti kabul ederiz” dedi. Türkiye’nin savaştan kaçan yaklaşık 4 milyon insana ev sahibi olduğunu hatırlatan Erdoğan, “Coğrafyamızda halihazırda devam eden savaşların yaralarını sarmaya çalışırken, Ukrayna’da çıkan savaş bizi derinden sarstı. Çıkan her savaş, atılan her kurşun, insanlık dediğimiz değerler bütününü delik deşik ediyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Erdoğan, “Hâlbuki Ukrayna savaşı başlamadan sadece iki hafta önce oradaydık. Sevgili dostum Olena Zelenska ile çok kıymetli bir zaman geçirmiş, birçok yeni proje hakkında görüşmüştük. Şu kısacık zamana bu kadar büyük acıların sığması akıl alacak gibi değil. Türkiye olarak ilk andan beri kalbimiz Ukrayna’nın güzel insanlarıyla birlikte atıyor” ifadelerini kullandı.

‘772 yetim misafirimiz’

Türkiye’nin her platformda bu savaşın durdurulması için diplomasi çabası olduğuna dikkat çeken Erdoğan, “Ben de kıymetli dostum Olena’nın ricası üzerine bir video mesajla uluslararası topluma seslendim. Ayrıca yine Olena’nın gönderdiği bir mektup üzerine Ukraynalı yetim çocukların Türkiye’de misafir edilmesi için bir girişim başlattım. İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göç İdaresi Başkanlığı ve Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığımız ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğümüzün ortak çabalarıyla halihazırda 772 Ukraynalı yetim çocuğu ülkemizde misafir ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Çocuklar insanlığın ortak emaneti

Pamuk şekeri yaptı

Pamuk şekeri makinesinin başına geçen Erdoğan, çocuklara yaptığı pamuk şekerlerden ikram etti, Osmanlı macunu ve patlamış mısır dağıttı. Kırım Ailesi Derneği Vokal Grubu öğrencileri “Ey Güzel Kırım” ve “Çanakkale Türküsü”nü söylerken duygusal anlar yaşadı. Sanatçı Jamala, Eurovision’da ödül aldığı ünlü şarkılarını seslendirirken, davetleri ve yardımları için Türkiye’ye teşekkür etti.

Bulgaristan’dan Demir Kilise teşekkürü

Çocuklar insanlığın ortak emaneti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev'in eşi Desislava Radeva ile İstanbul'da bir araya geldi. Görüşmede Radeva'nın, 2018'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla restore edilen ve ardından açılışı yapılan Demir Kilise için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve eşi Emine Erdoğan'a teşekkür ettiği öğrenildi. Radeva'nın, Bulgar güllerinin ününü bildiğini ifade eden Erdoğan'a dondurulmuş Bulgar gülü hediye ettiği ve Bulgaristan'a davet ettiği belirtildi.-DHA