Siyaset Çörtük ANAP'tan aday oluyor

Çörtük ANAP'tan aday oluyor

18.01.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çörtük ANAP'tan aday oluyor

Çörtük ANAPtan aday oluyor

       TBMM Genel Kurulu'nda dün Ecevit Hükümeti için güvenoylaması yapılıyor. Ama Meclis kulislerinin gündemi adaylık sıralaması. Sıkıntılı milletvekilleri liderlerine dertlerini anlatmak için kuliste bekliyor.
       Kulislerde partilerden aday olan ya da olmaya hazırlanan ilginç isimlerden birisi de Mesut Yılmaz Hükümeti'nin düşmesine neden olan Türkbank Skandalı'na adı karışan işadamı Kamuran Çörtük. Çörtük'ün ANAP'tan Milletveki adayı olmak için yoğun bir kulis içinde olduğu konuşuluyor. Alaattin Çakıcı - Korkmaz Yiğit ilişkilerinde adı geçen bu işadamının Samsun'dan ya da Ankara'dan aday olmak için uğraştığı söyleniyor. Ancak bu adaylık kulisinin Mesut Yılmaz'ı zor durumda bıraktığı belirtiliyor. Onun için hiç bir ANAP'lı bu konuda yorum yapmak istemiyor.
       Çörtük'ün önseçim kararı alınan Samsun'dan aday olma olasılığının yüksek olduğu, ancak bu ilde de büyük bir sıkıntı olduğu vurgulanıyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Biltekin Öztekin, Adem Yıldız ve DYP'den gelen İrfan Demiralp'in yanı sıra Turgut Özal döneminin parlementerlerinden Süleyman Yağcıoğlu'nun da adaylık konusunda büyük bir yarış içinde olduğu belirtiliyor. Yağcıoğlu'nun adaylık için 500 milyar lira ayırdığı söylentileri diğer adayları sıkıntıya sokmuş durumda. Yağcıoğlu'nun il örgütünde ağırlığı olan Terme Belediye Başkanı'nı aday olmaması için ikna ettiği; Mesut Yılmaz'ın DYP'den geçerken verdiği söz doğrultusunda Demiralp'i kontenjan kullanarak liste ikincisi yapacağı da konuşulanlar arasında.
       Gerçekten de kulislerde DYP'den ANAP'a geçen milletvekilleri oldukça rahat gözüküyor. Yılmaz'ın hepsine verdiği sözü tutacağı ve seçilebilecek yerlerden aday göstereceği mesajını ilettiği belirtiliyor. ANAP'ta ağırlık DYP'de olmak üzere başka partilerden geçen 25 milletvekili bulunuyor. Yılmaz'ın yasadan kaynaklanan 28 kontenjan hakkının bir büyük bir kısmını bu milletvekilleri için kullanmasının yanı sıra bazılarını da merkez yoklamlası yapacağı illerden aday göstereceği belirtiliyor.
       Bu çerçevede Demiralp, Samsun'dan aday gösterilirken İbrahim Yaşar Dedelek'in Eskişehir'den, Tevfik Diker'in Manisa'dan, Mustafa Küpeli'nin Adana'dan, Haluk Müftüler'in Denizli'den, Evren Bulut'un Edirne'den, Necdet Menzir'in İstanbul ya da Bursa'dan, Rifat Serdaroğlu ve Işılay Saygın'ın İzmir'den, Demir Berberoğlu, Şamil Ayrım, Ömer Demir, Tekin Enerem, Yaman Törüner ve Bahattin Yücel'in İstanbul'dan seçilebilecek yerlerden aday gösterileceğinin kesinleştiği konuşuluyor.
       Ancak bu kontenjanlar ve alınan önseçim kararlarının biçimi illerde sıkıntı yaratmış durumda. Teşkilatlar Genel Merkez'e alınan kararların değiştirilmesi için baskı yapmayı sürdürürken bazı istifaların da gündeme geldiği belirtiliyor. İlçe delegelerinin de katılımıyla genişletilmiş ön seçim kararına karşı çıkarak istifa eden Manisa İl Başkanı'nı başka illerden de takip edenlerin olacağı söyleniyor.
       DYP'de de benzer sıkıntıların yaşandığı gözleniyor. DYP milletvekillerinin bir başka sıkıntısı da partilerinin MHP ile olmazsa BBP ile ittifak yapma olasılığının oldukça yüksek olması.
       En rahat konumda olanlar ise DSP milletvekilleri. Çünkü DSP yükselen parti olmanın yanı sıra seçimlere iktidar olmanın avantajı ile girecek. Ayrıca DSP'nin daha önceki uygulamaları öncelikle mevcut milletvekillerini seçilebilecekleri yerden aday göstermek şeklinde olduğu için "gidip de geri gelmemek korkusu" bu partide hemen hemen yok gibi. Onun için DSP'liler liste olayından çok, rakip CHP'nin bundan sonra ne yapacağı konuşuluyor.