Siyaset Çözüm arayışında ‘Brüksel’ umudu

Çözüm arayışında ‘Brüksel’ umudu

06.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Avrupa’daki KCK yöneticileriyle görüşmek için ani bir kararla yurtdışına gitti. Demirtaş’ın Kartal ve Aydar’la bir araya gelmesi bekleniyor

Çözüm arayışında ‘Brüksel’ umudu

Son günlerde tırmanan şiddet olaylarının sona ermesi ve çözüm sürecine geri dönülmesini sağlamak amacıyla çok yönlü girişimler başlatan HDP, temaslarını Avrupa’ya taşıdı. Bir yandan hükümetten adım atmasını bekleyen diğer yandan PKK’ya çağrı yapan HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, KCK yöneticilerinin tavrını netleştirmesi için Brüksel’de görüşmeler yapacak.

Haberin Devamı

Çözüm süreci kapsamında yeniden çatışmalı sürece dönülmesi sonrasında, sık sık ılımlı mesajlar veren, PKK’ya “Silahlı eylemlerini sona erdirmesi”, hükümete de “Operasyonları durdurması” çağrısı yapan Demirtaş, temaslarını Avrupa’ya taşıdı. Demirtaş, Eşbaşkan Figen Yüksekdağ ile birlikte dün sabah gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle bir araya gelip sürece yönelik değerlendirme yapacaktı. Ancak parti genel merkezinden “Planladığımız kahvaltıyı, Eş Genel Başkanımız Sayın Selahattin Demirtaş’ın programındaki acil bir değişiklik nedeniyle maalesef yakın bir geleceğe ertelemek durumundayız” mesajı geldi. Söz konusu ani gelişmenin Brüksel seyahati olduğu öğrenildi.

KCK’lılarla görüşme

Brüksel’e hareket eden Demirtaş’ın, bir TV’nin programına katıldıktan sonra çatışmalı süreci görüşmek üzere KCK yöneticileri Remzi Kartal ve Zübeyir Aydar’la bir araya gelmesi bekleniyor. Yapılan görüşme sonrası Demirtaş, Ankara’ya dönüp diyalog ve müzakere sürecine tekrar başlanması için girişim başlatacak.

Haberin Devamı

Brüksel gezisini Milliyet’e değerlendiren Demirtaş, katılacağı TV programı sonrası çatışmalı sürecin sona ermesine yönelik Kartal ve Aydar’la görüşme zemini arayacağını, barış için bu tür görüşmelerden kaçınmayacaklarını belirterek “Bizim amacımız akan kanın durmasıdır. Bu kapsamda barış arayışlarımız devam edecek. Avrupa’da değişik çevrelerle temaslarımız olacak” dedi.

Demirtaş’ın Brüksel temaslarına yönelik gazetecilere değerlendirme yapan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de çatışmalı sürecin sona erdirilmesine yönelik yoğun çaba içerisinde olduklarını, Demirtaş’ın bu kapsamda Brüksel’e gittiğini söyledi. Baluken, “Hem ulusal hem de uluslararası kamuoyunu Türkiye’deki bu savaş konseptine karşı duyarlı kılacak ve toplumsal barış sesini görünür kılacak bir çabamız var. Yürüttüğümüz bütün faaliyetler Türkiye’deki çatışmalı durumu savaşı durdurmaya yöneliktir. Onun dışında farklı bir anlam yüklemek doğru olmaz” dedi.

‘Süreç canlanmalı’

Baluken, “Sürecin canlandırılması yönünde bir mesaj olabilir mi? AK Parti ile bir temas yaşanabilir mi” sorusunu, şöyle yanıtladı:

Haberin Devamı

“Sürecin mutlaka canlanması gerekir. Sürecin ne kadar önemli olduğu yaşadığımız bu son gelişmelerden de tekrar anlaşıldı. Binlerce insan yaşamını yitirdikten sonra bile Kürt meselesinin çözümüyle ilgili geleceğimiz nokta dönüp dolaşıp oturacağımız masa çözüm masasıdır. Böylesi bir gerçeklik ortadayken çözüm sürecine geri dönülmemesini biz bilinçli bir çatışma ve kaos zeminini yaratma arayışı olarak değerlendiririz. AKP’nin pozisyonu budur, ancak bunun sürdürülebilirliği yoktur. Her gün 10’larca gencin yaşamını yitirmesi, erken seçim ve iktidar hesapları üzerinden ortaya konuyor olmasına toplumsal tepki var.”

‘Ölüme mecbur değiliz’

Demirtaş, Brüksel’de AA’ya yaptığı açıklamada ise “Biz, evlatlarımızı birilerinin iktidar hırsı için feda etmek zorunda değiliz. Barış bize bu kadar yakınken uzanıp onu tutmak dışında bir seçeneğimiz yok. Savaşa mecbur, ölüme mecbur değiliz” dedi. Brüksel’e bir televizyon programına katılmak için geldiğini belirten Demirtaş, bazı AB yetkilileri ve bazı Kürt siyasetçilerle de görüşmeler gerçekleştireceğini söyledi.