Siyaset Cumhurbaşkanı Gül: Sadece diploma bir işe yaramıyor

Cumhurbaşkanı Gül: Sadece diploma bir işe yaramıyor

28.09.2009 - 13:33 | Son Güncellenme:

.

Cumhurbaşkanı Gül: Sadece diploma bir işe yaramıyor

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, mezunu olduğu İstanbul Üniversitesi’nin 2009-2010 Eğitim-Öğretim Yılı açılışına katıldı. İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet’in konuşmasının ardından kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, üniversitelerin ülke meseleleri ile yakından ilgilendiğini belirterek, “Artık sadece diploma bir işe yaramıyor. Önce size, sonra da üniversiteye iş düşmekte. Bütün konuştuklarımız sizler içindir. Sizlerin daha iyi eğitim yapabilmesi içindir” dedi.

İlk ve orta öğretimin çok önemli olduğunu, nitelikli insan yetiştirmenin fakültelerde, üniversitelerlerde kazanıldığını anlatan Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi: Bilim adamları analizler tahliller yapacak öneriler vereceklerdir. Buna samimi olarak inanıyor ve her ortamda ifade ediyorum. Üniversiteler arasında bir yarış da vardır. Üniversitelerin de performansları ölçülmektedir. Bu performansı öğrenciler tercihlerini yaparken göstermektedirler. Üniversiteler Türkiye’de çoğalıyor. Bütün illerde mevcut. Üniversitelerin kendi aralarında ihtisaslaşmasında, araştırma geliştirme konularındaki ihtisaslaşmada da üniversitelere ayrı bir yer düşmektedir. Bilim üretilecek yer üniversitelerden kaynaklanan teorilerle oluşacaktır. O yüzden bu konunun ihmal edilmemesinin altını çiziyorum.

Üniversiteye gitme çağına gelen her öğrenci, üniversite kapısı deyince İstanbul Üniversitesi’nin kapısını hatırlar. Üniversitenize ve üniversitemize çok büyük görevler düşmektedir. Az önce rektörümüzü dinledim. Yapılması gerekenler, yenilikler üzerinde çok durdu. Bunların kısa süre içerisinde gerçekleşeceğini ümit ediyorum. İleride bu yılları çok ararsınız. Bu yılların dostluğunu arkadaşlığını çok ararsınız. Ancak bu yılları boş geçirirseniz okumanız gerekenleri yeteri kadar okumazsanız bunun eksikliğini görürsünüz. Artık sadece diploma bir işe yaramıyor. Önce size iş düşmekte sonra da üniversiteye iş düşmekte. Bütün konuştuklarımız sizler içindir. Sizlerin daha iyi eğitim yapabilmesi içindir. Bütün çabalarımız bunun içindir. Ancak bunu değerlendirmekte sizin elinizdedir ve aileleriniz de sizden büyük beklentiler içindedir" Cumhurbaşkanı Gül’ün konuşmasının ardından dinleyiciler arasında bulunan yüksek lisans öğrencisi Özer Sürmeli, üniversiterlerin ayrılıkçı olmadan özgür bir açılımla eğitim vermeleri gerektiğini söyledi.

Üniversite Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e İktisat Fakültesi'nde okurken tutulan öğrenci dosyasını hediye etti. Açılış programı, klasik müzik konserinin ardından sona erdi.