Siyaset Cumhurbaşkanı Gül ve Bakan Unakıtan'a protesto şoku

Cumhurbaşkanı Gül ve Bakan Unakıtan'a protesto şoku

05.10.2008 - 18:53 | Son Güncellenme:

.

Cumhurbaşkanı Gül ve Bakan Unakıtana protesto şoku

HAKKARİ'nin Şemdinli İlçesi'ndeki Aktütün Jandarma Sınır Karakolu'na PKK'lı teröristler tarafından düzenlenen saldırıda şehit olan 15 askerden Jandarma Astsubay Çavuş 21 yaşındaki Hasan Önal, memleketi Eskişehir'de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık ve yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı törenin ardından toprağa verildi. Şehidin cenazesinin Kanlıpınar Şehitliği'ne götürülmesi sırasında, yürüyen kalabalıktan bir grup, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ı yuhladı. Asker kıyefeti giyen şehidin kardeşi Meliha Önal, “Hasan ölmedi, kardeşim ölmedi. Hepimiz Hasanız” diye bağırdı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, şehit Jandarma Astsubay Çavuş Hasan Önal'ın cenazesine katılmak üzere Ankara'dan helikopterle Eskişehir'e geldi. Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Havaalanı'na inen Gül, buradan Eskişehir Valiliği'ne geçti. Gül daha sonra buradan yürüyerek, şehit Astsubay Önal'ın cenaze töreninin yapıldığı yakındaki Reşadiye Camii'ne geçti. Cami bahçesine birlikte giren Cumhurbaşkanı Gül ile Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, buradaki kalabalık tarafından yuhlandı. Kalabalık ‘Tayyip oğlunu askere gönder’ ve ‘Tayyip istifa’, ‘Yan gelip yatmadık, vatan için şehit olduk’ diye bağırdı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, daha sonra yanlarına gittiği şehidin yakınlarına başsağlığı diledi.

20 BİN KİŞİ KATILDI
Şehit Astsubay Hasan Önal'ın Türk bayrağına sarılı tabutu, askeri ambulansla Eskişehir Asker Hastanesi morgundan alınarak törenin yapıldığı Reşadiye Camii'ne getirildi. İkindi namazının ardından düzenlenen cenaze törenine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atilla Işık, Vali Kadir Çalışıcı, 1'inci Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Bilgin Balanlı, milletvekilleri, şehidin babası Durmuş Ali Önal, annesi Ayşe ile şehidin askeri kıyafetlerini giyen kardeşleri Ali Osman, Ahmet ve Meliha, yeğenleri, yakınları ile yaklaşık 20 bin kişi katıldı.
Asker kıyefeti giyen Meliha Önal, “Hasan ölmedi, kardeşim ölmedi. Hepimiz Hasanız” diye bağırdı.

GÜL VE UNAKITAN YİNE YUHLANDI
Kılınan cenaze namazının ardından şehit Astsubay Hasan Önal'ın tabutu askerlerin omzunda taşınarak top arabasına konuldu. Top arabasıyla Vali Konağı önüne kadar götürülen şehidin cenazesi daha sonra askeri ambulansa alınarak Kanlıpınar Şehitliği'ne götürüldü. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, cenaze giderken bu sırada önüne geldikleri Vali Konağı'na girdi. Bu arada Adliye binası önünde kalabalığın cenazenin arkasından gitmesine polis izin vermedi. Kalabalık burada sık sık ‘Şehitler ölmez vatan bölünmez’, ‘Kahrolsun PKK’, ‘Tayyip oğlunu askere gönder’ ve ‘Tayyip istifa’ sloganları attı.
Bu arada başka bir grup da Vali Konağı önünde içeride bulunduklarını bildikleri Cumhurbaşkanı Gül ve Bakan Unakıtan'a protestolarını sürdürdü. Kalabalık arasında bir kaç kişi ‘3 Nisan 2003'te Colin Powell'la yaptığın gizli antlaşma ile askerin ölüm fermanını imzaladın, şimdi ne yüzle burdasın?’ yazılı pankart açtı. Kalabalıktan bazıları ise “Şehitlerimiz tabutla geziyor, onlar ise bizim paramızla Mercedes'le geziyorlar” diye bağırdı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın olduğu Vali Konağı'na tepsiyle çiğbörek götürüldü. Bir süre konakta kalan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan konaktan çıktı. Ardından da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül konaktan çıkıp aracına binerek Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Havalanı'na gitti. Gül geldiği helikopterle tekrar Ankara'ya döndü.
Bekar olan şehit Astsubay Hasan Önal'ın cenazesi götürüldüğü Kanlıpınar Şehitliği'nde gözyaşları içinde toprağa verildi.