Siyaset Cumhurbaşkanı ve TBMM'nin karşılıklı fesih yetkisini düzenleyen madde kabul edildi

Cumhurbaşkanı ve TBMM'nin karşılıklı fesih yetkisini düzenleyen madde kabul edildi

29.12.2016 - 16:24 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı ve TBMM'nin karşılıklı fesih yetkisini düzenleyen madde Ak Parti'nin önergesiyle değiştirilerek Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi. Öte yandan anayasa teklifinde Cumhurbaşkanı'nın kararname yetkisiyle ilgili değişiklik hazırlığı yapılıyor.

Cumhurbaşkanı ve TBMMnin karşılıklı fesih yetkisini düzenleyen madde kabul edildi

Seçimlerin yenilenmesini, Cumhurbaşkanı ve TBMM'nin karşılıklı fesih yetkisini düzenleyen madde Ak Parti'nin önergesiyle değiştirilerek kabul edildi. Yapılan değişiklik ile seçimlerinin birlikte yenilenmesine karar verilen Meclis ve Cumhurbaşkanı'nın görev ve yetkilerinin yeni Meclis ve Cumhurbaşkanı'nın göreve başlamasına kadar devam edeceği hükme bağlandı.Teklifin ilk halinde seçimlerinin yenilenmesine karar verilen Meclis ve Cumhurbaşkanı'nın görevinin, seçim gününe kadar süreceği düzenleniyordu.

Haberin Devamı

KOMİSYONDA GERGİNLİK
Öte yandan Komisyonda görüşmeler sırasında gerginlik çıktı. CHP Grup Başkanvekili Özgü Özel maddenin oylanmasından önce söz istedi. Söz verilmeyince Anayasa Komisyonu Sözcüsü Abdurrahman Öz'ün yanına giderek, söz isteğini yineledi. AK Pati milletvekilleri ile CHP milletvekilleri arasında gerginlik çıktı.

TEKLİFTE REVİZYON

Anayasa teklifinde Cumhurbaşkanı'nın kararname yetkisiyle ilgili flaş değişiklik hazırlığı yapılıyor. Ak Parti'nin hazırladığı değişiklik önergesine göre Cumhurbaşkanı olağanüstü hallerde olağan dönemlerden farklı olarak temel haklar ve kişi hakları siyasi haklar ve ödevler ile ilgili de Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilecek. Teklifin 15. maddesinde yer alan, "Merkezi idare kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarının, kuruluş, görev, yetki ve sorumlulukları Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenir" hükmü teklifin 11. maddesine eklenecek. Bu durumda 15. madde metinden çıkmış olacak. Teklifteki 14'üncü madde ise geri çekilecek. Böylece 21 maddelik anayasa değişiklik teklifi 18 maddeye düşecek.

Haberin Devamı

Ayrıca, teklifte 12 olarak öngörülen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üye sayısı 13'e çıkarılacak. Adalet Bakanı ile müsteşar da HSYK'nın doğal üyesi olacak. Teklifin, gelecek hafta içinde TBMM Genel Kuruluna gelebileceği değerlendiriliyor.