Siyaset D'Alema bilmecesi

D'Alema bilmecesi

20.11.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

D'Alema bilmecesi

DAlema bilmecesi

       İTALYA Başbakanı Massimo D'Alema'nın çarşamba günü Galatasaray - Juventus Şampiyonlar ligi karşılaşmasını izlemek üzere Türkiye'ye geleceği yolundaki haberler Ankara'da olumlu karşılandı. Ancak İtalya Başbakanı ziyareti henüz doğrulamadı.
       Milli Savunma Bakanı İsmet Sezgin, Yonca - Yurtsan - Onuk ortaklığının sahil güvenlik botlarıyla ilgili imza töreninde, D'Alema'nın Türkiye'ye geleceğini açıkladı.
       Başbakanlık Resmi Konutu'nda dün uzun süre çalıştıktan sonra Genel Kurul'a katılmak üzere Meclis'e geçen Başbakan Mesut Yılmaz da, gazetecilerin İtalya Başbakanı D'lema'nın maç için İstanbul'a geleceği ve burada bir görüşme yapabileceği haberini sorması üzerine şunları söyledi:
       "Şu ana kadar İtalya Başbakanı'yla bir görüşmem olmadı. Kendisi bana İstanbul'a maça geleceğini ve orada görüşmek istediğini iletmiş. Ben de, görüşmek istiyorsa Ankara'ya gelsin dedim."
       Öcalan'ın iki ülke arasında gerilime yol açan iadesi konusunda Türk ve İtalyan başbakanlarının görüşmesi yönündeki çağrı, önceki gün İtalya Başbakanı D'Alema'nın açıklamasında dile getirilmişti.
       Diplomatik çevreler de, D'Alema'nın ziyaretinin, Türkiye - İtalya arasındaki yaklaşık 5 milyar dolarlık ticaret hacmiyle İtalyan şirketlerinin Türkiye'deki yatırımlarından kaynaklanabileceği görüşünde.

       D'Alema'nın Türkiye'ye geleceği haberi, Roma'da henüz doğrulanmadı. İtalya Dış Ticaret Bakanı Piero Fassino, D'Alema'nın Galatasaray - Juventus karşılaşmasını izlemesinin şu ana kadar gündeme gelmediğini belirtirken, "Ama neden olmasın? Bu maç iki ülke arasında yapıcı bir diyalog kurulmasını sağlayacaksa bir fırsat olabilir" dedi.
       Öcalan'ın yakalanmasının iki ülke arasında politik pazarlık konusu değil, hukuki bir sorun olduğunu vurgulayan Fassino şöyle devam etti:
       "Maç bu çizgi çerçevesinde ele alınacaksa, D'Alema Türkiye'ye gidip Başbakan Yılmaz'la bir araya gelebilir. Ancak görüşmenin olumlu ve yapıcı geçmesi için düşmanca bir atmosfer olmaması gerekir."
       Başbakanlık Basın Bürosu yetkilileri de, D'Alema'nın maça gitmesinin Türkiye'nin gözdağı vermekten vazgeçmesine bağlı olduğunu belirterek şu uyarıda bulundu:
       "Türkiye, İtalya'nın Öcalan sorununu kendi hukuk prensiplerine göre çözme hakkını tanımalı. Bu olduğu takdirde, iki başbakan dost ve samimi bir ortamda maçı birlikte izleyebilir."