Siyaset Danimarka'da soğuk duş

Danimarka'da soğuk duş

08.11.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Danimarka'da soğuk duş

Danimarkada soğuk duş

Başbakan Yardımcısı Ecevit'in AB için destek aradığı
kuzey ülkesinin Başbakanı Rasmussen'den istediğini alamadı

BAŞBAKAN Yardımcısı Bülent Ecevit, Danimarka Başbakanı Poul Nyrup Rasmussen'le görüşmesinde AB'nin genişleme sürecinde Türkiye'nin de yer alması gerektiğini söyleyerek destek istedi. Rasmussen, bunun gerçekleşmesi için öncelikle Türkiye'deki insan hakları ve Kürt sorununun çözülmesi gerektiğini belirtti.
Rasmussen, Türkiye'nin üyeliğinin Doğu Avrupa ülkelerinden ayrı bir platformda ele alınması gerektiğini söyledi. Böylece Türkiye, aralıkta Lüksemburg'da gerçekleşecek AB zirvesi öncesinde, bir engeli daha aşamadı. Zirvede genişleme listesinin somutlaşması beklenirken kararların da oybirliğiyle alınması gerekiyor. İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya Türkiye'nin listede yer almasına sıcak bakarken Almanya, Yunanistan, İsveç ve Danimarka dışlamak için girişimini sürdürüyor.
PKK sempatizanı iki Danimarkalının Türkiye'de işkence gördüklerini dile getiren Rasmussen'in, Danimarka şirketlerinin bilinçli olarak Türkiye'deki ihalelere alınmadığından yakındığı öğrenildi. Bunun üzerine Ecevit, "Siz Kürt sorunu ve insan haklarını gerekçe göstererek bize askeri malzeme satışını bloke ettiniz. Buna tepki olarak bu önlemleri aldık" dedi.
Ecevit'in iki İskandinav ülkesini ziyaretinde "Türkiye AB'den dışlanırsa köktendinciler güç kazanır" mesajını işlemesi de dikkat çekti.
Ecevit'in yakın arkadaşı ve Danimarka'nın eski Sosyal Demokrat Başbakanı Anker Jörgensen, Türk Büyükelçiliği'nce DSP Lideri onuruna verilen akşam yemeğinin bitiminde "Türkiye, Avrupa'ya ait değildir" diyerek soğuk rüzgarlar esmesine neden oldu.
Ecevit'in Kopenhag'daki bir konferansı sırasında eski bir milletvekilinin de, "PKK'yı neden terörist olarak niteliyorsunuz? Bir zamanlar FKÖ'ye de terörist deniyordu" sözleri Türk heyetinde rahatsızlık yarattı. Ecevit bu soruya, "Ben Kürt halkıyla konuşurum. Suriye'de Lübnan'da gizlenen, kadın çocuk demeden insanları öldüren bir örgütle muhatap olmam söz konusu olamaz" yanıtını verdi.
Ecevit'in Norveç ve Danimarka'yı kapsayan resmi gezisi sırasında eşi Rahşan Ecevit de hemen hemen bütün görüşmelere katıldı. Rahşan Ecevit, not tutarak eşine yardımcı olmaya çalıştı. Norveç gezisi sırasında Norveç Dışişleri Bakanlığı'nın bastırdığı program kitapçığında Rahşan Ecevit, Başbakan Yardımcısı "Danışmanı" olarak tanıtıldı. Ecevit, Fethullah Gülen'in kurulmasına öncülük ettiği Türklerin eğitim gördüğü okulu da ziyaret etti.