Siyaset ‘Darbe dönemleri tamamen kapandı’

‘Darbe dönemleri tamamen kapandı’

29.06.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “Türkiye’de darbe dönemleri bana göre kapanmıştır. Bundan sonraki süreçte, Türkiye’de askeri bir darbenin, muhtıranın olma şartları ortadan tamamen kalktı” dedi.

‘Darbe dönemleri tamamen kapandı’

Bozdağ, dün A Haber’de katıldığı programda TSK İç Hizmet Kanunu’nun 35. maddesinin değiştirilmesini içeren tasarının, muhtemelen ekimde yasalaşacağını belirtti. Bozdağ, bu konunun gündeme getirilmesinde geç kalındığı kanaatinde olmadığını söyledi.
“Büyük bir adımdır bu bizim demokrasimiz adına” ifadesini kullanan Bozdağ, “Türkiye’de darbe dönemleri bana göre kapanmıştır” dedi. Bozdağ, bundan sonraki süreçte, Türkiye’de askeri bir darbenin, muhtıranın olma şartlarının ortadan tamamen kalktığını vurguladı.

‘Eski EMASYA?değil’
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ katıldığı bir televizyon programında da, “EMASYA Protokolü’nün sivilleştirildiği” iddialarının doğru olmadığını belirterek, “Yapılan, kimin hangi kurallara uyacağını gösteren idari bir düzenlemedir. Eski anlamda EMASYA protokolünün yeniden yürürlüğe konulmuş hali değildir bu” dedi.

Demokratikleşme adımı sayılamaz
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “35. maddeye yönelik bir düzenleme demokratikleşmenin bir adımı olamaz. Seçim barajı yüzde 10’da muhafaza edilirken, tutukluluk süreleri cezalandırmaya dönüşürken, seçilmiş milletvekilleri ve yerel yöneticiler hiçbir suçları olmadığı halde tutuklulukları devam ettirilirken, özel yetkili mahkemeler sistemde dururken ve daha birçok sınırlandırıcı düzenleme yürürlükte iken kesinlikle demokratikleşme adımı olamaz” dedi. (ANKA)

TSK’nın elini kolunu bağlıyorlar
MHP’li Oktay Vural, TSK İç Hizmet Kanunu’nda değişiklik öngören tasarıyı eleştirerek, “Bu girişimin demokratikleşme çerçevesinin çok dışında, başka amaçlar için hazırlandığı kanaati güçlenmektedir. Terör örgütünün silahlarıyla çekilmesine seyirci kalmanın suç olacağını açıklamış ve suç duyurusunda bulunmuştuk. Şimdi anlaşılmaktadır ki terör örgütüne karşı mücadele sürdürmüş güvenlik güçlerimizin eli kolu AKP tarafından hukukla bağlanmaktadır” dedi. (ANKARA Milliyet)

Samimiysen darbe hukunu temizle
Diyarbakır’da görülen KCK davalarını izleyen BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, TSK İç Hizmet Kanunu 35’inci maddesiyle ilgili olarak, “35’inci madde kalkacak, kalkmalıdır, Kenan Evren sağ iken kalkmalıdır. Ama, halen Kenan Evren tutuksuz yargılanıyor. Öbür tarafta 70 yaşında annelerimiz tutuklanıyor. Darbecileri bu şekilde de koruyan bir iktidar anlayışı var. Onları samimiyete davet ediyoruz, darbecilere karşı isen darbe hukukunu temizle diyoruz” diye konuştu. (DHA)

Yazarlar