Siyaset Değişiklikler demokratik düzene aykırı

Değişiklikler demokratik düzene aykırı

10.04.2010 - 00:49 | Son Güncellenme:

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya öngörülen düzenlemelerin demokratik düzene aykırı olduğunu, değişikliklerin siyasi çıkar amaçlanmadan yapılması gerektiği mesajını gönderdi

Değişiklikler demokratik düzene aykırı

Yüksek yargının büyük tepkisine neden olan anayasa değişikliği paketine bir eleştiri de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’dan geldi. Öngörülen düzenlemelerin demokratik düzene aykırı olduğunu söyleyen Yalçınkaya, hükümete değişikliğin siyasi çıkar amaçlanmadan yapılması gerektiği mesajını gönderdi.
Basın mensupları dün saat 15.00’te “sunum” için başsavcılığa davet edildi. Bu gelişme Ak Parti hakkında kapatma davası açıldığı yorumlarına neden oldu. Ancak, Başsavcı Yalçınkaya, Yargıtay Savcısı Baki Çoban’ın emeklilik törenini basına açık düzenleyerek, anayasa değişikliği ile ilgili açıklamalar yaptı.
Hükümetin hazırladığı paketi eleştiren Yalçınkaya, “Anayasa Mahkemesi ve HSYK üye seçimlerinde sadece bir adaya oy verilebilmesi, katılımcı demokrasiye aykırıdır. Yargının iradesinin sayısal çoğunluğa yansımasını engelleyicidir. Üyeliğe siyasetin egemen olduğu kişilerin getirilmesini kolaylaştıran, kurumların siyasallaşmasını sağlayan bir düzenlemedir. Adayların niteliklerinin değil, siyasi görüşlerinin ortaya çıkmasına yol açar” dedi.
Yalçınkaya, Adalet Bakanı ve müsteşarının kurul üyesi olmasının da yargının hükümetlerin aracı haline gelmesine yol açacağını, demokratik toplum düzenini bozacak nitelikte bir düzenleme olduğunu ifade etti.

Siyasi yargı uyarısı
Yalçınkaya şöyle konuştu:
“Yargıyı iktidarların müdahalesinden uzaklaştıracak, siyasi müdahalenin olmamasını sağlayacak kurallar getirilmelidir. Bağımsız olmadan tarafsız olmak mümkün değildir. HSYK bağımsız olmadığında, iktidarların etkisi önce tüm hâkim ve savcılara sonra da milletimize yansıyacak, milletimiz zarar görecektir. Siyasi etkiyi önlemenin tek çaresi üyelerin seçilmesi usulünde getirilecek kuralların siyasi çıkar amaçlanmadan düzenlenmesidir. Bu, en çok oy alanların doğrudan atanmış sayılması, siyasete karışmış olanların atamalarda etkinliklerinin olmaması ve seçimle gelmeyen kişilerin kurullarda bulunmamasına bağlıdır.”
Yalçınkaya, Adalet Bakanı ve müsteşarının sadece adli sistemin işleyişi, araç-gereç temini ile görevli sayılması gerektiğini de belirtti. Siyasi etkiden uzak mahkemeler olmadan, milletin hak ve özgürlüğe kavuşamayacağını belirten Yalçınkaya, “Avrupa ülkelerinin bırakmak istediği, demokratik kurallara uymadığı tespit edilen, yıpranmış, tartışılan hukuki sistemlerin Türkiye’de uygulamak için kurallar düzenlenmesi milletimizi hak etmediği bir sistemde yaşamaya zorlamak niteliğindedir” diye konuştu. Olası referandum konusunda millete, paketteki diğer düzenlemelere “aldanmamaları” mesajı verdi ve “Milletimiz, haklardan önce bu haklarını koruyacak, siyasi güçlerin etkisinden uzak, tarafsız hâkim ve savcıların oluşturduğu bir yargı sistemini daha üstün tutacaktır” diye konuştu.

Yönteme eleştiri
Yargının siyasi tartışmaya girmediğini, hakları ve yetkileri ile ilgili görüş açıkladığını kaydeden Yalçınkaya, parti kapatma davasının, ancak TBMM onayıyla açılabilmesinin Avrupa Konseyi hukuku ve iç hukukla bağdaşmadığını ifade etti.
Yalçınkaya, “İç hukukumuzda, savcılar kamu davasını açmakla yükümlüdürler. Bu nedenle ‘dava açılması bir kişinin iki dudağı arasında’ sözü yerinde değildir. Esas olan dava açmaktır. Dava sonucunda mahkeme zaten davayı denetleyecektir. Anayasal kurallar getirilirken, uzun süre değiştirilmeyeceği düşünülmelidir” dedi.

Haberin Devamı

Başsavcıya jet yanıt
“Anayasa paketindeki düzenlemeler demokratik düzene aykırı” diyen Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’ya Ak Parti’den jet yanıt geldi. Yalçınkaya’ya tepki gösteren Ak Parti Grup Başkan Vekili Suat Kılıç, “Benzer açıklamaları muhalefet partileri ve CHP’den de dinliyoruz. CHP’nin öne sürdüğü tezlerden, bu açıklamaların farkı yok. Bu açıklamalar ile CHP’nin eleştirileri arasında sıkı paralellik var” dedi. Kılıç, şöyle devam etti: “Teklifimiz, anayasanın ilk üç maddesine aykırı değil. Bu eleştirileri haksızlık olarak görüyoruz. Hukukçular, hukuku zorlayan yorumlardan özenle kaçınılmalıdır. Teklif, sağlam bir demokrasi ve hukuk reformudur. Anayasa’nın başında belirtilen ilk üç maddeye, cumhuriyetin temel hedeflerine, kuvvetler ayrılığı ilkesine de paraleldir.”
ANKARA Milliyet