Siyaset Demirel-Gökçek flörtü

Demirel-Gökçek flörtü

23.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Demirel-Gökçek flörtü

Demirel-Gökçek flörtü


FP kulisleri, Cumhurbaşkanı'nın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ile beraber parti kuracaklarına ilişkin iddiaları tartışıyor


       FP kulisleri, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in FP'yi kapattırdıktan sonra Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile beraber parti kuracaklarına ilişkin iddiaları tartışıyor.
       FP'den yenilikçi Nazlı Ilıcak kulislerde konuşulan bu iddiayı dün köşe yazısında dile getirince yenilikçilerde Gökçek şoku yaşandı. Gökçek'in, bir süredir Necmettin Erbakan ve Süleyman Demirel ile yakın ilişkiye girdiğini dile getiren yenilikçiler, "Melih Bey hırslı biri. Onun için her şeyi yapabilir. Hatta 5 + 5 paketi için Erbakan ve Demirel arasında aracı olduğu da konuşuldu" görüşünü dile getirdi.
       Erbakancı olarak bilinen Süleyman Arif Emre, Ilıcak'ın yazısını değerlendirirken "Görülmemiş rüyalarını önce istedikleri gibi görüyorlar. Sonra da onu oturup yorumluyorlar. Bu sözler ciddiye alınacak türden değil" dedi.
       Yenilikçi İrfan Gündüz de Gökçek'in bir süredir Gül'e yakın olmadığını savunarak şunları söyledi:
       "Daha önce adayının Abdullah Bey olduğunu açıklamıştı. Daha sonraları bunun dışında hareketlere girdi. Bu hareketin dışında görünmesinden dolayı da böyle değerlendirmeler olabiliyor. Düşünülmesi gereken bir durum. Melih Bey'in tavrını iyi değerlendirmek lazım."
       Gökçek'e yakınlığıyla bilinen Cemil Çiçek ise böyle bir şeye ihtimal vermediğini anımsatarak "Belediye Başkanı olduğu için cumhurbaşkanıyla yakın ilişkide olması normal. Melih Bey, yapacağını partide yapar. Onun dışında arayışlara girmez. Bir an önce Anayasa Mahkemesi kararını verirse bu spekülasyonlar da ortadan kalmış olur" diye konuştu:


Ilıcak'ın değerlendirmesi

       Ilıcak, dünkü köşe yazısında Demirel'in Anayasa Mahkemesi'nde 3 - 4 adamının olduğunun ileri sürüldüğünü kaydetti. Demirel'in FP'nin kapatılmasını istediğini dile getiren Ilıcak, Gökçek'in yeni partinin başına gececeğini de şöyle anlattı:
       "Demirel, Çankaya'dan inince ne yapacak? Kanaatime göre DTP'ye girmeyecek. Yeni bir siyasi oluşum için gayret sarf edecektir... Peki Demirel'in siyasi partneri kim olur derseniz? Çok ciddi bir muhtemel gelişme olarak, Demirel - Gökçek birlikteliğinden söz edenler var. Demirel posası çıkmış DTP gibi bir partiyle yola devam etmez...
       Gökçek, yenilikçi hareketin liderliğini istiyordu. Ama Abdullah Gül ortaya çıktı. Gökçek de bir süredir Demirel ile sıkı fıkı. Cumhurbaşkanı, bütün FP'li belediyelerin esirgediği ilgiyi ona gösteriyor... Senaryoda FP'nin kapatılması da var. Demirel, Anayasa Mahkemesi'ne atadığı üyelere de tesir etmek suretiyle partinin kapatılmasını sağlayacak.
       Abdullah Gül, Bülent Arınç gibi gözde ve ılımlı isimler yasak kapsamına girecek. Böyle bir boşluk doğmasından yararlanarak Gökçek sahneye sürülecek. Gökçek imam hatipli değil; eşinin başı açık. MHP'ye yakın duran bir isim. Üstelik eski ANAP'lı. Bu senaryolar sadece Demirel'in değil, derin devletin de bir senaryosu olarak naklediliyor."