Siyaset Denktaş: 40 yıl daha bekleyemeyiz

Denktaş: 40 yıl daha bekleyemeyiz

29.09.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Denktaş: 40 yıl daha bekleyemeyiz

Denktaş: 40 yıl daha bekleyemeyiz

       KIBRIS'ı Yunan yapma davasının büyük bir maharetle sürdürüldüğünü belirten KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, konfederasyonun Türk tarafının güvenliğini sağlayacağını bildirdi. Denktaş, "Ancak 40 yıl daha konfederasyon olsun diye bekleyemeyiz. Bir adım atılması lazım. Gelmiyorlarsa aramızdaki duvarı daha da yükseltiriz. Artık ben Türkiye'yle entegre olurum" dedi.
       ABD ziyareti öncesinde Dışişleri ve Savunma Bakanı Taner Etkin'le İstanbul'da temaslarda bulunan Denktaş, Milliyet Gazetesi'ni de ziyaret etti. Denktaş, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, Milliyet Gazetesi Murahhas Üyesi Doğan Heper, Milliyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Yayın Yönetmeni Derya Sazak, Hürriyet Gazetesi Başyazarı Oktay Ekşi, Milliyet Gazetesi yazarları Umur Talu, Yalçın Doğan ve Sami Kohen'le sohbet etti.
       Denktaş, konfederasyon önerisiyle ilgili sorular üzerine şöyle konuştu:
       "Egemenliğe dayanan hak, haktır elinden alınmaz. Kağıt üzerinde olanı yine yırtar atar, 30 sene daha seni uğraştırır. Şimdi onlar o safhayı hep geçtiğimize ve federasyonu onlar ortadan kaldırdığına göre, AB yoluyla biz diyoruz ki bir deneme daha yapalım. Devletten devlete konuşuruz dediğimizde ABD, İngiltere, diğeri gelip, `efendim devletten devlete konuşuyorsunuz, ama ne konuşuyorsunuz' diyor. Biz de diyorduk ki `her şeyi konuşuruz'. `Efendim olmaz, bir hedef gösterin.' Rum da başladı, `devletten devlete konuşma demek adanın taksimi demektir, Türkiye'ye kuzeyin ilhakı demektir. İşte birleşmek istemiyorlar' propagandasını yapmaya başladı. Bağlantısızlara gidiyor, bu propagandayı yapacak. Bir tatsız karar çıkartacak, tam o arada dedikki biz, `şapkası bunun konfederasyondur'.
       Bunu şimdi 40 yıl ortada konfederasyon olsun diye bekleyecek değiliz onu da söyledim. Bir adım daha atılması lazım. Geldi mi geldi, gelmedi mi gelmedi. Peki gelmiyorsan bu iş bitti. Artık ben Türkiye'yle entegre olurum. Bu iş burda biter. Nedir Türkiye'yle entegre; aramızdaki bütün bürokratik engellerin kaldırılması, Demirel'in söylediğinin icrası. Demirel, `bizim vilayetimizmişsiniz gibi bütün imkanlardan yararlanacaksınız' demişti."
       Denktaş, Rum tarafının 1967 yılında Meclis'lerinden enosis kararı çıkardığında, `Taksimden başka hal çaresi yok' diye yeni bir duruma gidebileceğimizi, ancak bunun yapılmadığını savundu.
       Statü meselesinin masaya oturmak için önemli olduğunu belirten Denktaş, "Çünkü
       bugüne kadar bizim iyiniyetle toplumlar arası diye oturduğumuz bu müzakerelerde aşikar oldu ki taktik icabı oturuyorlar itiraf ettiler" diye konuştu.

       Butros Gali Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri görevini yürütürken Rum lideri Klerides'le kendisini görüşmeye davet ettiğini hatırlatan ve bir anısını anlatan Rauf Denktaş, "Gali'nin ajandasını çıkarırlar hergün. Orda, Kıbrıs Başkanı Klerides ile halk lideri Denktaş'ı görecek yazıyor. Ben bunu görünce bu düzeltilmeden görüşmeyeceğimi söyledim. Gali bunun üzerine beni davet etti. Ben de Gali'ye `halkımın bana verdiği statüyü korumak zorundayım, bunu kimseye yedirmem' dedim. O gün toplantı olmadı. Başka ajanda çıkardılar gittik. Yani diretmeniz lazım, başka türlü paspas yaparlar sizi" diye konuştu.