Siyaset ‘Derbi için teyitli istihbarat vardı’

‘Derbi için teyitli istihbarat vardı’

22.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Galatasaray-Fenerbahçe maçıyla ilgili konuşan Kurtulmuş, “Ciddi bir tedbir almamız gereken istihbarat bilgisi vardı. Birbirini teyit eden adımlar vardı. İstişareler sonrası tehir edildi” dedi

‘Derbi için teyitli  istihbarat vardı’

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi. Sözlerine Nevruz Bayramı’nı kutlayarak başlayan Kurtulmuş, “İnşallah yaşanan sıkıntılar geride kalarak nevruz ile dostluk barış insanlık kazanmasını diliyorum” dedi.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Bahadır Köse ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın son dönem terör olayları ve terör operasyonlarına ilişkin Bakanlar Kurulu’na bilgi verdiğini ifade eden Kurtulmuş, “20 Temmuz’dan bu yana devam etmekte olan, sinsi kalleş terör saldırılarının Türkiye’yi paralelize etmeye çalıştığını, halkı içine kapatmak, hükümeti de iradesinden uzaklaştırmak istediğini, çevre ülkeleri gibi yönetilemez ülke haline getirmeye çalıştığını biliyoruz. Bu ülkeyi terörize etme işlemine karşı niyete karşı da asla teröre alışmayacağız, yılmayacağız korkmayacağız. Hayatımıza devam edeceğiz” dedi.

‘İlk sefer olmuyor’

Galatasaray-Fenerbahçe derbisinin ertelenmesini de değerlendiren Kurtulmuş, “Spekülasyonlar yapılıyor. Çeşitli kanallardan farklı istihbarat bilgileri alındı. Birbirini teyit eder mahiyette olması bu önemli ve zor bir kararı gündeme getirdi. Ya seyircisiz oynanacaktı ya da iptal edilecekti.

İstişareler sonrası derbi müsabakası tehir edilmiş oldu. Son derece ciddi bir tedbir almamız gereken istihbarat bilgisi vardı. Birbirini teyit eden adımlar vardı. Sonuç olarak adım atıldı. Bu ilk sefer olmuyor. Dünyanın 5 büyük derbisinden birisidir. Allah muhafaza ortaya çıkacak bir terör eyleminin ne kadar ağır bir faturayı çıkaracağı ortadadır. Daha yakın zamanda Almanya - Hollanda maçı oynanmasına 1,5 saat kala tribünlere seyirci alınmasına karşın istihbarat nedeniyle iptal edilmişti. 2004’te Real Madrid ile Real Sociedad arasındaki maça 87. dakika ara verildi, tribünler boşaltıldı. Bu zor bir karardı ama çok önemli bir istihbarat bilgisinden hareketle bu maç tehir edilmiş ileri bir tarihe alınmıştır” dedi.

“Ciddi bir istihbarat hala söz konusu mu” sorusu üzerine Kurtulmuş, “Diğer bütün karşılaşmalar oynandı. Bütün tedbirler alınıyor. Çok sayıda canlı bomba, araba, mühimmat, patlayıcı maddeyi önceden yakalama imkanına sahip olmuşuz” yanıtı verdi.

BM belirleyecek

AB ile ilgili vize serbestisi için gerekli düzenlemelerin de değerlendirildiğini ifade eden Kurtulmuş, 18 Mart’taki zirvede çok sayıda karar alındığını belirterek “Türkiye 4 Nisan’dan itibaren geri alımlar başlayacak.

Geri alımlar sırasındaki kural bire bir kuralıdır, Türkiye kendisinde var olan mültecilerden bir tanesini gönderecektir. Mülteci ilavesi olmayacak. AB 72 bin ile rakamı sınırlandırmıştır.

Bu rakam dışında Almanya’ya yüz binlerle ifade edilen göçmen kabulünü de biliyoruz. 72 bin alınacak ama geri kalanı gönderilecek değil ne kadar alınırsa o kadar gidecektir. AB’nin seçtiğimi mülteciler değil, BMMYK ile Türkiye tarafından ortak liste ile belirlenecektir. En çok ihtiyacı olanlar Avrupa’ya gönderilecektir. Hasta, sakat, bakıma muhtaç olanlar başta olmak üzere” dedi.

Haberin Devamı

35 şart 4 Mayıs’a kadar geçecek

Schengen’in kaldırılmasıyla ilgili düzenlemelerin nisan ayı sonuna kadar yapılacağını da söyleyen Kurtulmuş, “Atılacak adımlarda muhalefet hükümete destek olma, gerekli hukuki sürecin desteklenmesi için katkıda bulunmaya davet ediyorum. Yasalar ve yönetmelikler değiştirildikten sonra haziran ayında vize serbestisi safhasına geçeceğiz. 4 Mayıs tarihine kadar atılması gereken 35 hukuki adımı atmak kararlılığındadır” dedi. AB ile ilgili düzenlemelerin kısa sürece TBMM’den nasıl geçeceğini ile ilgili soruya da Kurtulmuş, “İyi bir zaman planlamasıyla bu süreci yürütmeye çalışıyoruz. Muhalefetten beklentimiz, bütün haklın beklentisidir. Ümit ediyoruz ki haziranda Türkiye vize serbestisine sahip olacaktır. Muhalefetin Meclis’i bloke etmemesini temenni ediyoruz” yanıtı verdi.

Haberin Devamı

Toplam 52 madde Meclis’e gönderildi

Hükümet eylem planındaki vaat ve reformları da hatırlatan Kurtulmuş, şunları söyledi: “Vaat ve reformlar bugün (dün) gönderilecek yasa ile yüzde 100’ü gerçekleştirmiş olacak. Reformların da yüzde 65’inin gerçekleştiğini söylüyoruz. 7 yasaya ilişkin çalışmalar sürüyor. Eylem planı içinde 24 madde bugün sevk ediliyor. Ayrıca eğitim paketinde de 28 maddelik bir paket TBMM’ye sevk ediliyor.” Meclis’e sevk edilen vaatlerin yanı sıra sevk edilmeyen 7 reform paketi arasında Alevi ve romanlarla ilgili düzenlemelerin de olduğunun hatırlatılıp ne zaman gönderileceğine dair soruya da Kurtulmuş, “7 kanun tasarısına son şekli veriliyor. Bunlardan biri Roman vatandaşlarımızla ilgili düzenlemedir. Diğeri Alevi vatandaşlarımızın talepleriyle ilgili düzenlemedir. En kısa zamanda TBMM’ye gönderilecek” dedi.

Yazarlar