Siyaset Devletin kafası karışık

Devletin kafası karışık

11.09.2009 - 00:31 | Son Güncellenme:

Birçok ilden ‘Validen Kürtçe açılımı’ haberlerinin geldiği dönemde, Iğdır Vali Vekili Kürtçeye kapıyı kapadı. Vali Vekili ve kaymakamlar, Şevval Sam’ın istek üzerine Kürtçe şarkı söylediği konseri terk etti

Devletin kafası karışık

Milli Piyango Genel Müdürlüğü’nün Iğdır’da düzenlediği 9 Eylül çekilişinde Kürtçe şarkı krizi yaşandı. Sanatçı Şevval Sam’ın istek üzerine Kürtçe şarkı söylemesinden sonra protokolde bulunan vali vekili ve kaymakamlar geceden ayrıldı.
Zübeyde Hanım Bulvarı’nda düzenlenen çekiliş gecesine Vali Vekili Tuğba İnan Yılmaz, Özel İdare İl Genel Sekreteri Ferhat Akkuş, Aralık Kaymakamı Hakan Hakyemez, Karakoyunlu Kaymakamı Mehmet Alper Çığ, Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Hüseyin Zengin, Ak Parti İl Başkanı Mustafa Buluş ile yaklaşık 2 bin kişi katıldı.
Yerel sanatçıların ardından bir konser veren Şevval Sam, alanda bulunan gençlerin ‘Kürtçe’ şarkı isteğini geri çevirmedi.

‘Ermenice de okuruz’
“Kürtçe de okuruz, Ermenice de okuruz” diyen Sam, Kürtçe bir şarkı okudu ve oynamaları için gençleri platformun önüne davet etti. Bunun üzerine protokolde bulunan Vali Vekili Tuğba İnan Yılmaz, Aralık Kaymakamı Hakan Hakyemez, Karakoyunlu Kaymakamı Mehmet Alper Çığ, Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Hüseyin Zengin yerlerinden kalkarak konser alanını terk etti.
Vali Vekili Tuğba İnan Yılmaz, Kürtçe şarkıyı dinledikten sonra ayrıldığını belirterek, “Seyirciler sahnenin önünde oynamaya başlayınca, alandan ayrıldım” dedi.
Geceden ayrılmayan Ak Partili Buluş ise, “Vali Vekili, Kaymakamlar ve bazı kurum amirleri Kürtçe şarkı biter bitmez alandan ayrıldı. Yaptıkları doğru değildi. Onlar gittikten sonra vatandaşlar tepki göstermedi ve eğlenmelerine devam etti” diye konuştu.

Haberin Devamı

İşte diğer cephe
Iğdır vali vekili ile kaymakamlar Kürtçe şarkı üzerine etkinliği terk etseler de, Türkiye’den bu durumun aksi yönünde haberler sık sık geliyor. Örneğin, Tunceli’de bir dönem kullanılması yasak olan ‘Dersim’ adı altında, Vali Mustafa Taşkesen’in desteğiyle bir futbol kulübü kuruldu. Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun inisiyatifiyle oluşturulan ‘Çağrı Merkezi’nin çalışanları, vatandaşlarla Kürtçe ve Zazaca da iletişim kuruyor. Hakkâri Valisi Muammer Türker’in kısa süre önce Kürtçe türküyle halay çekmesi, birçok gazetede haber oldu. Son olarak Van’da bir liseye Kürt tarihçi ve edebiyatçı Ahmedi Hani’nin adının verilmesi Vali Münir Karaloğlu’ndan onay aldı.