Siyaset Dink komisyonunda sürpriz final

Dink komisyonunda sürpriz final

14.03.2008 - 07:39 | Son Güncellenme:

.

Dink komisyonunda sürpriz final

TBMM İnsan Hakları Hrant Dink Cinayeti'ni İnceleme Alt Komisyonu, dinleme çalışmalarına sürpriz şekilde nokta koydu. Yargı sürecini etkileyeceği gerekçesiyle sanıklarla görüşülmeyeceğini açıklayan komisyon, cinayet sürecinde suçlamalara muhatap olan jandarma görevlilerini de dinlemeyecek.

Haberin Devamı

Alt Komisyon Başkanı Mehmet Ocaktan Ocaktan, Dink'in katil zanlısı O.S. ile birlikte 7 tutuklu sanığın dinleneceğine ilişkin haberler üzerine dün bir yazılı bir açıklama yaparak, yargının doğrudan etkileneceği ve sanıkları dinleme yetkilerinin bulunmadığını açıkladı. Açıklamaya tepki gösteren CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin ise geçen dönem kurulan Şemdinli Komisyonu'nun da üyesi olduğunu hatırlatarak, "Biz Şemdinli Komisyonu olarak tutuklu iki astsubayı ve itirafçıyı dinlemiştik. İnsan Hakları Komisyonu'nun da sanıkları dinleme yetkisi vardır" dedi. TBMM Kanunlar Kararlar Müdürlüğü ise komisyonun dinleme yetkisinin olup olmadığı sorusuna "Yetkisi var, komisyonun taktirindedir" yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Sürpriz karar

Ana komisyonun ardından toplanan Dink Cinayeti'ni İnceleme Alt Komisyonu Trabzon Emniyeti'nde görevli Ercan Demir ve Yahya Öztürk'ü dinledi. Görüşmelerin ardından çalışmaların devam ettirilip ettirilmeyeceğini tartışan komisyon, sürpriz şekilde çalışmaları noktalama kararı aldı. Ocaktan, "Raporun yazım süreci başlatılmış bulunmaktadır. Raporun yazımı aşamasında, gerekli görüldüğü taktirde, daha önce görüşülen yetkililerin yazılı ya da sözlü bilgilerine başvurulacaktır" dedi.

Komisyon, önümüzdeki günlerde cinayet sürecinde önemli sorumluluğu olduğu öne sürülen Trabzon İl Jandarma Komutanlığı'nda görevli subay ve astsubayları dinlemeyi planlıyordu. Komisyon daha önce İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'la da yeniden biraraya gelmeyi, Dink'in katil zanlısı O.S. ve diğer sanıklarla görüşmeyi tartışmıştı.