Siyaset Diyarbakır Cezaevi olaylarına dava

Diyarbakır Cezaevi olaylarına dava

10.01.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

10 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylarla ilgili 65 sanık için "ölüme sebebiyet vermekten" ağır ceza mahkemesinde dava açıldı. Sanıklar hakkında 3 ile 16 yıl arasında hapis cezası isteniyor

Diyarbakır Cezaevi olaylarına dava

SİYASİ tutukluların kaldığı Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde 24 Eylül 1996'da çıkan ve 10 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayla ilgili 65 sanık hakkında ağır ceza mahkemesinde dava açıldı.
Savcılık, "Görevi ihmal, zaruretin tayin ettiği sınırları aşarak katil kastı olmaksızın, faili gayri muayyen bir şekilde müessir fiil sonucu ölüme sebebiyet vermek"ten Diyarbakır İl Jandarma Bölük Komutanlığı Kaçakçılık Şube Müdürlüğü'nde görevli Yüzbaşı Vedat Çolak Bölük Komutan Vekili Erol Demir, Çevik Kuvvet Şube Müdürü Muammer Kaya, Astsubay Burhan Altay, Başkomiser Hamza Altıntaş, Çevik Kuvvet'te görevli üç komiser, 31 polis ve 26 er hakkında 3 - 16 yıl arasında hapis cezası isteniyor.
Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi Savcılığı'nca hazırlanan iddianamede, karanlık ve kargaşa ortamından ölüm ve yaralanmaların hangi personel tarafından gerçekleştirildiğinin tespit edilmediğini, güvenlik güçlerinin sevk ve idaresini yapan amir ve komutanların sonucu önleyemedikleri belirtildi. İddianamede, "Söz konusu sonucun cezaevi sevk ve yönetimindeki güçlük, disiplin gerekliliği, terörist vasfı tutukluların, tutum ve davranışları, disipline edilmelerindeki zorluk, bölgede süren terör faaliyetlerinin cezaevinde de sürdürme gayretiyle üzücü şekilde tezahür ettiği" belirtildi.
Diyarbakır Cezaevi'ndeki olaylar Adalet Bakanlığı tarafından iki kez soruşturulmuş, İl İdare Kurulu'nun "Görevsizlik" kararı vermesi üzerine savcılıkça soruşturma başlatılmıştı. Sanıklar hakkında en az üç, en fazla 16 yıl hapis cezası isteniyor. Sanıkların yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacağı bildirildi.